Gyógyhír Magazin 2018-11-08

Felismerni és megelőzni a vashiányt


Egy felnőtt férfi szervezete mintegy 3, a nőké kb. 2,3 gramm vasat tartalmaz — ugyanakkor a testtömeghez viszonyítva elenyésző mennyisége ellenére a vas szó szerint létfontosságú az embernek.Ez az elemi állapotában szürkésfehér fém a hemoglobin összetevőjeként alapvető szerepet játszik abban, hogy az oxigén a tüdőktől a test többi részébe kerüljön. A vashiány jellegzetes tünetekkel jár. Hogyan ismerhetjük fel, és mit tehetünk megjelenésük ellen?
Ha szervezetünk nem jut a táplálékkal elegendő vashoz, akkor vashiány is kialakulhat, mivel szervezetünk a vasat előállítani nem képes. Ez az állapot azzal jár együtt, hogy alacsonyabb lesz a vörösvértestek száma, mégpedig azért, mert – ahogy már szó volt róla – vas szükséges a vörösvérsejtekben lévő, a szervezetünkben az oxigént szállító 
hemoglobin nevű fehérje képződéséhez. Elegendő hemoglobin híján a szövetek, az izmok nem jutnak kellő mennyiségű oxigénhez, így képtelenek feladatukat hatékonyan ellátni. Így alakul ki a szakszóval anémiának nevezett állapot. Csak a pontosság kedvéért: az anémiának más típusai is léteznek, ám szerte a világon a vashiányos vérszegénység a leggyakoribb.

A vashiány jelei
Folytonos kimerültség, fáradtság, gyakori fejfájás, sápadtság, heves szívdobogás – ezek mind utalhatnak arra, hogy kevés jut szervezetünkbe ebből a fémből. Ugyancsak figyelmeztető jel lehet a hajhullás, a koncentrálóképesség gyengülése, a nyelési zavarok, a légszomj, a végtagok hidegsége, az ingerlékenység. De hogy jó híreket is mondjunk: a vashiányra egy közönséges vérvizsgálat is fényt deríthet, vagyis ha észleljük a fenti tünetek akármelyikét, akkor a laborban gyorsan beigazolódhat a gyanú. Másrészt a szimptómák viszonylag rövid idő alatt megszűnnek, amint ismét kellő mennyiségű vasat fogyasztunk. Ehhez sokszor elég az étrendünkön változtatni, hiszen a növényi és állati alapanyagok közül is számos remek vasforrás áll a rendelkezésünkre. Ilyenek például a máj, a tojássárgája; a vegánok és vegetáriánusok által is fogyasztható alapanyagok közül a lencse, bab, borsó, tökmag és a spenót. És azt se feledjük: a táplálékkiegészítők előállítására szakosodott gyártók is sok olyan terméket kínálnak, amelyek fogyasztása bizonyítottan segít megszüntetni a vashiányos állapotot. 
Pap György

 


Cikkajánló


Miért fontos a vaspótlás? Gyógyhír Magazin
Mit kell tudnunk a vashiányról? Gyógyhír Magazin
Mikor figyeljünk oda fokozottan a vasbevitelre? Gyógyhír Magazin
Hogyan küzdjünk hatékonyan a vashiány ellen? Gyógyhír Magazin
Egy hiánybetegség, ami felett gyakran átsiklunk Gyógyhír Magazin
Egy nélkülözhetetlen mikroelem: a vas Gyógyhír Magazin

Rovatok

A Gyógyhír Magazin megkérdezte Állatgyógyászat Allergia Alternatív terápiák Alvászavar Betegellátás, kórházak Betegjogok Betegségek tünetei Bőrvédelem, a bőr tünetei Cukorbetegség Daganatos betegségek Egészség - gazdaság Egészség-Tudomány Egészséges életmód, egészséges táplálkozás Egyéb Emésztőszervi betegségek Epebetegségek Étrendkiegészítők Étrendkiegészítők, vitaminok, ásványi anyagok Ezen a napon született Fájdalom, fájdalomcsillapítás Fejfájás Felsőlégúti megbetegedések, influenza Férfiak egészségügyi problémái Fertőző betegségek, járványok Fogyókúra Fül-orr-gégészet Genetika Gyermekellátás - gyermekgyógyászat Gyermekvállalás, gyermeknevelés Gyógyfürdők, strandok Gyógykonyha receptek Gyógynövények a gyógyításban Haj-bajok Hatósági hírek, figyelmeztetések Hormonális megbetegedések Ideggyógyászati megbetegedések Idősothonok Interjú Intim higiénia Költők, írók betegségei Koronavírus Kullancsok Lelki problémák, pszichiátriai betegségek Logopédia Magánegészségügy Magas vérnyomás Májbetegségek Meddőség Mobilapplikációk Mozgásszervi betegségek Nemibetegségek Neurológiai betegségek Nők egészségügyi problémái Nyaki- és gerincproblémák Olvasóink receptjei Önsegélyező- és egészségpénztárak PR cikkek Pszichiátria Pszichológia Sebkezelés, sérülések Száj- és fogászati megbetegedések Szemészet Szex, szerelem, család Szív- és érrendszeri betegségek Táplálkozási tanácsok Tesztek Tüdő- és légúti betegségek Tudomány Változó kor Védőoltások Vérszegénység, vashiány Vese- és húgyúti betegségek Visszérproblémák


Adatvédelmi nyilatkozat   |   Jognyilatkozat   |   Elérhetőségeink   |   Médiumajánlat   |   Gyógypedagógus állások

Weboldal üzemletetés: Iwebs


6904058 látogatónk volt eddig