Gyógyhír Magazin 2018-11-06

Együtt lehet élni az inkontinenciával


Ahhoz képest, hogy milyen keveset beszélünk róla, sokakat érint vizelettartási probléma. A szemérmes hallgatás a vele járó szégyenérzettel függ össze, pedig tünetei sokszor könnyen mérsékelhetőek vagy kontroll alatt tarthatók.Átmeneti inkontinenciát okozhatnak egyes ételek, italok, gyógyszerek, a székrekedés és a túlsúly is. Tartós inkontinenciával járhat együtt nőknél a terhesség és a szülés, férfiaknál a prosztataproblémák. Idősebbeknél a húgyhólyag izmainak elöregedése, nőknél a menopauza. A neurológiai problémák (SM, Parkinson-kór) zavart okozhatnak a húgyhólyag működését ellátó idegpályákban. Az arthritis, ami miatt – bármilyen banális is – előfordulhat, hogy valaki a nehezen mozgó, fájós ujjaival nem tudja időben kigombolni a nadrágját.
A leggyakoribb és legenyhébb a stresszinkontinencia, amikor kis mennyiségű vizelet távozik tüsszentéskor, köhögéskor, fizikai erőkifejtéskor. Súlyosabb eset a gyakori vagy állandó vizeletcsöpögés, illetve a hirtelen érkező vizelési inger, ami olyan gyors és erőteljes, hogy nem sikerül elérni a vécére. 
Az inkontinencia maga azonban nem betegség, hanem tünet, aminek akár súlyos egészségügyi problémák is állhatnak a hátterében, ezért fontos, hogy ha észleljük, mindenképpen jelezzük orvosunknak! 

A betét sokat segíthet
Az inkontinencia a kiváltó ok kezelésével meg is szüntethető, de ez időbe telhet, és addig is kell valamilyen megoldás, hogy az érintett a körülményekhez képest továbbra is teljes életet élhessen. Erre szolgálnak az inkontinenciabetétek, persze nem mindegy, hogy melyiket mire használjuk. Csepegésre elegendő a vékonyabb, diszkrétebb változat vagy a nedvszívó alsónemű. Célszerű patikákban beszerezni, mert a patikus praktikus tanácsokkal láthat el minket a fajtáiról, használatáról. Az inkontinenciabetéteknek nagyobb a nedvszívóképességük, megkötik a kellemetlen a szagokat, és bár a bőrirritációt is segíthetik megelőzni, javasolt bőrápoló krém használata is. Egyes betétek támogatott formában is hozzáférhetők. Kérjen tájékoztatást háziorvosától, és használja, amíg sikerül meghatározni és kezelni a kiváltó okot!
Ballai Vince


Cikkajánló


Folyó ügyeink Gyógyhír Magazin
Leszámolás a felszálló fertőzéssel Gyógyhír Magazin
Itt van az ősz. Itt van újra – a felfázás? Gyógyhír Magazin
Vesekő – van megoldás! Gyógyhír Magazin
Amit a felfázásról tudni érdemes Gyógyhír Magazin
Tartsd szárazon a fürdőruhát! Gyógyhír Magazin

Rovatok

A Gyógyhír Magazin megkérdezte Állatgyógyászat Allergia Alternatív terápiák Alvászavar Betegellátás, kórházak Betegjogok Betegségek tünetei Bőrvédelem, a bőr tünetei Cukorbetegség Daganatos betegségek Egészség - gazdaság Egészség-Tudomány Egészséges életmód, egészséges táplálkozás Egyéb Emésztőszervi betegségek Epebetegségek Étrendkiegészítők Étrendkiegészítők, vitaminok, ásványi anyagok Ezen a napon született Fájdalom, fájdalomcsillapítás Fejfájás Felsőlégúti megbetegedések, influenza Férfiak egészségügyi problémái Fertőző betegségek, járványok Fogyókúra Fül-orr-gégészet Genetika Gyermekellátás - gyermekgyógyászat Gyermekvállalás, gyermeknevelés Gyógyfürdők, strandok Gyógykonyha receptek Gyógynövények a gyógyításban Haj-bajok Hatósági hírek, figyelmeztetések Hormonális megbetegedések Ideggyógyászati megbetegedések Idősothonok Interjú Intim higiénia Költők, írók betegségei Koronavírus Kullancsok Lelki problémák, pszichiátriai betegségek Logopédia Magánegészségügy Magas vérnyomás Májbetegségek Meddőség Mobilapplikációk Mozgásszervi betegségek Nemibetegségek Neurológiai betegségek Nők egészségügyi problémái Nyaki- és gerincproblémák Olvasóink receptjei Önsegélyező- és egészségpénztárak PR cikkek Pszichiátria Pszichológia Sebkezelés, sérülések Száj- és fogászati megbetegedések Szemészet Szex, szerelem, család Szív- és érrendszeri betegségek Táplálkozási tanácsok Tesztek Tüdő- és légúti betegségek Tudomány Változó kor Védőoltások Vérszegénység, vashiány Vese- és húgyúti betegségek Visszérproblémák


Adatvédelmi nyilatkozat   |   Jognyilatkozat   |   Elérhetőségeink   |   Médiumajánlat   |   Gyógypedagógus állások

Weboldal üzemletetés: Iwebs


6897085 látogatónk volt eddig