• 2020. július 10., péntek

Orrdugulás, orrfolyás


2018.11.02

Az orrüreg belsejét bélelő nyálkahártya születésünk pillanatától kezdve egy életen át végzi hármas feladatát: megszűri, megmelegíti és megnedvesíti a belélegzett levegőt. Működése közben sokszor próbára tesszük, de többnyire jól reagál a környezeti ártalmakra.A túlságosan hideg levegőt az orrnyálkahártya érhálózata megmelegíti, a meleget ideális hőmérsékletűre hűti, így védi az alsó légutakat. A nyálkahártyát egészséges állapotban mindig nedves, nyákos réteg fedi, és ez is hozzájárul a természetes védelemhez. 
A nyákrétegben megtapadnak a levegőből belélegzett mikroszkopikus nagyságú por- és koromszemcsék, pollenszemcsék. Sajnos cseppfertőzés révén vírusok és baktériumok is megtelepednek az orrnyálkahártyán, és a meleg, nedves közegben ideális környezetet találnak a szaporodásukhoz. Természetes jelenség, hogy amikor megfázunk, szinte azonnal szipogunk és bedugul az orrunk – magyarázta lapunknak dr. Tímár Tibor fül-orr-gégész. Ez a jelenség megkeseríti mindennapi életünket, megnehezíti a beszédet, az alvást, az étkezést, ráadásul a legtöbben az ízeket sem érzik. 
Az orrspray-k megkönnyítik a váladék feloldását és kiürülését, és egyben óvják, hidratálják a sérült orrnyálkahártyát. Orrspray-t bármilyen testhelyzetben alkalmazhatunk – magyarázta a szakorvos, míg az orrcseppet fekvő helyzetben célszerű alkalmazni. Az előbbi előnye, hogy használatával a hatóanyag nagyobb nyálkahártya-felületre jut el egyenletesen, ráadásul nem folyik le a garatba. Rendszeres, akár napi használattal csökkenthetjük a nátha és az allergiás eredetű nátha kellemetlen tüneteit is.
Dózsa-Kádár Dóra


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


A tüdőrák és a B-vitamin

Asztma: még mindig sok a nem diagnosztizált beteg Gyógyhír Magazin

Az idő kulcsfontosságú tényező! Gyógyhír Magazin

Vészelje át a kritikus időszakot! Gyógyhír Magazin

Tudja, mi az a COPD? Gyógyhír Magazin

Leszokni újévkor sem egyszerű Gyógyhír Magazin