• 2020. augusztus 13., csütörtök

Ahogy a környezet, úgy a gyermek


2018.09.03

Örömteli várakozás és szomorú búcsú. Általában ez a kettősség jellemzi az őszt, az óvodába vagy iskolába induló gyermekek szempontjából. A tanévkezdés a szülőknek is kihívás, érdemes tehát testben és lélekben ráhangolódni.Ahogy beköszönt a szeptember, elkezdődik az ovi, bölcsi, és néhány napon belül már tüsszög, köhög a gyerek, fáj a torka. Rögtön orvos, betegállomány, antibiotikum. Persze a szabadság már rég elfogyott, és nincs, aki otthon maradjon. Ismerős a helyzet? Legyen ez idén másképp! A nyári lazulás után jön a reggeli rohanás, amikor az egész család ingerültebb. A szülőknek tanácsos figyelni ilyenkor az iskolakezdési nehézségek jeleire, hiszen a gyerekek általában nem szavakkal fejezik ki, ha stresszesnek érzik magukat. Ehelyett fizikai tüneteket produkálnak, ami lehet fej- vagy hasfájás, fáradtságérzet, általános rosszullét, koncentrációzavar. A régi-új – de mindenképpen zárt – közösségben a tipikus őszi-téli betegségek is hamar jelentkezhetnek.
A pszichológusok szerint a nyugodt alvás a stressz leghatékonyabb ellenszere, valamint a fizikai és mentális egészség egyik alapköve. Ha a gyerek nem kap minőségi alvásidőt, annak rövid időn belül túlzott éberség, ingerlékenység lehet az eredménye. A jó étrend, a minőségi reggeli, a megfelelő vízfogyasztás és az elegendő mozgás is jelentősen csökkenti a stresszt. Fontos, hogy a kicsik újra megszokják a rendszerességet, és nemcsak a reggeli rutinban, hanem az étkezésben is, hiszen az immunerősítés egyik alapköve a helyes táplálkozás – magyarázta lapunknak Lopes-Szabó Zsuzsa természetgyógyász. A bélrendszerünkben dől el ugyanis, hogy a szervezetünk mennyi vitamint, ásványi anyagot képes majd hasznosítani. 
A C-vitamin erős antioxidáns hatású vitamin, és többek között abban is segít, hogy a vas a bélrendszerből felszívódhasson. Ha a nyári szünetben nem volt tudatos a tervezés, célszerű időben újra bevezetni a változatos, vitamindús ételeket, a szezonális zöldségeket, gyümölcsöket, és sokat segíthetnek a különböző immunerősítő készítmények is.
Dózsa-Kádár Dóra

 


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


„Ha kutyával vagyunk, az emberek elfogadóbbak” Gyógyhír Magazin

Gondtalan utazás Gyógyhír Magazin

Sherlock Holmes, dr. Watson és az orvostudomány Gyógyhír Magazin

Cházár András, aki létrehozta a magyar siketnéma-oktatást Gyógyhír Magazin

Az utazási betegség megelőzése Gyógyhír Magazin

Ingyen repülőjegy egészségügyi dolgozóknak a Qatar Airwaystől Gyógyhír Magazin