Gyógyhír Magazin 2018-04-29

A vashiányos állapot ellen


A felnőtt férfiak szervezete mintegy 3, a nőké ennél kevesebb, kb. 2,3 gramm vasat tartalmaz. Bár mennyisége elhanyagolható a testtömeghez képest, hiánya mégis súlyos betegségeket okozhat. Miért nélkülözhetetlen egészségünkhöz a vas, és mit tehetünk pótlására?Szervezetünk mintegy 4–5%-nyi ásványi anyagot tartalmaz, ezeket makro-, illetve mikroelemeknek nevezik, attól függően, hogy milyen arányban találhatók meg testünkben. A vas a mikroelemek közé tartozik, többek között a cinkkel, jóddal, rézzel és szelénnel együtt – ezek egyikének aránya sem magasabb testsúlyunk 0,005%-ánál. Légzőrendszerünk megfelelő működése elképzelhetetlen a vas nélkül, ugyanis – a többi gerinceséhez hasonlóan – az emberi hemoglobin felépítésében is részt vesz: ez az úgynevezett metalloprotein alkotja a vörösvértestek szárazanyag-tartalmának több mint 95%-át, és szállítja az oxigént a tüdőtől a test más részeibe. Ezen kívül a vas megtalálható egyes alapvető jelentőségű enzimekben is.

A vashiány nagyon gyakori
A vashiány világszerte mintegy 2 milliárd embert érint, a fejlődő országok közül sok helyen az elsők között szerepel a fogyatékossághoz, akár halálhoz is vezető kockázati tényezők között, különösen azokon a területeken, ahol az egyhangú, főként növényi alapú étrend a jellemző. Ugyanakkor a fejlett országokban is magas azok aránya (egyes becslések szerint 10% körül alakul), akik életükben legalább már egyszer tapasztalták a vashiány jellegzetes tüneteit, mint amilyenek a fáradékonyság, a fejfájás, szapora szívverés, nyelési zavarok stb. Szervezetünk egyébként képes valamennyi vasat raktározni: az emberi test teljes vastartalmának valamivel több mint negyede a májban, a csontvelőben és a lépben tárolódik, többek között egy a máj által termelt, a vas megkötésére képes fehérje, a ferritin formájában. Ha nem jut a szervezetünkbe elég vas, akkor először ezeket a tartalékokat használjuk fel, majd ezután kezd csökkenni a vér hemoglobintartalma.

Ami gátolja a felszívódását
Fontos még tudni, hogy nem csupán a táplálkozással magunkhoz vett vas mennyiségén múlik, hogy kialakul-e a szervezetünkben hiányállapot. A vas abszorpcióját (felszívódását) ugyanis egyes tápanyagok gátolják, így például azok, amelyek csersavat tartalmaznak: ezek közé tartoznak többek között a kávé, a tea, vagy éppen a vörösbor. Kisebb mennyiségben ugyan, de a fehér- és a rozéborokban is van csersav. A szója és a szójakészítmények, valamint a gabonafélék korpája a bennük lévő fitátok miatt ugyanígy hat. Segíti viszont felszívódását az aszkorbinsav, vagyis a C-vitamin – ez olyankor lehet szempont, amikor a vashiány kezelésére vagy megelőzésére valamilyen étrend-kiegészítő készítményt választunk. Ez akkor is indokolt lehet, ha egyébként változatos az étrendünk, és kellő mennyiségben fogyasztunk vastartalmú ételeket. A vashiány megfelelő táplálkozás mellett is gyakoribb ugyanis egyes csoportoknál: közéjük tartoznak  például a kismamák, a szoptató nők, a serdülők, az aktív életet élők, vagy például azok, akiknek gyakran vérzik az orra vagy az ínye.

Pap Bence


Cikkajánló


Egy szelet egészség Gyógyhír Magazin
Székrekedés – időskorban gyakoribb? Gyógyhír Magazin
Fogyni okosan Gyógyhír Magazin
Lehet egészségesebb is a húsvéti lakoma Gyógyhír Magazin
„Egészség skála” az ételekre? Gyógyhír Magazin
Szerves vitamin: több mint egy sima molekula Gyógyhír Magazin

Rovatok

A Gyógyhír Magazin megkérdezte Állatgyógyászat Allergia Alternatív terápiák Alvászavar Betegellátás, kórházak Betegjogok Betegségek tünetei Bőrvédelem, a bőr tünetei Cukorbetegség Daganatos betegségek Egészség - gazdaság Egészség-Tudomány Egészséges életmód, egészséges táplálkozás Egyéb Emésztőszervi betegségek Epebetegségek Étrendkiegészítők Étrendkiegészítők, vitaminok, ásványi anyagok Ezen a napon született Fájdalom, fájdalomcsillapítás Fejfájás Felsőlégúti megbetegedések, influenza Férfiak egészségügyi problémái Fertőző betegségek, járványok Fogyókúra Fül-orr-gégészet Genetika Gyermekellátás - gyermekgyógyászat Gyermekvállalás, gyermeknevelés Gyógyfürdők, strandok Gyógykonyha receptek Gyógynövények a gyógyításban Haj-bajok Hatósági hírek, figyelmeztetések Hormonális megbetegedések Ideggyógyászati megbetegedések Idősothonok Interjú Intim higiénia Költők, írók betegségei Koronavírus Kullancsok Lelki problémák, pszichiátriai betegségek Logopédia Magánegészségügy Magas vérnyomás Májbetegségek Meddőség Mobilapplikációk Mozgásszervi betegségek Nemibetegségek Neurológiai betegségek Nők egészségügyi problémái Nyaki- és gerincproblémák Olvasóink receptjei Önsegélyező- és egészségpénztárak PR cikkek Pszichiátria Pszichológia Sebkezelés, sérülések Száj- és fogászati megbetegedések Szemészet Szex, szerelem, család Szív- és érrendszeri betegségek Táplálkozási tanácsok Tesztek Tüdő- és légúti betegségek Tudomány Változó kor Védőoltások Vérszegénység, vashiány Vese- és húgyúti betegségek Visszérproblémák


Adatvédelmi nyilatkozat   |   Jognyilatkozat   |   Elérhetőségeink   |   Médiumajánlat   |   Gyógypedagógus állások

Weboldal üzemletetés: Iwebs


6904111 látogatónk volt eddig