• 2025. augusztus 20., szerda

Cukor nélkül a minőségi életért


2018.04.12

Modern korunk egyik legalattomosabb étele a cukor, az „édes méreg”, ami – mindamellett hogy függővé tesz – számos egészségügyi problémáért felel.



Rovására írható a szervezet savasodása, a különféle emésztési problémák, a hasnyálmirigy károsodása, a csontritkulás, a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása, az immunrendszer gyengülése és a hormonháztartás felborulása éppúgy, mint a stressz kialakulása, valamint a szellemi, fizikai teljesítőképesség romlása és a depresszió, a fogszuvasodásról nem is beszélve. De sokan meglepődnének, milyen gyorsan múlna el makacs fejfájásuk, allergiájuk vagy ekcémájuk is, ha mellőznék étrendjükből a cukrot. A tudományos kutatások ma egyértelműen bizonyítják, hogy cukorbetegség kialakulásáért is a túlzott cukorfogyasztás felel elsődlegesen. 
A magyar lakosság cukorfogyasztásának alakulása az elmúlt 100 évet vizsgálva aggasztó méreteket öltött: míg a múlt század húszas éveiben az éves fogyasztás nem érte el a 10 kg-ot fejenként, addig mára átléptük a 40 kg-os évi fejadagot, ami még akkor is ijesztő adat, ha jóval elmarad a nagy cukorfaló nemzetek riasztó értékeitől, USA-ban ugyanis 54, míg Mexikóban 60 kg az 1 főre jutó átlagos évi cukorfogyasztás (Japánban 20 kg!). 
Elengedhetetlen tehát, hogy lépjünk egészségünk megóvása érdekében, és jóval tudatosabban táplálkozzunk. Jó hírünk, hogy a cukorra egyáltalán nincs szüksége a szervezetünknek. Viszont leszokni róla csak fokozatosan tudunk.
A legfontosabb, amire figyelnünk kell, hogy ne csak a konkrét cukorbevitelt korlátozzuk – amikor például lecseréljük mézre vagy steviára a fehér cukrot –, hanem szenteljünk több figyelmet az élelmiszerek összetevőinek is, hiszen rejtetten, élelmiszeradalékként jóval több cukrot viszünk be szervezetünkbe, mint gondolnánk. Ez alapján máris bátran törölhetjük listánkról a chipseket, aszalt gyümölcsöket, gyümölcsjoghurtokat, -rizseket és a bolti üdítőket, gyümölcsleveket.

Nem kell örökre lemondani az édes ízekről, heti egy-két nassolás még belepréselhető az egészséges étrendbe, de akkor is csak minőségi édességeket (például 70-80%-os étcsokit vagy házi cukrászkészítményeket) vásároljunk!


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


A stressz-szint változása is okozhatja a „nyaralási betegséget” Gyógyhír Magazin

Takarítás kánikulában? 5 tipp, hogy a nyári rendetlenség ne legyen stresszf... Gyógyhír Magazin

Így sportoljunk kánikulában is biztonságosan és hatékonyan Gyógyhír Magazin

Nyugodt, feltöltő nyaralás? Íme a legfontosabb tippjeink! Gyógyhír Magazin

Csokis-meggyes édesség, az „ÁLMODOZÓ” lett Magyarország Cukormentes Tortája Gyógyhír Magazin

Nyári diétázás: kudarcra van ítélve? Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
augusztusi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája