• 2020. július 11., szombat

A bütyök kezelése


2018.01.05

„Láttam több videót azt interneten, melyeken különböző eszközökkel próbálják a bütyköt megszüntetni. Én is sokat küzdök ezzel a problémával, jó lenne tudni, mi ezekről a gumikról, pántokról egy orvos véleménye, érdemes-e ezeket megpróbálni.”Válaszol: dr. Kovács Tünde adjunktus, a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház  ortopéd szakorvosa.A bütyök (hallux valgus) egy olyan deformitás, amelyet nem lehet visszafordítani. Még modern műtéti eljárással sem lehet 100 százalékos eredményt garantálni, mert nem biztos, hogy nem alakul ki újra. Mindenféle eszköz, amit látni lehet az interneten, arra jó, hogy a rosszabbodást esetleg lassítja. Nem kis dolgok ezek sem, de többet nem szabad várni tőlük.
Kétféle bütyökdeformitás van: a vele született, azaz genetikai eredetű és a szerzett. Az utóbbi az évek során alakul ki, a lúdtalp, ezen belül is a haránt boltozat süllyedésének következménye. Az a rész, ami a lábujj alatt van, az a haránt boltozat, ami a talp egész hosszában van, az a hosszanti boltozat. Egy 2-3 éves gyereknek a talpa még csak egy zsírpárna, majd a járással, a mozgás fejlődésével 7-8 éves korra kezdenek kialakulni a láb boltozatai. Amilyen formát a láb a serdülőkor végéig elér – olyan lesz felnőttkorban. A kezdetektől fogva oda kell figyelni arra, milyen cipőben tanul meg a gyerek járni, és hogy lábbelije mennyire alkalmazkodik a terheléshez. Fontos a sarok jó helyzete, segítenek a szupinált sarkú cipők, mert ezeknél a cipő belső sarok része fél centivel meg van emelve, ezáltal a sarok egyenesbe kerül – ez pedig alapfeltétele a helyes hosszanti boltozat kialakulásának. A haránt boltozat süllyedése során a láb statikai helyzete, a testsúly eloszlása megváltozik, a lábfej a lábujjak tövénél kiszélesedik, az inak a nagylábujjat a másik négy felé húzzák, így az egyes lábközépcsont fejecsén csontkinövés jöhet létre. Az, ami begyullad és fájdalmat okoz, az a csontos bütykön lévő „többlet”, lágy rész, a „bursa”.
Látni kell: a felnőtt ortopédiában nem életmentő műtéteket végzünk, mint mondjuk egy vakbélgyulladásnál. Itt a betegnek kell meghoznia a döntést. A bütyöknél meg kell gondolni, képes-e valaki hosszú időt szánni a gyógyulásra, a láb újra terhelhetősége ugyanis legalább három hónap. Itt csontot operálunk, nem „csak” leszedjük a gyulladt bursát. A kialakult bütyökkel sajnos meg kell tanulni együtt élni. Helyes cipőválasztásban, kényelmes járást biztosító lábbelikben, nem begyűrődő zoknikban kell gondolkodni. Minden bütyökkorrigáló eszköz tehát lassíthatja a rosszabbodási folyamatot, enyhítheti a fájdalmat, de az is egyéntől függ, kinek mennyire. Ártani nem fognak, de csodát sem tudnak tenni. 


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


„Több színből állok össze, többféle napom van nekem is” Gyógyhír Magazin

A jó, a rossz és a szénhidrát Gyógyhír Magazin

Újra és újra el kell mesélni… Gyógyhír Magazin

5 tipp viszonylag gyors fogyáshoz Gyógyhír Magazin

Régi idők karácsonyai Gyógyhír Magazin

Télvégi tisztulás - a böjt Gyógyhír Magazin