Gyógyhír Magazin 2018-04-14

Lüktet, nyilall, sajog, hasogat


Murphy törvénye szerint a fogfájás hétvégén, vagy ünnep idején jelentkezik. Amikor belátható időn belül nem tudunk elmenni a fogorvoshoz, jól jöhetnek olyan hétköznapi megoldások a fájdalomcsillapítók mellett, amelyek enyhítik a fogfájást.„Ha az embernek fáj a foga, nem sok minden érdekli, de például Daumier rajzai annyira valószerűek, hogy csaknem elfeledkeztem a fogfájásról” – írta 1882 decemberében az akkor 29 éves Vincent van Gogh. A festő sokat szenvedett fog- és fejfájástól: hét levelében szerepelnek ezekre vonatkozó megjegyzések. Legyen szó múló kellemetlenségről vagy szűnni nem akaró gyötrelemről, a fájdalom minden esetben jelzés, tünet, ami figyelmeztet valamire. Statisztikák szerint a fogfájás a fejfájás után a második leggyakoribb heves fájdalom, a fog és a hozzá kapcsolódó szövetek gyulladásainak tünete. A fogbetegségek általában fájdalommal járnak, de nem minden fogbetegségnél és azok nem minden stádiumában tapasztalunk kellemetlen érzést. A fájdalom kiindulhat a fog keményszöveteiből, a fogbélből és a fogtartó szövetekből. Ne csak fájó foggal menjünk orvoshoz, hiszen a hétköznapokban ártalmatlannak tűnő problémák később komoly gondot okozhatnak – tanácsolja dr. Szathmáry Péter. A fogszövet gyulladásos betegségei közül a legfontosabbak a szuvasodások, illetve azok szövődményei. A szuvasodás egyik jele lehet, ha édes ételek fogyasztásakor villanásszerű, rövid ideig tartó erős fájdalom jelentkezik – magyarázta a parodontológus szakorvos. 

Milyen gyógynövények segítenek?

Ha begyullad a fog, sajnos a fogorvos sem tud minden esetben azonnal hozzányúlni, ugyanis fontos a gyulladást csillapítani. Nagy segítségünkre lehetnek ebben a gyógynövények. A fokhagyma antibiotikus és más gyógyhatásainak köszönhetően hatékony a baktériumok ellen, csakúgy, mint a szegfűszeg, amely gyulladáscsökkentő, antibakteriális, antioxidáns és érzéstelenítő hatásai segítségével csillapítja a fájdalmat. Ha tudjuk, rágjuk el a szegfűszeget vagy őröljük meg, és kevés olívaolajjal elkeverve kenjük be a fájó fogat. Bár a fájdalom kiváltó okát több mint valószínű, hogy mi magunk nem tudjuk megszüntetni, a fertőtlenítésben segíthet a kamillatea, a gyulladáscsökkentésben a jeges borogatás. 
A fogtömés a konzerváló fogászat egy alap művelete, célja, hogy megmentse a fogunk egészséges részét, és pótolja az elhalt területet. Ez a beavatkozás trauma a fognak, így sok esetben fájdalmat érezhetünk a kezelés után, amikor elmúlik az érzéstelenítő hatása. Ilyenkor fontos, hogy időt adjunk a szervezetnek, hogy megnyugodjon és hozzászokjon az új állapothoz – mondja a szakorvos. Esetenként a fogunk érzékeny lehet a hideg, meleg italokra vagy a rágásra, de ezt lehet csökkenteni érzékeny fogra való fogkrém és szájvíz használatával, gyógyszertári készítményekkel, fájdalomcsillapítókkal. Ha a fájdalom nem múlik el több nap után sem, akkor valószínűleg tovább szuvasodik a fogunk. Ekkor a fogtömés mellett újra elkezd romlani a fog, így általában gyökérkezelésre van szükség. Ilyenkor az orvos röntgenfelvételt készít, amivel pontosan megállapítható a sérülés mértéke, illetve, hogy begyulladt-e a csontunk. Az esetleges gyökérkezelés után pedig még mindig érezhetünk fájdalmat, de ez átmeneti dolog és enyhíthető gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel.
 
