• 2020. augusztus 13., csütörtök

Őszintén a székrekedésről


2018.10.04

Hasi fájdalom, puffadás, szorító érzés és lesütött tekintet: a székelési problémák olyan gondok, melyekről nem beszélünk a mindennapi társalgásban. Ugyanakkor a szorulás nem olyan dolog, ami miatt szégyenkeznie kellene, hiszen, aki ettől szenved, vagy valaha szenvedett tőle, pontosan tudja, mennyire megkeserítheti az életet.A székrekedést nem szokták betegségnek nevezni, pedig aki már tapasztalta, tudja, hogy mennyire sok problémát okoz, arról nem is beszélve, hogy milyen kiszámíthatatlan lesz tőle az ember közérzete. Bár a tüneteket pontosan leírja az orvosi definíció, maga a jelenség még ma is tabu. Az erőlködéssel járó székelés, a kemény széklet, a hetente kevesebb, mint három ürítés, a nem teljes kiürülés érzése mind-mind figyelmeztető jelek. 
A székrekedést okozhatja a helytelen életmód és a táplálkozási szokások, de különböző betegségek is előidézhetik. (Lázas betegség, ágyhoz kötöttség hatására) illetve gyógyszerek (savkötők, hangulatjavítók, fájdalomcsillapítók, vérnyomáscsökkentők esetében) mellékhatásaként is kialakulhat. Bélbetegségek, egyéb szervi megbetegedések (cukorbetegség, pajzsmirigy-alulműködés, Parkinson-kór, sclerosis multiplex) esetén is gyakori: A székrekedés egyes élethelyzetekben gyakrabban fordul elő, időseknél és terhesség idején gyakori panasz. 

Itt is könnyebb a megelőzés
A székrekedés esetében is könnyebb a megelőzés, mint a kialakult, esetleg már szövődményes betegség gyógyítása. Együnk rostban gazdag ételeket, sok gyümölcsöt, zöldséget, étkezési korpát, teljes kiőrlésű gabonákat, aszalt szilvát), és figyeljünk arra, hogy elég vizet, minimum 2 litert igyunk, és kezdjük a napot is egy pohár vízzel éhgyomorra. A normál széklet 75-80%-a víz. Ha kevesebb folyadékot iszik, mint amennyire a szervezetének szüksége van, akkor kevesebb vizet is ürít, tehát nem csupán a vizelet mennyisége lesz kevesebb a normálisnál, hanem a széklet víztartalma is. Így a széklet besűrűsödik, megkeményedik a bélben, ezzel megnehezíti a székelést, és egyéb problémákat okozhat. 
Dózsa-Kádár Dóra


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Székrekedés idős korban Gyógyhír Magazin

Az időskori székrekedés kezelése Gyógyhír Magazin

Puffad? Ég a gyomra? Rossz az emésztése? Gyógyhír Magazin

Ami minden 5. embert érint Gyógyhír Magazin

Beleinkben rejlik az egészségünk – így vigyázzunk rá! Gyógyhír Magazin

Hat egyszerű praktika aranyér ellen Gyógyhír Magazin