• 2020. augusztus 07., péntek

Erősítik vagy stimulálják a gyógynövények az immunrendszerünket?


2018.02.15

Tél közepén a kevés napfény, a nyirkos, hideg időjárás, a sok, gyakran kevésbé egészséges emberrel négy fal között eltöltött idő, mind alaposan próbára teszik immunrendszerünket. Nem árt tehát, ha teszünk azért, hogy szervezetünk minél felkészültebb legyen.Immunrendszerünknek, ennek a sejtekből és molekulákból álló rendkívül összetett és fejlett rendszernek a megértésén kutatók ezrei dolgoznak, funkcióinak nagy része azonban még mindig ismeretlen. Emiatt mítoszok ölelik körül, amit sokan igyekeznek kihasználni. A Harvard Egyetem egészségügyi ismeretterjesztő lapja több ilyen mítoszt is összeszedett, amikkel jobb ha tisztában vagyunk, ha immunrendszerünk működésének a javítását szeretnénk elérni, ezekből álljon itt kettő. Az első szerint minél aktívabb az immunrendszer, annál egészségesebbek vagyunk; a második azt állítja, ha az ajánlott mennyiségnél több vitamint és szervezetünk működéséhez szükséges ásványi anyagot veszünk magunkhoz, az javít immunrendszerünk állapotán.
Az első mítosz az a kategória, amire azt szokás mondani: túl sok a jóból. A túlságosan felpörgött immunrendszer, minden, csak nem egészséges. Ez felelős az idegen, de amúgy ártalmatlan anyagokra adott allergiás reakcióért; ily módon az asztma, az ekcéma vagy más allergiák, pl. ételallergia kialakulásáért. Amikor pedig hiperaktív immunrendszerünk a saját sejtjei ellen fordul, számos, esetenként súlyos betegség (1-es típusú cukorbetegség, reumás artritisz, bizonyos gyulladásos bélbetegségek) lehet az eredmény. A második mítosz esetében pedig semmilyen tudományos bizonyíték nincs arra, hogy ha bármilyen vitaminból a kelleténél többet szedünk, akkor az jobban védi az egészségünket (hacsak nincs eleve tápanyaghiányunk).
 

Mit tehetünk?
Az immunrendszernek van egy optimális állapota, amikor egyensúlyban van, ez azonban alkalmanként ez felborulhat. De mit tehetünk, ha úgysem éri meg nyakra-főre szedni a sok vitamint, és azt sem szeretnénk, hogy immunrendszerünk túlságosan is felpörögjön?
A legegyszerűbb lépés a szakirodalom szerint az egészségmegőrzés általános alapelveit követni. Testünk és minden szervünk, immunrendszerünk is jobban működik, ha eleve óvjuk a durva környezeti hatásoktól, és egészségesen élünk. Pár alapszabály betartásával máris sokat javíthatunk rajta, legyen szó akár a rendszeres kézmosásról, az ételek alapos megfőzéséről, sok gyümölcs, zöldség, gabonák fogyasztásáról, a zsírok, a vörös húsok túlzott fogyasztásának kerüléséről, a rendszeres testmozgásról, testsúlyunk, vérnyomásunk karbantartásáról, elegendő alvásról, és rendszeres egészségügyi felülvizsgálatról.
Akadhatnak azonban olyan időszakok, amikor szeretnénk immunrendszerünk működését még hatékonyabbá tenni. Ehhez kézenfekvő megoldást jelentenek a természetes gyógynövények. Fontos azonban szem előtt tartani, hogy ezek közül csak kevés olyan van, amiknek emberi immunrendszerre kifejtett jótékony hatását egyértelműen igazolják tudományos kutatások. Számos esetben olyan növényekről van szó, amelyek egyéb – gyulladáscsökkentő, antioxidáns, antibakteriális, vírusölő – hatóanyaguk révén járulnak hozzá az immunrendszer optimális működéséhez, vagy stimulálásához, és elsősorban a már kialakult betegségek tüneteinek enyhítésére alkalmasak.

De melyek ezek a gyógynövények?
Az echinaceáról, a bíbor kasvirágból készült kivonatról a Connecticuti Egyetem Gyógyszerész szakának kutatói állapították meg, hogy rendszeres fogyasztása 60 százalékkal csökkentette annak az esélyét, hogy valaki elkapja a náthát. A számos kutatást összegző tanulmány arra jutott, hogy az echinaceát rendszeresen szedők alig másfél nap alatt ki is gyógyultak a betegségből, ami amúgy átlagosan 3-5 napig tart. A kutatók szerint a jótékony hatás a gyógynövény egyes fenoljainak tulajdonítható. Figyelmeztettek azonban, hogy egészséges embereknek nem ajánlják hosszan tartó alkalmazását, pláne azoknak, akiknek túlműködik az immunrendszerük (lásd fentebb).
Ezeken felül hatékony minden olyan (gyógy)növény, ami C-vitamint tartalmaz (pl. csipkebogyó, paprika). A C-vitamin, bár régóta immunerősítő hatásúnak, a betegségek elleni egyfajta Jolly Jokernek vélik, valójában inkább a tüneteket enyhíti, de nem előzi meg azt, hogy megbetegedjünk. A C-vitamin stimulálja az immunrendszert, és ezzel gyorsítja a betegség (megfázás, influenza) lefolyását, alkalmazása révén nem alakul ki súlyosabb betegség.
Az, hogy ezeket milyen formában vesszük magunkhoz, már rajtunk múlik. A fűszernövényekkel főzhetünk, másokból készíthetünk teát, vagy fogyaszthajuk ezeket egyéb, feldolgozott formában.

Ballai Vince


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Nyeregben az egészségért Gyógyhír Magazin

Előrelátóan a víz mellett Gyógyhír Magazin

Szakácskönyvet adott ki a Bethesda Gyermekkórház Gyógyhír Magazin

Nyolc érv a sörivás mellett Gyógyhír Magazin

Ezért kell több vas a nőknek, mint a férfiaknak Gyógyhír Magazin

Viszlát, puffadás! Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
augusztusi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája