• 2020. augusztus 15., szombat

Csökkentse a menopauza tüneteit!


2019.02.01

A menopauza alatt minden harmadik nő csontritkulásban szenved, az időskorúak között pedig még magasabb ez az arány. Fontos azonban tudni, hogy a csontvesztés lassítható, sőt bizonyos esetekben megállítható folyamat. Cikkünkből megtudhatja, mi az, amit Ön is megtehet.A csontritkulás alattomos betegség, kezdetben semmilyen érzékelhető tünetet nem okoz. Sokszor az első jele egy kisebb csonttörés, sokan ilyenkor szembesülnek a diagnózissal: oszteoporózisban, vagyis csontritkulásban szenvednek. A csontok tömegének és mésztartalmának kóros csökkenése ugyanis fokozott törékenységgel, a kóros és spontán törések kockázatának fokozódásával jár. Magyarországon népbetegségnek számít a csontritkulás: a lakosság közel 10 százalékát sújtja. Az idősek jelentős része, a nők nagyjából fele érintett valamilyen mértékben. „Nőknél négyszer-nyolcszor is gyakoribb lehet, mint férfiaknál” – tájékoztat Dr. Szigeti József belgyógyász, az Anna Egészségpont szakértője. Természetes, hogy csontszövet-állományunk 30-35 éves korunkig gyarapszik, majd idővel tömege fogyni kezd, bár a folyamat nem megfordíthatatlan. De hogyan lehet megelőzni a betegség kialakulását, illetve lassítani a csonttömeg-vesztést? A következő tényezőkre kell odafigyelni:
 
1. Megelőzés a minél erősebb csontokért
Fontos, hogy a lehető legnagyobb csonttömeget érjük el 30-35 éves korunkig. A férfiaknál éppen azért sokkal ritkább vagy kezdődik később a csontritkulás, mint a nőknél, mert az ő szervezetük nagyobb csúcs-csonttömeget képez. A maximális csonttömeg megszerzésében, illetve a csontvesztés mérséklésében segít a sport, de nem mindegyik: akkor várhatunk eredményt, ha a mozgás nem terheli meg túlságosan az izmokat. Legjobb a nordic walking, a lépcsőjárás, a túrázás, az ellipszis tréner, az úszás, a jóga, a tai chi és a pilates. Jelentős a táplálkozás szerepe is, különösen a megfelelő mennyiségű kalcium, a beépülését segítő D-vitamin és K2-vitamin bevitelére érdemes felhívni a figyelmet. Csökkenti viszont a csonttömeget a dohányzás, a túlzott koffein- és alkoholfogyasztás, valamint a túl magas foszfáttartalmú ételek vagy szénsavas üdítőitalok fogyasztása. Soha nem késő változtatni, ha ma elkezdi, az is számítani fog! 
 
2. Alapos kivizsgálás és diagnózis
Mivel a csontállomány ritkulása tünet- és panaszmentesen kezdődik, sokáig észrevétlen marad. Mire egy csonttörés formájában megtapasztaljuk, a betegségaddigra legtöbbször már kialakult. Fontos, hogy alaposan kivizsgáltassuk magunkat: ehhez először csontsűrűség-
mérést, esetleg röntgen-, valamint vér- és vizeletvizsgálatokat is végeznek. A pontos diagnózis alapján lehet meghatározni a leghatékonyabb kezelési módokat. A csontritkulás súlyosabb formái és a következményként kialakuló folyamatos csonttörések ugyanis rendkívül veszélyesek, főleg idősebb korban.  
 
3. A csonttömegvesztés mérséklése
Szó sincs arról, hogy 35 éves korunk után azonnal aggódnunk kellene, hiszen a csonttömeg 40-45 éves korunkig stagnál, csak utána kezd csökkenni. Az élettanilag normális csontvesztés mértéke évi 3-5 százalék. Ez természetes folyamat, ami viszont lassítható, sőt egyes esetekben meg is állítható. Hogyan? Mint a megelőzésnél, ebben az esetben is a komplex kezelés a leghatásosabb ellene: kalcium-, D-vitamin és K2-vitamin, valamint akár hormonpótlás is (változó korban), ésrendszeres mozgás és fizikoterápia. Kiváló komplementer módszer lehet a mágnesterápia is, ami tudományosan bizonyítottan lassítja a csontsűrűség csökkenését – újraaktiválja a kalcium felvételért felelős sejteket, blokkolja a degenerációs folyamatot, és növeli az esetleges kalciumpótló kúrák hatékonyságát. 
Vámos Éva

Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Menopauza: hogyan segíthet a táplálkozás? Gyógyhír Magazin

Hőhullámok hátán Gyógyhír Magazin

A korosodás útjai – miért öregedik mindenki másképp? Gyógyhír Magazin

Változókor – változó megítélés? Gyógyhír Magazin

Egészséges csontok 50 év felett is Gyógyhír Magazin

Étkezés változó korban Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
augusztusi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája