• 2020. augusztus 03., hétfő

Enyhíteni a megfázás tüneteit


2018.09.29

A szervezetünk oxigénellátásában létfontosságú légutakat alsó és felső légutakra szokás osztani – utóbbiak közé tartoznak a gége és a garat, továbbá az orr-, a homlok és az arcüreg. A felső légutak gyulladásos megbetegedései minden korosztályban a leggyakoribb kórképnek számítanak.

Mit tehetünk a kellemetlen tünetek enyhítésére?Bár régi tapasztalat, hogy hideg időben gyakoribbá válnak a felső légúti megbetegedések, három évvel ezelőtt az USA-beli Yale Egyetem kutatói tudományos módszerrel is igazolták az összefüggést. A kísérlet során a tudósok normál (37°C) és inkubátorban csökkentett (33 Co) testhőmérsékletű egereken tanulmányozták, hogyan változik a rágcsálók immunreakciója a hűlés következtében. A Yale munkatársai azt találták, hogy a testhő csökkenésével arányosan az egerek immunrendszere egyre kevésbé hatékonyan válaszolt az úgynevezett rhinovírus (a megfázás vagy meghűlés leggyakoribb kórokozója) megjelenésére. Sőt, a tanulmány készítői úgy találták, hogy a betegség kialakulását a testhő csökkenése erőteljesebben befolyásolja, mint maga a vírus – vagyis az egerek szervezetében nagy számban megtalálható kórokozók kevésbé növelték a betegség kialakulásának esélyét, mit az a körülmény, hogy a rágcsálók testét lehűtötték. (A cikk összefoglalója angolul itt olvasható: news.yale.edu/2015/01/05/cold-virus-replicates-better-cooler-temperatures.)

A nyáktól szabadulni kell 
Összegezve: a hidegebb őszi-téli hónapokban fokozottan kell ügyelnünk a megfelelő öltözködésre, testünk optimális hőfokon tartására. Akármilyen elővigyázatos is azonban valaki, nehezen elkerülhető, hogy nyár és tavasz között legalább pár napra ne keserítse meg valamilyen megfázásos betegség. A láz- és fájdalomcsillapításon felül is sokat tehetünk azért, hogy a tünetek minél előbb megszűnjenek. Fontos például hogy segítsünk szervezetünknek megszabadulni az ilyenkor nagy mennyiségben termelődő, nehezen ürülő nyáktól. Mégpedig azért, mert a nyáktermelődés fokozódása nagyban rontja az arc- és homloküreg szellőzését, illetve az ezekben keletkező váladék sem tud távozni – ezek következtében viszont nő a bakteriális felülfertőződés rizikója, ami az érintett területek gyulladását válthatja ki.
Pap György


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Ne orroljon érte! Gyógyhír Magazin

Hogy kaphatjuk el a megfázást? (És hogy kerüljük el?) Gyógyhír Magazin

Téli bajaink Gyógyhír Magazin

Miért pont télen támad a megfázás és az influenza? Gyógyhír Magazin

Ha sokszor megfázik a kisbaba nem nagy baj, de ne vegyük félvállról Gyógyhír Magazin

Levegőt! Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
júliusi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája