

Sokan úgy tartják, hogy a nyár a külsőségeket tekintve olyan, mint a tavasz a lakásfelújítás fanatikusainak. Egyik napról a másikra jön a gondolat, hogy ideje formába lendülni, hogy a szó átvitt és valós értelmében is jól érezzük magunkat a bőrünkben.
Ahhoz, hogy a nyári szezonra csúcsformába hozzuk magunkat, ne divatdiétát válasszunk, változtassunk inkább az életmódunkon – tanácsolja Keviczki Viktória, dietetikus. Ahhoz, hogy a leadott kilók hosszútávon is távol maradjanak, egészségesen és tudatosan kell táplálkoznunk és figyelnünk kell a testmozgásra, a sportra is. Hogy mit is jelent a tudatos és egészséges fogyókúra? Azt, hogy minden makro- és mikrotápanyagot olyan arányban juttatunk a szervezetbe, ahogy felhasználjuk. Makrotápanyagok az energiát adó tápanyagaink, azaz a fehérje, a zsír és a szénhidrátok. Mikrotápanyagoknak nevezzük a vitaminokat és ásványi anyagokat, melyek plusz energiát nem jelentenek, de nélkülözhetetlenek szervezetünk zavartalan működéséhez, így az energiatermelő anyagcsere-folyamatokhoz is.
„Az egészség
nem minden,
de egészség nélkül
minden semmi.”
A szakember azt vallja, hogy szervezetünk optimális működéséhez minőségi ételekre van szükségünk. Ha jókat eszünk (és eleget), és pluszban még mozgunk is, akkor testben, lélekben és mentálisan is egészségesek maradunk. „A hagyományos terápián túl fontosnak tartom a holisztikus szemléletet. A diétát egy lehetőségnek tartom: lehetőségnek a változásra, a fejlődésre, a tudatunk tágítására. A szervezet tünetekkel jelzi, ha kiestünk a harmóniából. Nincs más dolgunk, mint figyelni ezekre a jelekre.” Az ideális fogyás során heti 0,5 kg-ot érdemes veszíteni. Ez az a zsírmennyiség, melynek leadása még nem jelent nagy terhet a szervezetre és a felesleges bőrnek is van ideje mellette „visszahúzódni”. A napi energiabevitelt osszuk el legalább 4-5 étkezésre, ez nagyjából 2,5-3 óránkénti étkezési periódusokat jelent. A reggeli kihagyhatatlan étkezés. Igyekezzünk zsírszegény, rostban és összetett szénhidrátokban gazdag, hozzáadott cukrokban szegény étrendet kialakítani. Figyeljünk arra, hogy naponta többször együnk zöldséget és gyümölcsöt, és igyunk minimum másfél liter folyadékot, lehetőleg tiszta vizet.
Dózsa-Kádár Dóra