• 2020. július 05., vasárnap

Fogadom


2018.06.07

Bár nem élő fogakról van szó, a protézist is tisztán kell tartani, hiszen az ételmaradékok megtapadnak rajta. Ha a fogpótlást rendszeresen tisztítjuk és fertőtlenítjük, sok problémát megelőzünk.A kivehető fogpótlás – más néven műfogsor vagy protézis – egy olyan megoldás, amellyel az elveszített fogakat tudják helyettesíteni. Általában akkor szokták javasolni a teljes vagy a részleges műfogsort, amikor már annyi fog hiányzik, amennyi híddal (rögzített fogpótlással) nem pótolható. 
Mivel a műfogsorok ma már teljesen természetesek és élethűek, az eredeti fogakat idézik. Képek alapján akár a régi fogazat mintáját és színét is figyelembe tudják venni az orvosok a kialakításnál. A protézis – amellett, hogy az esztétikai problémákon javít – visszaadja az arc eredeti formáját és a rágóképességet, ami a megfelelő emésztés szempontjából szinte elengedhetetlen. Továbbá megszünteti a foghiány okozta beszédzavart, és segít a hangképzésben. 

Magabiztos élet műfogsorral
Természetes, hogy kezdetben lelkileg megterhelő a tudat, és a hozzászokás is időbe telik, de új fejezet nyílik a műfogsor használatával. Enyhítheti esetleges aggodalmait, ha pontosan tisztában van vele, hogy mire számíthat a fogorvosi kezelések között. Miután a műfogsorát felhelyezték, először furcsa érzés lehet, de ez normális, a szája, nyelve és arcizmai hozzá fognak szokni. Egy kis gyakorlásra szükség lesz az olyan hétköznapi feladatokhoz, mint az evés és a beszéd, de a rendszeres ellenőrzések segítenek, hogy a műfogsor, a száj többi részéhez hasonlóan megőrizze jó állapotát. 
A műfogsoron is megtapadhat a lepedék és a fogkő, illetve el is színeződhet, ezért nagyon fontos egy mindennapos tisztítási rutint kialakítani. 
A fogkefe segít eltávolítani az ételmaradékot, a műfogsortisztító tabletták pedig fertőtlenítenek.

Rágásképesség, esztétikum, hangképzés...
A szakemberek ezt a három szempontot tartják szem előtt a fogpótlások és műfogsorok készítésekor. A páciensek 90%-a ugyanakkor elsőként az esztétikai szempontok alapján ítéli meg a fogpótlás minőségét, ezt követi a hangképzés helyreállása, hiszen ez is jól észrevehető kritérium. Sajnos jellemző, hogy sokaknak már csak a frontfogai – a metsző és szemfogak – maradtak meg, mégsem mennek fogorvoshoz, hiszen azt, hogy nem tud rágni, senki sem látja. Orvosi szempontból azonban épp fordított a fontossági sorrend: elsődleges a megfelelő rágásképesség helyreállítása, ennek híján ugyanis emésztőrendszeri problémákkal is szembe kell nézni. A másik gyakori, ebből a hozzáállásból adódó probléma pedig az, hogy sok értékes idő elveszik, amíg a fogak egymás után meglazulnak, kipotyognak (például egy fogínybetegség következtében), pedig a pótlásra mihamarabb szükség lenne.
Dózsa-Kádár Dóra


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Sebek – jelek Gyógyhír Magazin

Minden sebet kezelni kell! Gyógyhír Magazin

A sebeket nem szabad elhanyagolni! Gyógyhír Magazin

A véraláfutás otthoni kezelése Gyógyhír Magazin

Hegkezelés – minden korban, mindenkorra! Gyógyhír Magazin

Iskolai sérülés: Most mi legyen? Gyógyhír Magazin