• 2021. január 28., csütörtök

Pszichiáter és rallyversenyző


2018.02.07

dr. Simon Lajos a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika docense. Lánya dr. Simon Viktória Gyöngyvér, követte édesapját, de nemcsak mint orvos, hanem mint rallye-versenyző is…- Édesapja bőrgyógyász, de amikor kezdett, másfél évig mint pszichiáter dolgozott, aztán váltott. Ön mégis a pszichiátria mellett döntött. Miért?
- Amikor édesapám kezdett, a pszichiátriának nagyon korlátozottak voltak a lehetőségei: döntően az elmegyógyintézetben történő megőrzés és elkülönítés volt az irány. A század első felében életeket éltek itt le emberek és kicsi volt a gyógyítási hatékonyság. Az orvosnak nem lehettek nagy sikerélményei. A 40-es években sem volt erős ez a tudományág, édesapám ekkor ment bőrgyógyásznak és szép, sikeres pályát futott be. Egyet kért: ne legyek pszichiáter …..  

- Akkor Ön lázadt ezzel a döntéssel?
- Dehogy. Az tetszett, hogy az embereknek éppen azt a részét lehet gyógyítani, amitől homo sapiens vagyunk. Már gimnazista koromban sem hagyott nyugodni a dolog. Egy orosz szerző könyvét olvastam a hipnózisról, végiggondoltam, megcsináltam: egy házibulin meghipnotizáltam az osztálytársnőmet, de vissza is hoztam, feldobottan érezte magát. A tudatlanság abszolút bátorságával álltam neki, nem voltam tisztában azzal, milyen következményei lehetnek, ha nem sikerül. Visszagondolva félelmetes merészség volt, ugyanakkor érdekes és izgalmas élmény maradt.

- Úgy tudom, feleségével huszonéves koruk óta vannak együtt, egy fiút és egy lányt neveltek fel. Miként terelgették őket a pályaválasztásukban?
- Feleségem közgazdász, a KSH elnökhelyettese volt, a fiam ügyvéd lett. A lányom, Viktória Gyöngyvér követett a szakmámban, de mindketten szabadon választottak.

-  A lánya mégiscsak az Ön mintáját követte, és nemcsak pszichiáterként, de autóversenyzőként is, miért?
-  Először is  nagyon jó apa-gyerek kapcsolat van köztünk, őt érdekelte, amit csinálok. Látta, ahogyan kommunikáltam: ítélet mentesen és nyitott gondolkodással, de benne mindig is ott volt az orvosra jellemző segítő attitűd. Ma már adjunktus, de most éppen elsősorban anyuka, hiszen három unokám érkezett egymás után.

-  Az Ön neve ismert a rally-rajongók körében, de mégis hogyan jutott eszébe ez a sport?
-  1982-től 2007-ig az első osztályában versenyeztem, szerveztem a Budapest Rallye-t is. A kezdetekben az  Orvosegyetem SC-ben 21 szakosztály volt. Tőlünk indult Monspart Sarolta tájfutó, Kulcsár Győző  párbajtőröző, ott volt az egész vízilabda csapat, Szívósék. De hiányzott a technikai sport, és én a vezetők támogatásával megszerveztem az autósport-életet. Ez a sport igazi aktív kikapcsolódás: verseny közben nem lehet másra gondolni. Emlékszem, annak idején sokat ügyeltem, és amikor vége volt az esti vizitnek, lementem a kertbe, a fiatal meggondolatlan fejemmel – és ott gyakoroltam. Volt ott egy keskeny aszfalt, nagyon jól lehetett próbálgatni rajta a helyben megfordulást, a behúzott kézifékes fordulót. Trabantom volt, az meg eléggé komoly hangokat adott ki, de élveztem, hogy éjjel senki nem lát. Aztán egyszer megesett, hogy kérdezte a főnököm a betegeket, hogy vannak, miként gyógyulnak. A válasz ez volt: „a terápia jó, de van egy probléma, ugyanis nehezen tudunk aludni, mert Simon doktor a kertben gyakorol…”

-  Jóval később a lánya is autóversenyző lett, nála hogyan kezdődött?
-  Pécsett járt egyetemre, vettünk neki egy  Trabantot. Tetszett neki, hogy teljesen ura tud lenni az autónak, a parkolóban kéziféken fordult, a  pihenő kamionosok megtapsolták. Kiderült, hogy van tehetsége hozzá, aztán navigátorával ők lettek első, teljesen női páros: Simon Viktória – Veszprémi Éva, így mentek  5-6 éven át.

