Gyógyhír Magazin 2018-01-05

Bosszantó vírus – a herpesz


Pirosló, viszkető bőr, sűrűn egymás mellett kialakuló hólyagocskák – a kitartóan vissza-visszatérő herpesz sokaknak kellemetlenül közeli ismerőse. Az esetek többségében a betegség ártalmatlan, viszont komoly fájdalommal járhat. Megelőzésére egyelőre nincs ismert módszer, ám fel lehet készülni jelentkezésére.Léteznek emberi és állati herpeszvírusok; a haszonállatok közül a kórokozók megtelepedhetnek például a lovak, kutyák, macskák stb. szervezetében is. Az emberi herpeszvírusoknak három fajtája ismert, témánk szempontjából most az ún. herpes labialis (ajakherpesz) az érdekes. Bár jellemzően az ajkakon vagy az orr körül alakul ki, előfordulhat más testrészeken is, súlyosabb esetben a szemet, vagy akár a központi idegrendszert is megtámadhatja. Az első fertőzésre többnyire még gyerekkorban kerül sor, ezt követően a kórokozó sokáig lappang a sejtekben.
A herpes labialis kiváltotta fertőzés első szimptómája a viszketés, illetve a bőr pirosodása.  (Saját tapasztalat, hogy az érintett bőrfelület a herpesz jelentkezése előtt már órákkal, napokkal érzékennyé válhat, „húzódhat”.) Ezt követően viszonylag apró felületen égő, kaparásra ingerlő hólyagocskák ütköznek ki egymás szoros szomszédságában, melyek érintése fájdalmas. A hólyagokban áttetsző, sárga folyadék gyűlik fel. Az érintett terület környékén megduzzadnak a nyirokcsomók, ám gennyesedéssel nem kell számolni. A folyadékkal telt hólyagocskák kezelés nélkül jellemzően bő 1 hét alatt száradnak le, a helyükön kialakuló pörk leesik, és heget nem hagyva, nyom nélkül begyógyul.

A lázas megbetegedések is kiválthatják
A betegség érintkezéssel és cseppfertőzéssel is továbbadható. Lényeges, hogy betegség esetén a szokottnál is komolyabban vegyük az általános higiéniai követelményeket: erősen javallott például, hogy senki ne használjon olyan poharakat, ásványvizes üveget, fogkefét stb., amelyek érintkezhettek a fertőzött felülettel. A kórokozó nemi aktussal, csókolózással is terjedhet. A hólyagocskák tartalmát ne vakarjuk el, a fertőzést ne vigyük át érintéssel más testrészeinkre, más emberekre.
Azt még tudni kell, hogy a herpeszvírusok gyakorlatilag mindenki nyálkahártyáján és bőrén megtelepednek, azonban egyénenként változó, minek a hatására válnak aktívvá a kórokozók. A hólyagok kialakulását mindenképpen elősegíti a szervezet gyenge egészségi állapota. Sokaknál a túlzott fizikai igénybevétel, a magánéleti vagy munkahelyi stressz, másoknál például gyomorrontás, valamilyen kellemetlennek ítélt ital vagy étel fogyasztása, esetleg egy fogászati kezelés a kiváltó ok. A téli időszakban hasznos tudni, hogy sokszor gyulladásos, lázas megbetegedések következtében tűnnek elő a hólyagocskák.
Ahogy már szó volt róla, a herpesz prevenciójára nincs lehetőség, ám többféle lehetőséget ismerünk a tünetek enyhítésére, a betegség lefolyásának gyorsítására. Egyrészt a népi gyógyászat is ismer e célra alkalmas, vírusölő tulajdonságú alapanyagokat, másrészt a modern gyógyszeripar is kifejlesztett hatékony készítményeket (ezek gyakran kortikoszteroidot taralmaznak).

A többféle formátumban – pl. átlátszó gél, tapasz, kenőcs – hozzáférhető termékeket mindenképpen érdemes a házi patikájában tartania azoknak, akiknél a herpesz gyakori látogató.

D. B.


Cikkajánló


Az utazók betegségei Gyógyhír Magazin
Félreértések, tévhitek, hiányos információk - az oltásokról Gyógyhír Magazin
Kullancsjelszó: támadás fentről és lentről! Gyógyhír Magazin
Tévhitek a bárányhimlővel kapcsolatban Gyógyhír Magazin
Zika: veszélyes a várandósokra, illetve a magzatra Gyógyhír Magazin
Magyarországon alacsony az Ebola-kockázat Gyógyhír Magazin

Rovatok

A Gyógyhír Magazin megkérdezte Állatgyógyászat Allergia Alternatív terápiák Alvászavar Betegellátás, kórházak Betegjogok Betegségek tünetei Bőrvédelem, a bőr tünetei Cukorbetegség Daganatos betegségek Egészség - gazdaság Egészség-Tudomány Egészséges életmód, egészséges táplálkozás Egyéb Emésztőszervi betegségek Epebetegségek Étrendkiegészítők Étrendkiegészítők, vitaminok, ásványi anyagok Ezen a napon született Fájdalom, fájdalomcsillapítás Fejfájás Felsőlégúti megbetegedések, influenza Férfiak egészségügyi problémái Fertőző betegségek, járványok Fogyókúra Fül-orr-gégészet Genetika Gyermekellátás - gyermekgyógyászat Gyermekvállalás, gyermeknevelés Gyógyfürdők, strandok Gyógykonyha receptek Gyógynövények a gyógyításban Haj-bajok Hatósági hírek, figyelmeztetések Hormonális megbetegedések Ideggyógyászati megbetegedések Idősothonok Interjú Intim higiénia Költők, írók betegségei Koronavírus Kullancsok Lelki problémák, pszichiátriai betegségek Logopédia Magánegészségügy Magas vérnyomás Májbetegségek Meddőség Mobilapplikációk Mozgásszervi betegségek Nemibetegségek Neurológiai betegségek Nők egészségügyi problémái Nyaki- és gerincproblémák Olvasóink receptjei Önsegélyező- és egészségpénztárak PR cikkek Pszichiátria Pszichológia Sebkezelés, sérülések Száj- és fogászati megbetegedések Szemészet Szex, szerelem, család Szív- és érrendszeri betegségek Táplálkozási tanácsok Tesztek Tüdő- és légúti betegségek Tudomány Változó kor Védőoltások Vérszegénység, vashiány Vese- és húgyúti betegségek Visszérproblémák


Adatvédelmi nyilatkozat   |   Jognyilatkozat   |   Elérhetőségeink   |   Médiumajánlat   |   Gyógypedagógus állások

Weboldal üzemletetés: Iwebs


6897373 látogatónk volt eddig