• 2020. július 11., szombat

Az immunrendszer söpri ki a daganatot


2018.06.05

A szervezet saját védekezőképességét használja fel a rákos megbetegedések gyógyítására egy újszerű, az amerikai Stanford egyetem kutatói által kifejlesztett módszerrel.A kombinált immunstimuláns kezelés hatására a szervezet úgy kezeli a rákos betegséget, mintha egy egyszerű vírusfertőzésről lenne szó: az immunsejtek megtámadják és felszámolják a rákos sejteket. A kutatók a Science Translational Medicine tudományos szaklapban publikálták egereken végrehajtott kísérleteik eredményét, és már zajlanak a klinikai próbák limfóniás betegek részvételével. A kutatásról az MTA honlapja is beszámolt.

Mi is történik?
A Ronald Levy és Idit Sagiv-Barfi közösen kidolgozott kezelés során egy két immunstimulánsból kevert koktélt fecskendeztek közvetlenül a rákos daganatba rendkívül csekély – a gramm milliomodrészének megfelelő – mennyiségben. A koktél közvetlenül a helyszínen 
aktivizálja a sejtes immunválaszért felelős T-limfocitákat. Ezek eleve képesek küzdeni a rákos sejtekkel - felismerik a normálistól eltérő fehérjéiket -, de ahogy egy daganat növekszik, sejtjei egyre nagyobb eséllyel képesek elrejteni valós mivoltukat az inaktívvá váló T-limfociták elől. Utóbbiakat aktivizálja újra a kezelés, és a kísérletek meggyőző eredményei láttán sokan beszélnek a rák elleni küzdelem új korszakáról.

Új korszak a rák elleni küzdelemben
A beavatkozás eredményeként ugyanis nemcsak az adott daganat szívódott fel nyomtalanul az egerek szervezetében, hanem a távolabb lévő, közvetlenül nem kezelt áttétek is, sőt nem képződtek újabb daganatok sem. A módszer számos fajta rákbetegség esetében is működik – állítják a kutatók, akik szerint a közvetlenül a daganatba fecskendezett hatóanyag gyors és viszonylag olcsó, de mindenképpen kevesebb mellékhatással járó terápiaként szolgálhat, mint az egész szervezetben immunreakciót generáló korábbi immunkezelések.
Ezeknél a szervezet természetes immunreakcióját használják fel a rákos sejtek elleni küzdelemben. Eddigi alkalmazásuk során az egész szervezetben immunreakciót váltanak ki, és van olyan kezelés is, ahol a páciens saját sejtjeit emelik ki a szervezetből, majd genetikailag úgy módosítják, hogy támadja meg a rákos sejteket, és visszainjekciózzák. Ezek a kezelések ugyan sikereseknek mondhatók, de számos mellékhatással járnak, és gyakran rendkívül drágák. Az új módszer kiküszöbölné ezeket a hátrányokat.
Ballai Vince


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Daganatok diagnosztikája – a PET-CT Gyógyhír Magazin

A deutériummegvonás szerepe a daganatos betegségek gyógyításában Gyógyhír Magazin

Diétával a tüdőrák ellen Gyógyhír Magazin

Leggyakoribb rögeszméink Gyógyhír Magazin

Trükkös vírust szabadítottak a rákos sejtekre Gyógyhír Magazin

A gyógyulás egyik kulcsa Gyógyhír Magazin