-  Vissza a jelenbe: most mi izgatja a munkájában?
-  Jelenleg a gyógyításban és a kutatásban is a virtuális valóság pszichiátriai alkalmazásának lehetőségeivel foglalkozom. Szívügyem a Moravcsik-alapítvány, melynek fókuszában a foglalkozási rehabilitáció, a közösségi ellátás, a  társadalomba való visszatérés van.   Az értékteremtés fontos elem ebben a programban.  2005-ben kreatív művészetterápiás műhelyt hoztunk létre és egy olyan folyamatot indítottunk el, melynek eredményeként 2009- ben létrejött a Budapest Art Brut Galéria. A cél a pszichiátriai betegek művészi alkotásainak bemutatás, láthatóvá tétele. Ez a mi szakmánkban az „akadálymentesítés”. A fogalom és a teendők a látás-, hallás-, mozgáskorlátozottak vonatkozásában ismert, a pszichoszociális fogyatékossággal élők számára az akadálymentesítés a társadalom  tagjainak a szemléletében, gondolkodásában remélt és bekövetkező változást,  az előítéletek és a diszkrimináció  csökkentését jelenti.

Vincze Kinga


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Mindannyian kapjuk vissza az életünket – ezt kívánom 2021-re! Gyógyhír Magazin

Az egykori sztárzsaru, aki még soha senkit nem „rajzolt körbe” Gyógyhír Magazin

„Hittel, odaadással, a maximumon versenyzünk” Gyógyhír Magazin

„Éreztem, ebből baj lesz: ez színész lesz…” Gyógyhír Magazin

„Nyugalomban, békében jönnek meg a válaszok” Gyógyhír Magazin

„Az alkalmasságom hívta elő a feladatokat” Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
januári száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája
Kulcsszavak


higiénia fogyás étkezés koronavírus költő gyerekek gyász maszk járvány kávé tudományos kutatás élettani hatás cukorbetegség járvány adományozás egyetem gyógyszergyár idős egészség testsúly női egészség stroke egészséges életmód megelőzés teszt szűrés légszennyezettség elhalálozás infografika elhízás karantén kutatás napozás napvédelem leégés fogászat jövő depresszió internet közöségi média függőség ajándék repülőjegy egészségügyi dolgozó betegség tüdőbaj allergia tej egészséges táplálkozás menopauza női egészség betegség till attila stressz magány bőrvédelem napozás herpesz testápolás körömvirág hüvely daganatos betegségek vashiány Richter Egészségváros megelőzés környezetvédelem évforduló évforduló otthoni tanulás szívtritmuszavar pitvarfibrilláció Richter Gedeon Nyrt. író visszér daganatos betegségek Vincze Lilla pszichológia zúzódás epepanaszok természetes öregedés vérplazma oltás ételrecept orvostudomány időskor demencia nyereményjáték rövidlátás Semmelweis Egyetem tóth auguszta szénhidrát táplálkozás felfázás fájdalomcsillapítás pihenés pihenés alvás HPV szűrés szemészet ízületi betegségek gyógyfürdő home office csézy sebkezelés zöldségek egészséges táplálkozás wc emésztés székelés ízület herpesz aids mozgás tüdőrák tiszta levegő dohányzás nátha megfázás gyógyfürdők tóth vera covid hobbi prosztata nátha influenza karácsony fáradtság vaspótlás tolerancia kertész zsuzsa emésztés mozgás izület bélrendszer infkuenza bakteriális fertőzés feledékenység memóriazavar rossz szokás pozitív gondolkodás borbás gabi borbás marcsi répafélék brokkoli daganatos betegségek vashiány fáradtság Élet Kis Virága Alapítvány bőrszárazság gyógynövények