Gyógyhír Magazin 2018-11-02

A szem ereje


A külvilágból érkező jelek 70-80 százalékát egy bonyolult összhangban dolgozó szervpárunk segítségével fogjuk fel. Nem csoda, ha gyakran használjuk a szófordulatot, ha valami nagyon értékes, fontos számunkra: úgy vigyázunk rá, mint a szemünk fényére.Szemünk az egyik legösszetettebb érzékszervünk, amelynek megóvásával még mindig nem törődünk eleget. Erre a tényre az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2000 óta a Látás Világnapján keresztül is szeretné felhívni a figyelmet. Az október közepén tartott rendezvényen idén is azt hangsúlyozták a szakemberek, hogy a látásromlás, illetve a vakság megelőzhető, és – mint oly sok más betegség esetében – a prevenció, vagyis a megelőzés és a rendszeres szűrővizsgálat kulcsfontosságú. „Az egészséges szem elengedhetetlen a teljes élethez, a tanuláshoz, a biztonságos autóvezetéshez, a panaszmentes munkavégzéshez. Látásunk az életkorral romlik, de páros szerv lévén sok ember nem észleli, hogy rosszul lát például az egyik szemével. Holott korai felismerés esetén számos betegség megelőzhető vagy eredményesebben kezelhető lenne” – nyilatkozta dr. Nagy Mária, a Budai Egészségközpont szemészorvosa. 

A szem betegségei 
A szemszárazság gyakori probléma, amelyet a számítógép előtt végzett munka, a klímaberendezések állandó használata erősíthet. 
A monitor előtt sokszor annyira koncentrálunk, hogy „elfelejtünk” pislogni (normál esetben 5-10 másodpercenként pislogunk), ez pedig különböző panaszokat okozhat. 
A szemszárazsághoz hozzájárulhatnak a légszennyezettség mellett bizonyos gyógyszerek is (például antihisztaminok, antidepresszánsok vagy vízhajtók), így ezekről mindig érdemes tájékoztatni a szakorvost. 
A látáscsökkenés két fő oka a nyugati országokban a szürke hályog és az időskori makula-degeneráció (szemfenéki meszesedés), és mindkét állapot a cukorbetegséggel, az elhízással és az életkorral függ össze. Az antioxidánsok, különösen az A-, C- és az E-vitamin, a karotinoid színanyagokkal, a (gyümölcsökben és zöldségekben található) luteinnel együtt, segíthetnek megelőzni vagy késleltetni az időskori szemproblémák ezen formáit.
Dózsa-Kádár Dóra


Cikkajánló


Amikor elfogynak a könnyeink Gyógyhír Magazin
Idősek szembetegségei Biztos, hogy csak „a korral jár?” Gyógyhír Magazin
Gyógyítható-e a szürkehályog? Gyógyhír Magazin
Könnyes ügyek Gyógyhír Magazin
Áfonyát a szemnek! Gyógyhír Magazin
Szemünk védelméért Gyógyhír Magazin

Rovatok

A Gyógyhír Magazin megkérdezte Állatgyógyászat Allergia Alternatív terápiák Alvászavar Betegellátás, kórházak Betegjogok Betegségek tünetei Bőrvédelem, a bőr tünetei Cukorbetegség Daganatos betegségek Egészség - gazdaság Egészség-Tudomány Egészséges életmód, egészséges táplálkozás Egyéb Emésztőszervi betegségek Epebetegségek Étrendkiegészítők Étrendkiegészítők, vitaminok, ásványi anyagok Ezen a napon született Fájdalom, fájdalomcsillapítás Fejfájás Felsőlégúti megbetegedések, influenza Férfiak egészségügyi problémái Fertőző betegségek, járványok Fogyókúra Fül-orr-gégészet Genetika Gyermekellátás - gyermekgyógyászat Gyermekvállalás, gyermeknevelés Gyógyfürdők, strandok Gyógykonyha receptek Gyógynövények a gyógyításban Haj-bajok Hatósági hírek, figyelmeztetések Hormonális megbetegedések Ideggyógyászati megbetegedések Idősothonok Interjú Intim higiénia Költők, írók betegségei Koronavírus Kullancsok Lelki problémák, pszichiátriai betegségek Logopédia Magánegészségügy Magas vérnyomás Májbetegségek Meddőség Mobilapplikációk Mozgásszervi betegségek Nemibetegségek Neurológiai betegségek Nők egészségügyi problémái Nyaki- és gerincproblémák Olvasóink receptjei Önsegélyező- és egészségpénztárak PR cikkek Pszichiátria Pszichológia Sebkezelés, sérülések Száj- és fogászati megbetegedések Szemészet Szex, szerelem, család Szív- és érrendszeri betegségek Táplálkozási tanácsok Tesztek Tüdő- és légúti betegségek Tudomány Változó kor Védőoltások Vérszegénység, vashiány Vese- és húgyúti betegségek Visszérproblémák


Adatvédelmi nyilatkozat   |   Jognyilatkozat   |   Elérhetőségeink   |   Médiumajánlat   |   Gyógypedagógus állások

Weboldal üzemletetés: Iwebs


6904118 látogatónk volt eddig