Gyógyhír Magazin 2018-04-09

Keringésünk védelméért


Bár az elmúlt években javult valamennyit a helyzet, a várható élettartam szempontjából hazánk még mindig az utolsók közé tartozik az Európai Unióban. A rossz eredmény egyik oka, hogy Magyarországon a mai napig kiugróan sokan halnak meg valamilyen szív- és érrendszeri betegségben: a halálozások feléért ez a betegségcsoport felel. Ez viszont azt is jelenti, hogy az elszomorító helyzet ellen mi magunk is tehetünk. Hogyan?Koszorúér-szűkület, szívinfarktus, féloldali lebénulást okozó agyi érelzáródás (stroke); keringési zavart okozó érszűkület testünk bármely pontján, a szellemi képességek leépülésével jelentkező agyi érelmeszesedés – ezek a sajnos közismert betegségek más kórokkal együtt mind a szív- és érrendszeri (szakszóval: kardiovaszkuláris) betegségek közé tartoznak. Témánk szempontjából most kevésbé érdekesek a kardiovaszkuláris rendszer veleszületett vagy gyulladásos elváltozásai – azok a fontosak, amelyeknek változatosságuk ellenére közös vonásuk, hogy valamilyen meszesedési folyamat áll a hátterükben.

Mit is jelent a meszesedés? 

Tudni kell, hogy ereink három rétegből állnak. A legbelső réteg (szakszóval: tunica intima) szintén több rétegből tevődik össze, a legbelső – vagyis amelyik közvetlenül érintkezik a keringő vérrel – az úgynevezett endotél. Az érelmeszesedés lényegében az endotél betegségével kezdődik, aminek következtében az ér amúgy hézagmentes, sima belső felületén egyenetlenségek jelennek meg. Az így károsodott felület aztán lehetővé teszi, hogy a vérből mindenféle zsírtartalmú anyagrészecskék rakódjanak le rajta. Később az érfal rugalmas részei pusztulásnak indulnak, az ér merev lesz, átmérője kisebbedik. A szűkült helyen vérrög tapadhat meg, aminek következtében az adott ér teljesen elzáródhat. A folyamat elnevezése ellenére maga a meszesedés csak a kór előrehaladott stádiumában történik, az elpusztult szövetek helyén. A betegség maga nem idős korban kezdődik, hanem többnyire a páciensek 45-55. életéve között. Viszont egyáltalán nem törvényszerűen, hiszen a 80 évnél idősebb korban elhunytaknál is találnak boncoláskor teljesen ép ereket.

Van, amit mi is tehetünk ellene!

Ma már tudjuk, hogy az érelmeszesedés megindulásáért több tényező együttesen felel. Közismert például a dohányzás, az elhízás, a mozgásszegény életmód hatása, mint ahogy szintén ismert az összefüggés a meszesedés és a cukorbetegség, a kezeletlen magas vérnyomás, vagy a vér emelkedett koleszterinszintje, illetve egyéb zsírjellegű összetevőinek kóros aránya között. A kiváltó okok némelyike ellen tudunk tenni, a túlsúlytól például okosan megválasztott étrenddel, rendszeres testmozgással megszabadulhatunk. Ezzel kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy újabb kutatások szerint az érelmeszesedés szempontjából az sem mindegy, hova rakódik le a felesleg: a törzsön, azon belül is a hason megjelenő zsírpárnák fokozottabb kockázatot jelentenek. Vagy léteznek például olyan táplálékkiegészítők, amelyek igazoltan csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Az omega-3 zsírsavak fontossága

E táplálék-kiegészítők közül a legismertebbek azok, amelyek a telítetlen zsírsavak egy fajtáját, úgynevezett omega-3 zsírsavat tartalmaznak. Ezek kedvező élettani hatását, a növekedésben játszott nélkülözhetetlen szerepüket már az 1930-as években felismerték. Azt pedig az 1970-es években, grönlandi eszkimókon végzett kutatásokkal igazolták, hogy fogyasztásuk segít megelőzni a kardiovaszkuláris betegségeket. Az eszkimók étkezésének alapját képező halfélék ugyanis sokat tartalmaznak a szóban forgó zsírsavakból. Azt még tudni kell, hogy a természetben vagy tízféle omega-3 zsírsav található, ezek közül azonban nem mindegyik előnyös hatását sikerült alátámasztani. Például az eikozapentaénsavról (EPA) és a dokozahexaénsavról (DHA) bő másfél évtizede az USA Élelmiszer- és Gyógyszerhivatala (FDA; Food and Drug Administration) elismerte, hogy fogyasztásuk csökkenti a szívbetegségek rizikóját.

A táplálék-kiegészítő nem elég

Fontos ugyanakkor tisztában lenni azzal, hogy akármilyen készítményt is választunk, annak szedése nem helyettesíti a szakember által előírt terápiát és gyógyszereket sem pedig a kiegyensúlyozott étrendet vagy az életkorunknak, egészségi állapotunknak megfelelő testmozgást. Ha valamilyen ételallergiában szenvedünk, akkor ezt is vegyük figyelembe a nekünk megfelelő táplálék-kiegészítő kiválasztásakor – ehhez nyugodtan kérjük a gyógyszerész, kezelőorvosunk vagy dietetikus szakember segítségét.


Cikkajánló


Vérnyomásmérés otthon Gyógyhír Magazin
Ismerd meg a vérnyomásod! Gyógyhír Magazin

Rovatok

A Gyógyhír Magazin megkérdezte Állatgyógyászat Allergia Alternatív terápiák Alvászavar Betegellátás, kórházak Betegjogok Betegségek tünetei Bőrvédelem, a bőr tünetei Cukorbetegség Daganatos betegségek Egészség - gazdaság Egészség-Tudomány Egészséges életmód, egészséges táplálkozás Egyéb Emésztőszervi betegségek Epebetegségek Étrendkiegészítők Étrendkiegészítők, vitaminok, ásványi anyagok Ezen a napon született Fájdalom, fájdalomcsillapítás Fejfájás Felsőlégúti megbetegedések, influenza Férfiak egészségügyi problémái Fertőző betegségek, járványok Fogyókúra Fül-orr-gégészet Genetika Gyermekellátás - gyermekgyógyászat Gyermekvállalás, gyermeknevelés Gyógyfürdők, strandok Gyógykonyha receptek Gyógynövények a gyógyításban Haj-bajok Hatósági hírek, figyelmeztetések Hormonális megbetegedések Ideggyógyászati megbetegedések Idősothonok Interjú Intim higiénia Költők, írók betegségei Koronavírus Kullancsok Lelki problémák, pszichiátriai betegségek Logopédia Magánegészségügy Magas vérnyomás Májbetegségek Meddőség Mobilapplikációk Mozgásszervi betegségek Nemibetegségek Neurológiai betegségek Nők egészségügyi problémái Nyaki- és gerincproblémák Olvasóink receptjei Önsegélyező- és egészségpénztárak PR cikkek Pszichiátria Pszichológia Sebkezelés, sérülések Száj- és fogászati megbetegedések Szemészet Szex, szerelem, család Szív- és érrendszeri betegségek Táplálkozási tanácsok Tesztek Tüdő- és légúti betegségek Tudomány Változó kor Védőoltások Vérszegénység, vashiány Vese- és húgyúti betegségek Visszérproblémák


Adatvédelmi nyilatkozat   |   Jognyilatkozat   |   Elérhetőségeink   |   Médiumajánlat   |   Gyógypedagógus állások

Weboldal üzemletetés: Iwebs


6903974 látogatónk volt eddig