Szokásaink rabjai

Alapvetés, hogy mossunk rendszeresen és körültekintően fogat, de érdemes figyelni arra is, hogy mit eszünk, iszunk. A narancslé egyike azoknak az élelmiszereknek, melyek nem tesznek jót a fogainknak. Bár jelentős C-vitamin tartalma és értékes növényi összetevői miatt nagyon egészséges, a fogzománcot mégis ez az ital roncsolja a legerőteljesebben. Savas ételek, italok fogyasztása után legalább 20 percet várjunk elfogyasztásuk és a fogmosás között, hogy ne irritáljuk a meggyengített zománcréteget – tanácsolja a szakorvos. 
Legalább 2-3 havonta cseréljük le a fogkefénket, hiszen, ha a sörte megkeményedik, problémákat okozhat. Fogközeink tisztán tartásához használjunk fogselymet, fogköz tisztítót vagy szájzuhanyt. Sokaknál a fogcsikorgatás vagy az úgynevezett fogszorítás tudattalanul, jellemzően éjszaka jelentkezik, amit alvás közben nem egyszerű kontrollálni. Érdemes fogvédőt beszerezni illetve a fogcsikorgatás okozóját, a lelki eredetű panaszt orvosolni.


Cikkajánló


Kezelje természetesen! Gyógyhír Magazin
Mit keres a koffein a fájdalomcsillapítóban? Gyógyhír Magazin
Így enyhítették a fájdalmat elődeink Gyógyhír Magazin
Mit kezdhetünk a fájdalommal? Gyógyhír Magazin
A fájdalommentes mindennapokért Gyógyhír Magazin
Amikor fáj... Gyógyhír Magazin

Rovatok

A Gyógyhír Magazin megkérdezte Állatgyógyászat Allergia Alternatív terápiák Alvászavar Betegellátás, kórházak Betegjogok Betegségek tünetei Bőrvédelem, a bőr tünetei Cukorbetegség Daganatos betegségek Egészség - gazdaság Egészség-Tudomány Egészséges életmód, egészséges táplálkozás Egyéb Emésztőszervi betegségek Epebetegségek Étrendkiegészítők Étrendkiegészítők, vitaminok, ásványi anyagok Ezen a napon született Fájdalom, fájdalomcsillapítás Fejfájás Felsőlégúti megbetegedések, influenza Férfiak egészségügyi problémái Fertőző betegségek, járványok Fogyókúra Fül-orr-gégészet Genetika Gyermekellátás - gyermekgyógyászat Gyermekvállalás, gyermeknevelés Gyógyfürdők, strandok Gyógykonyha receptek Gyógynövények a gyógyításban Haj-bajok Hatósági hírek, figyelmeztetések Hormonális megbetegedések Ideggyógyászati megbetegedések Idősothonok Interjú Intim higiénia Költők, írók betegségei Koronavírus Kullancsok Lelki problémák, pszichiátriai betegségek Logopédia Magánegészségügy Magas vérnyomás Májbetegségek Meddőség Mobilapplikációk Mozgásszervi betegségek Nemibetegségek Neurológiai betegségek Nők egészségügyi problémái Nyaki- és gerincproblémák Olvasóink receptjei Önsegélyező- és egészségpénztárak PR cikkek Pszichiátria Pszichológia Sebkezelés, sérülések Száj- és fogászati megbetegedések Szemészet Szex, szerelem, család Szív- és érrendszeri betegségek Táplálkozási tanácsok Tesztek Tüdő- és légúti betegségek Tudomány Változó kor Védőoltások Vérszegénység, vashiány Vese- és húgyúti betegségek Visszérproblémák


Adatvédelmi nyilatkozat   |   Jognyilatkozat   |   Elérhetőségeink   |   Médiumajánlat   |   Gyógypedagógus állások

Weboldal üzemletetés: Iwebs


6897203 látogatónk volt eddig