• 2020. augusztus 15., szombat

Tévhitek az egészségről


2017.12.08

Van néhány tévhit, ami annak ellenére évizedek óta makacsul tartja magát, hogy több kutatás is megcáfolta őket. Ön vajon mindent helyesen tud? Tesztelje tudását!1. Naponta nyolc pohár vizet kell inni
A megfelelő hidratáltság természetesen nagyon fontos, erről lapunk hasábjain is többször írtunk már. De nem kell mereven ragaszkodni a nyolcas számhoz, hiszen van víz a levesben, a gyümölcsökben, a gyümölcslében. Figyelmeztető jel, ha a vizelet sötét sárgára változik, ekkor mindenképp pótlásra van szükség, és akkor is, ha valaki megerőltető fizikai tevékenységet végez.  

2.  A tojás rosszat tesz a szívnek
Egészséges embereknél napi egy vagy két tojás nem növeli a szívbetegségek kockázatát. A sárgájában tényleg van koleszterin, de ez közel sem olyan kedvezőtlen hatású, mint az a zsírmennyiség, amit egy átlagember a táplálékából magához vesz. A tojásban ráadásul olyan hasznos tápanyagok is megtalálhatók, mint az omega-3 zsírsavak, amik éppen csökkentik a szívbetegségek kockázatát.

3. A golyós dezodor rákot okoz
Néhány tudós korábban valóban azt állította, hogy a dezodorokban található vegyi anyagok felszívódnak a hónaljban, eljutnak a mellkas szöveteibe, és nagyobb valószínűséggel okoznak mellrákot. Az amerikai National Cancer Institut szerint azonban semmiféle bizonyíték nem támasztja alá ezt az összefüggést.

4. Ha fázik, náthás lesz
Éppen ellenkezőleg: ha túl sok időt tölt hidegben a szabad levegőn, az nem betegíti meg. Egy tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy azoknak az egészséges embereknek, akik több órát töltöttek 0 fok körüli hőmérsékleten, aktívabbá vált az immunrendszere. Valójában sokkal könnyebb megbetegedni bent, ahol könnyebben terjednek a baktériumok.

5. Napi egy multivitamin jót tesz az egészségnek
Ön is biztosan hallotta már, hogy egy multivitaminnal szervezetébe juttathatja azokat a tápanyagokat, amelyek kimaradtak az ételeiből. Ezzel nem minden tudós ért egyet, de ha az orvosa azt javasolja, hogy szedjen vitamint, akkor szedjen. Akkor is érdemes folsavat fogyasztania, ha terhes. De a legjobb módja annak, hogy megfelelően ellássa szervezetét tápanyagokkal, még mindig az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás.

6. Ha sokat eszik reggelire, fogyni fog
Néhány embernél valóban működik a módszer, mert megelőzi a farkaséhséget, és hogy bármit megegyen napközben. De ha nem szeret reggelizni, akkor ne erőltesse: a Cornell Egyetem tanulmánya szerint azok sem esznek többet napközben, akik kihagyják a nap első étkezését, sőt átlagban 400 kalóriával kevesebbet vesznek magukhoz naponta.

7. A zöld orrváladék fertőzést jelez
Kutatások azt bizonyítják, hogy a zöld vagy a sárga orrváladék a leggyakoribb bizonyos bakteriális fertőzéseknél. De semmiképpen nem jelentik azt, hogy beteg vagy hogy antibiotikumot kellene szednie. Arcüreggyulladás esetén a váladék tiszta, egy közönséges náthánál pedig lehet zöld.

8. A cukor hiperaktívvá teszi a gyerekeket
A cukor nem jó a gyerekeknek, erről nincs vita, de nem teszi őket hiperaktívvá, nem rontja a figyelmüket, és nem miatta nem készül el a házi feladatuk. Sok szülő eleve rossz viselkedést vár a gyerekétől, ha cukros ételt fogyaszt, és ha ez valóban bekövetkezik, igazolva látja az elméletét.

9. Ha hozzáérünk a WC-deszkához, könnyen fertőzést kaphatunk
Ne stresszeljen, ha nincs papírja, amivel befedi a WC-deszkát. Valójában a legtöbbször tiszta – ami igazán veszélyes, az a WC-ajtó, a kilincs és a padló, ahol norovírus, influenzavírus, sőt E.coli is előfordulhat. Ha biztosra akar menni, papírral érjen a kilincshez, WC-használat után pedig szappanos vízzel mosson kezet.

10. Az ujjak tördelése arthritis-t okoz
A hang bosszanthat ugyan néhány embert a közelben, de ennél nagyobb kárt nem okoz. Ha azt gondolja, hogy a bosszantó hang a csontok és az ízületek összedörzsölődése következtében keletkezik, téved – csak a csontok közötti légbuborék kipukkadását hallja. Tanulmányok szerint ez nem növeli az arthritis kockázatát, ha viszont az ujjak tördelése közben fájdalmat érez, jobb, ha orvoshoz fordul.

V. É.


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Nyeregben az egészségért Gyógyhír Magazin

Előrelátóan a víz mellett Gyógyhír Magazin

Szakácskönyvet adott ki a Bethesda Gyermekkórház Gyógyhír Magazin

Nyolc érv a sörivás mellett Gyógyhír Magazin

Ezért kell több vas a nőknek, mint a férfiaknak Gyógyhír Magazin

Viszlát, puffadás! Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
augusztusi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája