• 2020. szeptember 20., vasárnap

Látja? Nem látja? Na látja! A szürkehályog a korral jár


2018.11.06

A szürkehályog név némileg megtévesztő, mert azt sugallja, hogy valamiféle „hártya nő” a szemre. Holott nem erről van szó: a szervezet öregedése során a szemlencse homályossá válik, ami a látásélesség csökkenésével jár. Az ilyen típusú „ködös, felhős” szemlencse a „katarakta”, azaz a szürkehályog. Lassan, fájdalom nélkül jelentkezik, jellemzően 50 éves kor felett, s akár több évig is eltarthat, míg zavaróvá válik. Ám a folyamat akár vaksággal is végződhet.A szürkehályog fejlődése – főleg ha csak az egyik szemet érinti – sokáig akár észrevétlen is maradhat, mígnem gyakran a jó szem véletlen eltakarásával ébred rá a beteg a jelentős látásromlásra. A folyamat lassítását meg lehet kísérelni  B-vitaminokat tartalmazó étrendkiegészítőkkel, de „gyógyítása” semmiféle gyógyszeres kezeléssel, szemtornával nem lehetséges. Megszüntetésére egyetlen mód létezik: az elhomályosodott szemlencse műtéti úton való eltávolítása és pótlása a helyére beültetett műanyag szemlencsével.

Finanszírozzák is, meg nem is
Arra vonatkozóan, hogy hányan is élnek ma együtt a szürkehályoggal Magyarországon, különböző becslések vannak, ezek szerint akár a lakosság 20%-át is elérheti a számuk. Szemészeti adatok szerint  évente nagyjából 12 ezren is elveszíthetik a látásukat (!) a szürkehályog miatt, de az is igaz, hogy az elmúlt  20-25 évben dinamikusan nő az operációt választók száma. 2016-ban közel 90 ezer műtétet finanszírozott a Társadalombiztosítás, de csak az egyfókuszú lencse beültetése térítésmentes. A multifokális lencsékért a betegeknek külön fizetniük kell.

A B12-vitamin szerepe
Egy ausztrál kutatás szerint van összefüggés a vér alacsony B12-vitamin- és folsavtartalma, valamint a szürkehályog kialakulása között,  de ez alapján nem jelenthető ki egyértelműen, hogy ha visszapótoljuk a B12-vitamint, nem alakul ki szürkehályog.  Persze nem árt komolyan venni e vitamin fogyasztását, márcsak az idegrendszer működésében betöltött fontos szerepe miatt sem: a táplálékok közül elsősorban a húsokban, halban, tejtermékekben található meg, legnagyobb mértékben a kagylókban, puhatesűekben és a májban.
Hollauer Tibor


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Indul az iskola – rövidlátó a gyerek? Gyógyhír Magazin

Amikor elfogynak a könnyeink Gyógyhír Magazin

Idősek szembetegségei Biztos, hogy csak „a korral jár?” Gyógyhír Magazin

Gyógyítható-e a szürkehályog? Gyógyhír Magazin

Könnyes ügyek Gyógyhír Magazin

Áfonyát a szemnek! Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
szeptemberi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája