• 2020. augusztus 15., szombat

Bosszantó vírus – a herpesz


2018.01.05

Pirosló, viszkető bőr, sűrűn egymás mellett kialakuló hólyagocskák – a kitartóan vissza-visszatérő herpesz sokaknak kellemetlenül közeli ismerőse. Az esetek többségében a betegség ártalmatlan, viszont komoly fájdalommal járhat. Megelőzésére egyelőre nincs ismert módszer, ám fel lehet készülni jelentkezésére.Léteznek emberi és állati herpeszvírusok; a haszonállatok közül a kórokozók megtelepedhetnek például a lovak, kutyák, macskák stb. szervezetében is. Az emberi herpeszvírusoknak három fajtája ismert, témánk szempontjából most az ún. herpes labialis (ajakherpesz) az érdekes. Bár jellemzően az ajkakon vagy az orr körül alakul ki, előfordulhat más testrészeken is, súlyosabb esetben a szemet, vagy akár a központi idegrendszert is megtámadhatja. Az első fertőzésre többnyire még gyerekkorban kerül sor, ezt követően a kórokozó sokáig lappang a sejtekben.
A herpes labialis kiváltotta fertőzés első szimptómája a viszketés, illetve a bőr pirosodása.  (Saját tapasztalat, hogy az érintett bőrfelület a herpesz jelentkezése előtt már órákkal, napokkal érzékennyé válhat, „húzódhat”.) Ezt követően viszonylag apró felületen égő, kaparásra ingerlő hólyagocskák ütköznek ki egymás szoros szomszédságában, melyek érintése fájdalmas. A hólyagokban áttetsző, sárga folyadék gyűlik fel. Az érintett terület környékén megduzzadnak a nyirokcsomók, ám gennyesedéssel nem kell számolni. A folyadékkal telt hólyagocskák kezelés nélkül jellemzően bő 1 hét alatt száradnak le, a helyükön kialakuló pörk leesik, és heget nem hagyva, nyom nélkül begyógyul.

A lázas megbetegedések is kiválthatják
A betegség érintkezéssel és cseppfertőzéssel is továbbadható. Lényeges, hogy betegség esetén a szokottnál is komolyabban vegyük az általános higiéniai követelményeket: erősen javallott például, hogy senki ne használjon olyan poharakat, ásványvizes üveget, fogkefét stb., amelyek érintkezhettek a fertőzött felülettel. A kórokozó nemi aktussal, csókolózással is terjedhet. A hólyagocskák tartalmát ne vakarjuk el, a fertőzést ne vigyük át érintéssel más testrészeinkre, más emberekre.
Azt még tudni kell, hogy a herpeszvírusok gyakorlatilag mindenki nyálkahártyáján és bőrén megtelepednek, azonban egyénenként változó, minek a hatására válnak aktívvá a kórokozók. A hólyagok kialakulását mindenképpen elősegíti a szervezet gyenge egészségi állapota. Sokaknál a túlzott fizikai igénybevétel, a magánéleti vagy munkahelyi stressz, másoknál például gyomorrontás, valamilyen kellemetlennek ítélt ital vagy étel fogyasztása, esetleg egy fogászati kezelés a kiváltó ok. A téli időszakban hasznos tudni, hogy sokszor gyulladásos, lázas megbetegedések következtében tűnnek elő a hólyagocskák.
Ahogy már szó volt róla, a herpesz prevenciójára nincs lehetőség, ám többféle lehetőséget ismerünk a tünetek enyhítésére, a betegség lefolyásának gyorsítására. Egyrészt a népi gyógyászat is ismer e célra alkalmas, vírusölő tulajdonságú alapanyagokat, másrészt a modern gyógyszeripar is kifejlesztett hatékony készítményeket (ezek gyakran kortikoszteroidot taralmaznak).

A többféle formátumban – pl. átlátszó gél, tapasz, kenőcs – hozzáférhető termékeket mindenképpen érdemes a házi patikájában tartania azoknak, akiknél a herpesz gyakori látogató.

D. B.


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Az utazók betegségei Gyógyhír Magazin

Félreértések, tévhitek, hiányos információk - az oltásokról Gyógyhír Magazin

Kullancsjelszó: támadás fentről és lentről! Gyógyhír Magazin

Tévhitek a bárányhimlővel kapcsolatban Gyógyhír Magazin

Zika: veszélyes a várandósokra, illetve a magzatra Gyógyhír Magazin

Magyarországon alacsony az Ebola-kockázat Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
augusztusi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája