• 2020. augusztus 03., hétfő

Csodálatos gyógynövények


2018.12.01

A gyógynövények körbevesznek minket, naponta élvezzük áldásos hatásukat úgy, hogy észre sem vesszük. Hiszen belegondol-e bárki is abba, hogy amikor almát eszik vagy petrezselymet vág az ételbe, tulajdonképpen gyógynövényes kúrát alkalmaz.A hamarosan az otthonokba kerülő fenyőfák szerepe is jóval túlmutat az ünnepváráson és a lakás ünnepi díszbe öltöztetésén, hiszen a fenyők hajtásait, tobozát, sőt a kérgét is használják számos légzőszervi és reumás panasz enyhítésére, szirup, illóolaj, vagy tea formájában. Egyes nemzeteknél – például a letteknél – szokás a fenyőtobozból lekvárt is készíteni.
A gyógynövénygyógyászat eredményei évezredes megfigyeléseken, biztos és bizonyított alapokon nyugszanak, s egészen Egyiptomig, Mezopotámiáig, a görög és a latin kultúráig nyúlnak vissza. Ha voltak is olyan korszakok, amikor a gyógynövényekkel való gyógyítást kuruzslásnak, sőt boszorkányságnak tartották, a 21. századra mégis olyannyira teret nyert magának, és akkora reneszánszát éli, hogy számos orvos is előszeretettel alkalmazza, vagy úgy, hogy gyógynövényes kúrát ír elő a szervezet harmóniájának helyreállítására (akár műtéti beavatkozás előtt is), vagy pedig a tudatos megelőzés egyik lehetséges útjának tekinti és ajánlja pácienseinek a gyógynövények alkalmazását. 
Napjainkban, amikor felívelőben van az egészséges életmód iránti vágy, a gyógynövények – és a belőlük készült illóolajok, esszenciák, tinktúrák, krémek stb. – is mind jobban megtalálják helyüket a házi patikákban, és kezdik háttérbe szorítani 
a gyógyszereket. Bár az is igaz, hogy számos gyógyszer összetevői közt is megtaláljuk a legfontosabb gyógynövényeket, legyenek azok gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító, köptető, emésztést serkentő vagy gyomorerősítő hatásúak, hogy csak néhány példát említsünk. 
Járányi Gitta


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Természetes módon az öregedés ellen Gyógyhír Magazin

Vértezzük fel szervezetünket antioxidánsokkal! Gyógyhír Magazin

Miért fontos a magnézium? Gyógyhír Magazin

Egész évben C-vitamin! Gyógyhír Magazin

A kutatók sem feledkeznek meg a C-vitaminról Gyógyhír Magazin

Élet-erő Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
júliusi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája