Gyógyhír Magazin 2018-07-29

Utazni jó!


Hosszabb utazásainkat hetekkel korábban, a legapróbb részletekig megtervezzük. A szervezés részeként tegyünk meg mindent azért is, hogy egészségesen térhessünk haza!Magyarországról évente több mint 100 ezer ember utazik valamilyen egzotikus országba, közülük körülbelül 15-20 ezren fordulnak orvoshoz tanácsért és védőoltásért – derül ki az Országos Tisztiorvosi Hivatal összefoglalójából. Az utazók 10 százaléka megbetegszik az utazás alatt, ebből 1100 betegnek kórházi kezelésre van szüksége, éppen ezért fontos, hogy mindig tájékozódjunk a célországban előforduló betegségekről. Magyarországon több helyen vannak ún. oltópontok, ahol utazásegészségügyi, betegségmegelőzési tanácsadással, védőoltások beadásával foglalkoznak. Az oltóhelyen a védőoltások rendelkezésre állnak, nem szükséges előzetesen háziorvossal felíratni, gyógyszertárban kiváltani. Az oltóhely nem beutaló köteles, egyéni kezdeményezésre vehető igénybe.

Információk időben
A legfontosabb a tájékozódás. Fontos tudnunk, hogy a nyaraláson milyen ellátást kaphatunk, milyenek lesznek a higiéniás körülmények, iható-e a csapvíz, milyen élelmiszerekkel kell vigyázni, vannak-e ott fenyegető járványos betegségek, esetleg az utazókra, nyaralókra leselkedő egyéb veszélyek, állatok, allergén növények. Az utazások előtt kötelező és ajánlott oltások nem járnak különösebb kellemetlenséggel, legfeljebb a felkészülésre kell elég időt hagyni. A hazai jogrendszer külföldi utazás során egyetlen kötelező védőoltást ír elő, ez pedig a sárgaláz elleni, amelyet Közép-Afrika és Dél-Amerika bizonyos országaiba készülők kötelesek beadatni. A hepatitis-A (fertőző májgyulladás) elsősorban az arab országokban, Indiában, Ázsiában és Közép-Amerika egyes országaiban fordul elő. 
A helyi körülmények, étkezési szokások, az ivóvíz minősége jelentősen befolyásolja a fertőzés lehetőségét. A hepatitis-B vírus vérrel, szennyezett eszközökkel és testváladékokkal vihető át. Különösen ajánlott azoknak a külföldre utazóknak, akik betegségük (pl. cukorbetegség) révén külföldön is orvosi kezelésre szorulhatnak. 
Dózsa-Kádár Dóra

 


Cikkajánló


Ingyen repülőjegy egészségügyi dolgozóknak a Qatar Airwaystől Gyógyhír Magazin
Napozás ‒ tények és mítoszok Gyógyhír Magazin
44 millió forintnyi eszközt adományoz a Richter Gyógyhír Magazin
A koronavírussal kapcsolatos tárgyakat vár az orvostörténeti múzeum Gyógyhír Magazin
Indul az Év Gyógyszerésze és a Kedvenc Patikám pályázat 2020 Gyógyhír Magazin
Az elhízás betegség, az elhízottakat nem szabad stigmatizálni! Gyógyhír Magazin

Rovatok

A Gyógyhír Magazin megkérdezte Állatgyógyászat Allergia Alternatív terápiák Alvászavar Betegellátás, kórházak Betegjogok Betegségek tünetei Bőrvédelem, a bőr tünetei Cukorbetegség Daganatos betegségek Egészség - gazdaság Egészség-Tudomány Egészséges életmód, egészséges táplálkozás Egyéb Emésztőszervi betegségek Epebetegségek Étrendkiegészítők Étrendkiegészítők, vitaminok, ásványi anyagok Ezen a napon született Fájdalom, fájdalomcsillapítás Fejfájás Felsőlégúti megbetegedések, influenza Férfiak egészségügyi problémái Fertőző betegségek, járványok Fogyókúra Fül-orr-gégészet Genetika Gyermekellátás - gyermekgyógyászat Gyermekvállalás, gyermeknevelés Gyógyfürdők, strandok Gyógykonyha receptek Gyógynövények a gyógyításban Haj-bajok Hatósági hírek, figyelmeztetések Hormonális megbetegedések Ideggyógyászati megbetegedések Idősothonok Interjú Intim higiénia Költők, írók betegségei Koronavírus Kullancsok Lelki problémák, pszichiátriai betegségek Logopédia Magánegészségügy Magas vérnyomás Májbetegségek Meddőség Mobilapplikációk Mozgásszervi betegségek Nemibetegségek Neurológiai betegségek Nők egészségügyi problémái Nyaki- és gerincproblémák Olvasóink receptjei Önsegélyező- és egészségpénztárak PR cikkek Pszichiátria Pszichológia Sebkezelés, sérülések Száj- és fogászati megbetegedések Szemészet Szex, szerelem, család Szív- és érrendszeri betegségek Táplálkozási tanácsok Tesztek Tüdő- és légúti betegségek Tudomány Változó kor Védőoltások Vérszegénység, vashiány Vese- és húgyúti betegségek Visszérproblémák


Adatvédelmi nyilatkozat   |   Jognyilatkozat   |   Elérhetőségeink   |   Médiumajánlat   |   Gyógypedagógus állások

Weboldal üzemletetés: Iwebs


6904088 látogatónk volt eddig