• 2020. augusztus 15., szombat

Kockázatok és mellékhatások


2018.10.07

Minden évben január körül éri el Magyarországot az influenza, és október végén kezdődik a kampányszerű oltás. Az influenza panaszai hirtelen jelentkeznek, lázzal, a megfázás vagy nátha tünetei viszont fokozatosan alakulnak ki. Ez az egyik legjellemzőbb különbség a két megbetegedés között. Az előbbi súlyos szövődményekkel is járhat, a nátha kevésbé veszélyes.Az ÁNTSZ honlapján feltüntetett információk szerint ingyen kaphatnak védőoltást a 60 évnél idősebbek, és azok, akik a rizikócsoportba tartoznak. Az időseknek, a kétévesnél fiatalabb gyermekeknek (speciális kiszerelésben), a krónikus betegségben szenvedőknek és a várandós nőknek különösen ajánlott az influenza elleni védőoltás, de mindenkinek érdemes beoltatnia magát, aki nem akar 3–5 napot lázasan feküdni, családtagjait, barátait, munkatársait megfertőzni – mondta lapunk megkeresésére az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke. Dr. Selmeczi Kamill arról is tájékoztatott, hogy a vakcina a beadása után két héttel már védetté tesz az influenza ellen. „A védettség természetesen nem százszázalékos, de súlyos influenzája semmiképp nem lesz annak, aki beoltatja magát” – tette hozzá. 

Kicsi az átoltottság
Magyarországon még mindig kicsi, 20-25 százalékos az átoltottság, miközben a kívánatos szint legalább 
40 százalékos lenne. A tavalyi szezonban mindössze körülbelül 750 ezer oltóanyag fogyott el, tehát az ingyenesen kapható mennyiség fele megmaradt. Az oltóanyag tartalmát az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása alapján állítják össze és mindig az adott szezonra fejlesztik, magyarázta a szakember. Magyarországon az influenzafigyelő szolgálat október első hetében kezdi meg működését, 1351 háziorvosi és házi gyermekorvosi praxishoz tartozó lakos megbetegedései alapján figyelik az influenzaszerű tünetek előfordulását területenként és korcsoportonként. Idén is összesen 1,3 millió adag ingyenes vakcina áll rendelkezésre a kor és foglalkozás szerint megállapított rizikócsoportok (például az egészségügyben dolgozók, állatgondozással foglalkozók) számára. Múlt év óta ingyenesen kaphatnak influenza elleni védőoltást a pedagógusok is. 

Előzzük meg a bajt!
A nátha és az influenza is vírussal terjed, tehát antibiotikumos kezelés nem segít, „csak” saját védekező rendszerünk erősítése vezethet eredményre – magyarázta korábban lapunknak Füredi Gyula háziorvos, hozzátéve, hogy akár káros is lehet, ha indokolatlanul használunk antibiotikumot. Immunrendszerünket vitaminokkal, sok sporttal, helyes táplálkozással erősíthetjük. 
A cseppfertőzéssel terjedő vírust valószínűleg már senkinek sem kell bemutatni. Magas láz, gyengeség, végtagfájdalom, fejfájás, orrfolyás, a nyálkahártyák duzzanata – soroljuk fejből a tüneteket. Ezek azonban a legtöbb légúti fertőzésre igazak lehetnek. Az influenza leginkább a terjedés tempójában tér el az egyéb betegségektől: közösségekben hihetetlenül gyorsan mindenkit ledönthet a vírus, a tünetek szinte minden előjel nélkül, a megfertőződést követő 24-48 órán belül jelentkeznek, magas lázzal.
Igazán veszélyessé mégis a szövődmények – például tüdőgyulladás – kialakulásának magas kockázata miatt válik, illetve akkor, ha valakinek sokféle alapbetegsége van. A lapunk által megkérdezett virológus úgy fogalmazott: az influenza-kórokozó provokálja a krónikus betegségeket. Például ha valaki idős, cukorbeteg, akkor az influenzával együtt járó magas láz, az étvágytalanság szétzilálja a vércukor szabályozását. Ha ilyenkor nem iszik elég folyadékot, netán még vízhajtót is szed, a vére besűrűsödhet, fokozódhat az agyi-, illetve a szívinfarktus kockázata.

A mellékhatások ritkák
Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint az egészséges felnőttek minimum 70 százalékánál hatékony megelőzésnek bizonyul a védőoltás. A Magyarországon forgalomban lévő vakcinák kizárólag inaktivált vírust, vagy annak csak egy meghatározott részét tartalmazzák – magyarázta Dr. Selmeczi Kamill, aki nagyon fontosnak tartja a megelőzést, a védekezést. Lapunk kérdésére elmondta: praxisában még soha nem fordult elő, hogy a védőoltás miatt komoly mellékhatás alakult volna ki valakinél. 
Dózsa-Kádár Dóra


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Ne orroljon érte! Gyógyhír Magazin

Hogy kaphatjuk el a megfázást? (És hogy kerüljük el?) Gyógyhír Magazin

Téli bajaink Gyógyhír Magazin

Miért pont télen támad a megfázás és az influenza? Gyógyhír Magazin

Ha sokszor megfázik a kisbaba nem nagy baj, de ne vegyük félvállról Gyógyhír Magazin

Levegőt! Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
augusztusi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája