• 2020. augusztus 07., péntek

Trükkös vírust szabadítottak a rákos sejtekre


2018.12.04

Ígéretes rákkezelési módszert dolgoztak ki oxfordi kutatók. Vírussal fertőzik meg és pusztítják el a rákos sejteket, de közben egy zseniális trükkel rászabadítják az immunrendszert a rákot védő megtévesztett sejtekre is.Első alkalommal vették célba sikeresen a rákhoz kapcsolódó fibroblaszt sejteket. Ezek olyan, amúgy egészséges kötőszöveti sejtek, amiket a rákos sejtek megtévesztenek, és arra késztetnek, hogy védjék őket az immunrendszerrel szemben, illetve ellássák őket növekedési faktorokkal, tápanyagokkal. A kutatás révén új, ígéretes immunterápia körvonalazódik a daganatok kezelésére, a klinikai tesztek akár már jövőre indulhatnak. 
A kutatók az enadenotucirev nevű vírust használták fel, amivel már zajlanak tesztek rákos burjánzások kezelésére. A kórokozót úgy tenyésztették ki, hogy kimondottan a rákos sejteket pusztítsa, de az egészségeseket békén hagyja. Az oxfordi kutatók azonban olyan genetikai változtatásokat hajtottak végre benne, aminek révén az általa megfertőzött rákos sejtet egy speciális fehérje termelésére készteti. Ez a fehérje egy úgynevezett t-limfocita-aktivátor, ami képes összekapcsolni egy megtévesztett fibroblasztot egy, a hibás sejtek elpusztításáért felelős t-limfocitával, méghozzá nem is akárhogyan: megöleti vele. 

Meghekkelték a vírust
„Eltérítettük a vírus gépezetét úgy, hogy a t-limfocita-aktivátort csakis a megfertőzött rákos sejtek állíthassák elő, és sehol máshol ne jelenjen meg a szervezetben. Ez a fehérje olyan hatásos, hogy a tumor belsejében is képes aktiválni az immunsejteket, mire azok megtámadják a fibroblasztokat” – összegzte Dr. Joshua Freedman, az egyik kutató.
„Egészen mostanáig nem nyílt mód arra, hogy egyszerre végezzünk a rákos sejtekkel, és az őket óvó megtévesztett kötőszöveti sejtekkel” – közölte Dr. Kerry Fisher, a kutatás vezetője, az Oxfordi Egyetem Onkológiai Tanszékének munkatársa.
Ha sikeresek lesznek a további tesztek, akkor akár már jövőre elindulhatnak a klinikai vizsgálatok. Az eddigi kísérletek során egereket, illetve emberekből származó daganatmintákat használtak, de a vírust letesztelték egészséges csontvelőn is, és nem tapasztaltak károsodást, vagy a t-limfociták felesleges aktiválását. Az ígéretes kutatásról a Cancer 
Research folyóiratban számoltak be.
Ballai Vince


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Daganatok diagnosztikája – a PET-CT Gyógyhír Magazin

A deutériummegvonás szerepe a daganatos betegségek gyógyításában Gyógyhír Magazin

Diétával a tüdőrák ellen Gyógyhír Magazin

Leggyakoribb rögeszméink Gyógyhír Magazin

A gyógyulás egyik kulcsa Gyógyhír Magazin

Nagy lépés a mellrák megismerése felé Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
augusztusi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája