• 2024. április 23., kedd

„Egészség skála” az ételekre?


2018.10.07

Gyakran szóba kerül, hogy milyen fontos az egészséges táplálkozás. Garmadával találkozhatunk étkezési tanácsokkal és irányzatokkal; ki a hús elhagyására esküszik, ki az ősi étrendre, ki a kevesebb szénhidrátra, kevesebb sóra, kevesebb cukorra. Pedig nem az a legfontosabb tényező az egészségünk megőrzése érdekében, hogy milyen dolgokat hagyunk ki ételeinkből, hanem az, hogy amit magunkhoz veszünk, az jó minőségű élelmiszer legyen.



Egy új kutatás arra jutott, hogy a gyenge minőségű (gyorséttermi, feldolgozott, félkész, magas transzzsír-, cukor-, stb. tartalmú) ételek fogyasztása komoly kockázatot jelent a rákos megbetegedések kialakulásában. Persze ez magában nem újdonság, közismert, hogy az egészségtelen étkezés növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések, az anyagcsereproblémák vagy a rák kialakulásának kockázatát. A francia kutatók viszont a korábbi kutatásokhoz képest jóval nagyobb mintával dolgozva erősítették meg az eredményeket, és azt is kimutatták, jellemzően milyen rákos megbetegedések kapcsolhatók össze a helytelen táplálkozással.

A kutatás 
A párizsi Sorbonne Egyetem kutatói összesen több mint 471 ezer embert vontak be a kutatásba tíz európai országban, akiknek étrendjét az esetlegesen kialakult rákbetegségek fényében értékelték. Az általuk fogyasztott élelmiszerek értékelésére egy új osztályozórendszert (Nutri-Score, lásd: keretes anyag) használtak, ami tartalmuk alapján kategorizálja őket. 
Azt találták, hogy akik a skálán egészégtelenebbnek értékelt, vagyis rosszabb minőségű ételeket fogyasztottak nagyobb mennyiségben, számottevően magasabb volt a rákbetegség kialakulásának kockázata, mint azoknál, akik kevesebb egészségtelen ételt vettek magukhoz. Az inkább egészségtelenebb ételeket fogyasztók esetében tízezer ember közül átlagosan 81,4-en lettek rákosak míg az egészségesebben étkezők körében 69,5 rákos megbetegedés fordult elő  a tízezer fős mintában. 
A kutatás alapján a férfiak esetében jóval magasabb a kockázat: míg a több rossz minőségű ételt fogyasztó férfiaknál 115,9, a nőknél 66,6 rákos megbetegedés jutott tízezer főre. Az egészségesebb ételeket fogyasztók körében ez a szám férfiak esetében 89,6, nőknél 61,1 volt.

Ez lenne az egyetlen ok? 
Az adatokból kiderül az is, milyen betegségek hozhatók összefüggésbe az egészségtelen étkezéssel: végbél-, légúti (ajak-, száj-, nyelv-, orr-, torok-, hangszalag-, légcső- és részben nyelőcső-) vagy épp gyomorrák. Ugyanakkor férfiaknál magasabb a tüdő-, nőknél a máj- és az idősebb kori mellrák kialakulásának kockázata azoknál, akik egészségtelenül étkeznek. 
Persze felmerülhet, hogy aki rosszabb minőségű ételeket fogyaszt, az talán túlsúlyos, vagy mozgásszegény életmódot követ, amik maguk is kockázati tényezők. A kutatók azonban jelezték, az eredmények értékelése során figyelembe vették, nemcsak a fenti tényezőket, de a résztvevők végzettségét, dohányzási és alkoholfogyasztási szokásait, illetve a családjában előforduló rákos megbetegedéseket is, és ezek zavaró hatásaitól mentesen tették a legfontosabb megállapítást: „az alacsonyabb tápértékű, rossz minőségű élelmiszerek fogyasztása egyértelműen növeli a rákos megbetegedések kockázatát”

Megbélyegeznék az egészségtelen ételeket
De honnan tudhatom biztosan, hogy egészséges ételt veszek le a polcról a szupermarketben? Az itt idézett kutatás célja részben az ezt lehetővé tevő rendszer hatékonyságának bizonyítása is volt. A vizsgálat során a brit Food Standard Agency (a brit élelmiszerbiztonságot felügyelő hivatal) tápanyag-osztályozó rendszerén alapuló Nutri-Score rendszert használták arra, hogy egy élelmiszerről megállapítsák, egészséges vagy sem. 
A brit rendszer minden élelmiszert a tartalmuk szerint osztályoz. Megmérik, száz gramm termékben milyen mennyiségben található energia (kalória), cukor, telített zsírsavak, nátrium, rost és protein, és ez alapján sorolják különböző kategóriákba őket.
Az ebből továbbfejlesztett Nutri-Score az A-betűtől az E-betűig (sötétzöldtől a sötétnarancsig) terjedő öt kategóriában jelöli az adott élelmiszer minőségét. A tanúsítvány abban segíti a vásárlókat, hogy az adott termék összetevőit a címkén aprócska betűkkel felsoroló szöveg silabizálása helyett egy pillantással megállapíthassák: melyik étel egészséges, és melyik nem. 
A rendszert egyelőre egyetlen ország sem alkalmazza. A francia és a belga egészségügyi kormányzat ugyan támogatja a bevezetését, de az európai uniós élemiszercímke-előírások egyelőre nem teszik lehetővé a kötelezővé bevezetését, bár már több élelmiszeripari nagyvállalat is önként alkalmazza. Az EU-ban várhatóan még az év során napirendre kerül a kérdés.
Ballai Vince


