• 2020. július 10., péntek

Az allergia és a rák


2018.07.28

Az immunrendszernek azok az elemei, amelyek kiváltják az allergiás reakciókat, segíthetnek megvédeni a bőrt a ráktól – legalábbis ezt állítja egy új kutatás.Az Imperial College London vezette kutatás a bőr korábban ismeretlen védekezési mechanizmusát fedezte fel, ami azt is lehetővé teszi, hogy új módszereket fejlesszenek ki a bőrrák kezelésére – számol be a sciencedaily.com tudományos ismeretterjesztő portál. 
Az egyelőre korai stádiumban lévő tanulmány arra is választ adhat, miért nő az allergiás esetek száma napjainkban. Becslések szerint a britek 44 százaléka szenved legalább egyféle allergiától – de mindeddig nem tudtuk, mi ennek a rendkívül magas aránynak a magyarázata. 
A tudósok „toxinhipotézise” szerint a környezetben lévő mérgek és a szervezet számára idegen anyagok váltják ki az allergiás választ. Az új kutatás az immuglobulin E-nek vagy IgE-nek nevezett antitestre fókuszál, amely az immunrendszer része, és hibásan azonosítva ártalmatlan dolgokat – például a mogyorót – allergiás reakciót okoz. A szervezet 
az IgE „parancsára” produkálja az immunválaszt, ami a bőr viszketését, az arc, a száj vagy néha a légutak megdagadását jelenti. 
A tudósok azonban most azt feltételezik, hogy az IgE hasznos célt is szolgálhat – véd azoktól a károsodásoktól, amelyeket a környezet méreganyagai okoznak, így a ráktól is. Az IgE, aminek aktivitását éppen a méreganyagok – például a magas UV-sugárzás, a dohányzás, a levegőszennyezés vagy a kemikáliák – váltják ki, összegyűlik a bőr felszínén, és megakadályozza, hogy a károsodott sejteknél elinduljon a rákos burjánzás. 
Páciensek egy csoportján megfigyelték, hogy minden rákos sejtben jelen van az IgE, a  kevésbé agresszívekben nagyobb mennyiségben. Ez arra utal, hogy az IgE-nek van egyfajta védő hatása a rákkal szemben.  
„Az IgE-nek fontos szerepe van a szervezetben, de jelen pillanatban nem tudjuk, pontosan mi. Korábban azt gondoltuk, hogy a paraziták, például a bélférgek ellen véd, de egyre inkább hajlunk arra a véleményre, hogy nem ez az egyetlen funkciója” – magyarázta Dr. Jessica Strid, a tanulmány vezető szerzője. A felfedezés nagyon sok kérdést felvet. Nem tudjuk, pontosan mi is történik a sejtekben, és kérdés az is, lehetséges-e úgy manipulálni az allergiás reakciót, hogy védjen a bőrrák ellen, sőt esetleg kezelje is.  
Vámos Éva


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Daganatok diagnosztikája – a PET-CT Gyógyhír Magazin

A deutériummegvonás szerepe a daganatos betegségek gyógyításában Gyógyhír Magazin

Diétával a tüdőrák ellen Gyógyhír Magazin

Leggyakoribb rögeszméink Gyógyhír Magazin

Trükkös vírust szabadítottak a rákos sejtekre Gyógyhír Magazin

A gyógyulás egyik kulcsa Gyógyhír Magazin