• 2020. augusztus 03., hétfő

Magabiztos mosoly az ünnepek alatt is


2017.12.13

Családlátogatások, vidám fotózások, lakomák: a karácsonyi időszak pihenés a léleknek, de megterhelő lehet a testnek. Általában a megszokottnál többet és többfélét eszünk, így érdemes odafigyelni fogaink védelmére és arra az alapvető tényre, hogy az emésztés már a szájban elkezdődik.Arról, hogy milyen fontos az alapos rágás, sokszor hallottunk már, de valószínűleg végig sem gondoljuk, hogy ez a jó emésztés alapfeltétele, illetve az első lépés, amivel megkönnyítjük a táplálék útját a tápcsatornán keresztül. Ha odafigyelünk a rágásra, elősegítjük, hogy minden tápanyag optimálisan szívódhasson fel emésztés közben. A fogak a falatokat összeaprítják, a nyál pedig elkezdi azokat elemeire bontani. A keményítő és a szénhidrát emésztése már a szájban kezdődik, ha ennek nem hagyunk elég időt, akkor többbek között a hasnyálmirigyet késztetjük nagyobb munkára. A fogakat is megóvja a helyes és alapos rágás, mely ciklikus körmozgások sorozatából áll – magyarázta lapunknak
dr. Joób-Fancsaly Árpád, a Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Karának docense. Ünnepek idején, amikor a diétázók is komoly próba előtt állnak, arra is érdemes gondolni, hogy az „odafigyelő” rágás, segíthet megőrizni ideális súlyunkat. Ha nem kapkodva eszünk, és az evésre koncentrálunk, szervezetünk jelez, ha nincs több táplálékra szüksége.

Védjük fogainkat!
A fogzománc a legkeményebb anyag, amit az emberi szervezet képes előállítani, mégis vannak olyan savas ételek, italok, melyek gyengítik a felületét. A felpuhult fogzománc fogmosáskor könnyebben kopik, majd idővel elvékonyodik, a folyamat pedig szuvasodáshoz vezethet. Mossunk naponta kétszer körültekintően fogat, és figyeljünk arra, hogy mit eszünk, iszunk! Bár a narancslé C-vitamin tartalma és értékes növényi összetevői miatt nagyon hasznos, a fogzománcot mégis károsítja. A gyümölcsteák, borok és a szénsavas üdítők esetében is figyeljünk a mértékletességre és kerüljük a savas pH-értékű élelmiszereket! Az ecet sok ételben előfordul, salátákban, öntetekben, szószokban, chipsekben, savanyúságokban és minden formában veszélyt jelent a fogzománcra. Savas ételek, italok fogyasztása után legalább 20 percet várjunk a fogmosással – tanácsolja a szakember.


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Milyen lesz a jövő fogászata? Gyógyhír Magazin

Tanácsok szájsebészeti műtét után Gyógyhír Magazin

Amit az ajakherpeszről és az aftáról tudni érdemes Gyógyhír Magazin

Vigyázzunk fogainkra! Gyógyhír Magazin

Fogas kérdések
- a fogpótlásról
Gyógyhír Magazin

A száj védelme Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
júliusi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája