• 2020. július 05., vasárnap

Mi bántja a szemét?


2017.12.13

Hideg, hó, köd és szél – a tél néha alaposan próbára tesz minket. Nemcsak a bőrünket, hanem a szemünket is, hiszen alkalmazkodnia kell a megváltozott körülményekhez.Tavasszal a pollenek, nyáron a vakító napfény, ősszel az irritáló kipufogógáz, a por, télen pedig a hó és az eső… Nem csoda, ha a külső behatásoktól a szemünk elfárad, könnyezik, viszket, begyullad. A leggyakoribb téli szempanasz a szemszárazság, ami égő, viszkető vagy idegentest-érzésként jelentkezik a szemben. A problémát okozhatja a hideg, száraz kinti levegő és a szárító hatású fűtés is. Normális esetben a könny kimossa a szemből az apró idegen testeket, ellátja a szemet oxigénnel és tápanyagokkal. Ennek a nedvesítő rétegnek az összetétele azonban megváltozhat, és ilyenkor gyakrabban hunyorgunk. Ha a tünetek három nap elteltével sem múlnak el, mindenképpen kérjünk szakorvosi segítséget.
A hideg miatt hajlamosak vagyunk elfeledkezni a napsugarak esetlegesen károsító hatásáról, pedig télen is oda kell figyelni a szemek árnyékolására. A túlzott UV-sugárzásnak kitett szemben égető érzést jelentkezik, ami nagyon hasonlít a leégéskor tapasztalt fájdalomra. A kellemetlen érzés mellett akár homályos látás is felléphet, így a napszemüveg viselése télen is ajánlott, síelés közben pedig egyenesen kötelező a hó visszatükröző hatása miatt. A napfény mellett a szél a másik rizikófaktor, amivel számolni kell. A szél a szem felszíni rétegét kiszárítja, amitől az irritálttá válik, és ez könnyezéshez vezethet. A mechanikus védelem, tehát a védő- vagy napszemüveg viselése ez ellen is sokat segíthet. A szemkipirosodás illetve meglepő módon a  fokozott könnyezés ellen is a műkönny jelenthet hatásos segítséget, ami pótolja az elvesztett nedvességet és a könny hiányzó vagy csökkent összetevőit. Mielőtt kimegyünk a szabadba, érdemes belőle cseppenteni a szembe, míg lakáson belül célszerűbb párásító készüléket használni.

Ha egyre nehezebben látunk félhomályban, vagy akár vezetés közben, a legjobb, ha felkeresünk egy szemorvost. Komolyabb szembetegség is állhat a panaszok hátterében. A magas vérnyomás, a cukorbetegség amúgy is rendszeres szemészeti ellenőrzést igényel.

D.-K. D. 


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Amikor elfogynak a könnyeink Gyógyhír Magazin

Idősek szembetegségei Biztos, hogy csak „a korral jár?” Gyógyhír Magazin

Gyógyítható-e a szürkehályog? Gyógyhír Magazin

Könnyes ügyek Gyógyhír Magazin

Áfonyát a szemnek! Gyógyhír Magazin

Szemünk védelméért Gyógyhír Magazin