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Minden ízében nyár! Gyógyhír Magazin

Húsvétkor is egészségesen! Gyógyhír Magazin

Őszi immunerősítés okosan Gyógyhír Magazin

Terítéken a húsvét Gyógyhír Magazin

Egy szelet egészség Gyógyhír Magazin

Székrekedés – időskorban gyakoribb? Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
áprilisi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája
Kulcsszavak


higiénia fogyás étkezés koronavírus költő gyerekek gyász maszk járvány kávé tudományos kutatás élettani hatás cukorbetegség járvány adományozás egyetem gyógyszergyár idős egészség testsúly női egészség stroke egészséges életmód megelőzés teszt szűrés légszennyezettség elhalálozás infografika elhízás karantén kutatás napozás napvédelem leégés fogászat jövő depresszió internet közöségi média függőség ajándék repülőjegy egészségügyi dolgozó betegség tüdőbaj allergia tej egészséges táplálkozás menopauza női egészség betegség till attila stressz magány bőrvédelem napozás herpesz testápolás körömvirág hüvely daganatos betegségek vashiány Richter Egészségváros megelőzés környezetvédelem évforduló évforduló otthoni tanulás szívtritmuszavar pitvarfibrilláció Richter Gedeon Nyrt. író visszér daganatos betegségek Vincze Lilla pszichológia zúzódás epepanaszok természetes öregedés vérplazma oltás ételrecept orvostudomány időskor demencia nyereményjáték rövidlátás Semmelweis Egyetem tóth auguszta szénhidrát táplálkozás felfázás fájdalomcsillapítás pihenés pihenés alvás HPV szűrés szemészet ízületi betegségek gyógyfürdő home office csézy sebkezelés zöldségek egészséges táplálkozás wc emésztés székelés ízület herpesz aids mozgás tüdőrák tiszta levegő dohányzás nátha megfázás gyógyfürdők tóth vera covid hobbi prosztata nátha influenza karácsony fáradtság vaspótlás tolerancia kertész zsuzsa emésztés mozgás izület bélrendszer infkuenza bakteriális fertőzés feledékenység memóriazavar rossz szokás pozitív gondolkodás borbás gabi borbás marcsi répafélék brokkoli daganatos betegségek vashiány fáradtság Élet Kis Virága Alapítvány bőrszárazság gyógynövények herpesz szív érrendszer gyógynövények Czippán Anett rákellenes világnap memória Vörösmarty Mihály skizofrénia kurkuma gyomorégés demencia olvasás Ladinek Judit gyógytea Dr. Polgár Csaba covid húsvét Sipos Péter fekete nadálytő tavasz rockmilady immunrendszer baleset mozgás telemedicina vadgesztenye Nick Árpád Nick Árpád egészséges életmód sérülés sebkezelés hasmenés utazás repülés fésűs nelly koffein idősotthon napozás lábdagadás Év gyógyszere allergia parlagfű porcjopás Singh Viki gyógynövények bőrvédelem zöldségek rejtő jenő immunerősítés szív úszás Mujahid Zoltán fürdőszoba felfázás testmozgás gyógynövények lázcsillapítás fájdalomcsillapítás szexualitás Sztárek Andrea ölelés hólyaghurut hallásprobléma prosztata diabétesz világnap ízületi kopás aminosavak gyomorégés füstmentes nap vásárlás kocsis dénes fogászat inkontinencia Év gyógyszerésze Kedvenc Patikám testmozgás covid depresszió magas vérnyomás ekcéma rostok Tóth Csanád immunerősítés szarkaláb aranyér véradás megfázás ibs pénz infláció lukács sándor házimunka vashiány Recyclomed d-vitamin a rák világnapja nátha térd Gregor Bernadett fejfájás bélflóra fürdőszoba húgyúti fertőzés az év gyógyszerésze fertőtlenítés szívroham gyomorégés arcápolás Quintus Konrád vastagbélrák d-vitamin ibs irritábilis bél szindróma böjtölés migrén front időjárás újszülöttek nyelvevolúció lábszárfekély sejtterápia növényi étrend rákkutatás Lyme-kór kullancsszezon sport jóga nevetés étrendkiegészítő vitaminok táplálékkiegészítők interjú Szerednyey Béla hisztamin fogzás pajzsmirigy teafaolaj borsmenta-illóolaj kamillaolaj kakukkfű vesebetegség cickafark gyulladás görcs intim higénia kertészkedés Tari Annamária eutanázia asztma ásványi anyagok melanóma sclerosis multiplex neurológia MRI mágneses magrezonancia fülfájás nyári betegségek bakteriális fertőzés rovarcsípés kullancs szúnyog úti patika gyógyszerek covied covid fájdalomcsillapító lázcsillapító mozgás probléma ultrahang Dupuytren klimax hőhullám változó kor hőség izzadás folyadékpótlás omega 3 zsírsavak antioxidáns diéta vágás égési sérülés epilepszia roham autóvezetés hajhullás hajproblémák hajápolás színművész Csuja Imre színész gerinc porckorong porckorongsérv sport mozgás melltartó vérkeringés zsírszövet társadalmi célú reklám dohányellenes klímaváltozás rajzpályázat tehetségesgondozás Richter