• 2025. június 16., hétfő

Karácsonyi ínyességek


2018.12.05

Ha csak találomra leemelünk a polcról néhány régi magyar szakácskönyvet, néprajzi munkát, hamar rájövünk, hogy a karácsonyi ünnepek hazánkban jellemző, gyomrot próbára tevő nagy lakomái korántsem napjaink találmányai. Kutakodjunk kicsit eleink ünnepi asztala körül!



Halpaprikás, rántott hal, majonézes zeller- és burgonyasaláta, Wellington-bélszín madeira-mártással, mákos metélt, aprósütemények, narancs- vagy ananászbólé –  ezeket az ételeket ajánlja az Ínyesmester, vagyis Magyar Elek (1875–1947) legendás, már életében számtalan kiadást, bővítést megért, és azóta is töretlenül népszerű szakácskönyvében. Nagykarácsony ebédjére pedig egyebek mellett pulykaaprólék-levest, hideg vaddisznófejet, töltött káposztát, gesztenyével töltött pulykát javasolt, hogy az ötféle tortáról, süteményről, a salátákról, gyümölcsökről ne is beszéljünk. Ahogy arról sem, hogyan folytatódott Ínyesmester elképzelése szerint a lakomázás karácsony másnapján (négy fogással, köztük szalonnában sült őzgerinccel), szilveszter estéjén (kilenc fogás, egyebek mellett tűzdelt kappan) és újév napján (a 6 fogás között malacaprólék-levessel és ropogós malacpecsenyével)... 

Régóta kedveljük a káposztát
Persze mondhatjuk erre, hogy az Ínyesmester az 1930-as években a nagypolgári konyhát örökítette meg, és ez a bőség korántsem volt jellemző minden háztartásra. Az viszont érdekes, hogy a menüben felbukkan pár olyan fogás, amit a mai napig előszeretettel varázsolunk a karácsonyi-újévi asztalra, például a malacpecsenye, a halászlé (Ínyesmesternél halpaprikás néven szerepel), illetve a töltött káposzta. Utóbbiról most annyit, hogy a káposzta és a magyar gyomor között dúló szerelem több százados: ha például beleolvasunk Mikes Kelemen rodostói száműzetése idején keletkezett (de soha el nem küldött) leveleibe, akkor az 1724. szeptember 15-i dátum alatt ezt láthatjuk: (...) a szépen írt levél az elmének úgy tetszik, valamint a szemnek a kapros és téjfellel béborítatott káposzta... De mondunk mást is: a legelső ismert magyar nyelvű szakácskönyv (Szakáts mesterségnek könyvetskéje, Kolozsvár, 1695) első receptje a káposzta kolozsvári módon, a második pedig nem más, mint a töltött káposzta...

Az „égető paprikaleves”
Másik népszerű karácsonyi ételünk, a halászlé valamivel rövidebb múltra tekinthet vissza. A jeles tudós, Erdei Ferenc így számol be első felbukkanásáról Néprajzi ínyesmesterség (Budapest, Minerva, 1971) című munkájában: „Első” ismert adatunk 1800-ból származik. Egy német nyelvű útleírásban a tolnai halebédről olvashatjuk: „Az első fogás pontyból készült, melyet borsos lében főztek, az itt élők ’Halászly’-nek (így a német szövegben) nevezik ezt, s a halrészek fűszerezésére a török borsot (paprikát) használják. A halszeletek kitűnően ízlettek nekem, de ilyen égető paprikaleveshez az én ínyemnek nem volt kellő fogékonysága...” 
Pap György


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Ezerarcú és nőkre különösen veszélyes Gyógyhír Magazin

Az „Év gyógyszerésze 2021” és a „Kedvenc Patikám pályázat 2021” győztesei Gyógyhír Magazin

A Recyclomed-nyereményjáték nyertesei Gyógyhír Magazin

Szükség van a véradásra és a gyógyultak plazmaadására! Gyógyhír Magazin

Ezek voltak a 2021-es év legnagyobb egészségügyi kihívásai Gyógyhír Magazin

Íme az Év gyógyszerésze és Kedvenc Patikám pályázat 2021 győztesei Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
júniusi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája