• 2021. január 20., szerda

Változókor – változó megítélés?


2019.02.01

Vajon mi köt össze négy nőt: egy üzletasszonyt, a celebet, egy bio-vega korosodó hippit, és egy háziasszonyt? Bár különbözőek, egy platformra hozza őket koruk, a változó… és a színpadon nincs tabu. A Menopauza című musical, melyet nemrégiben mutattak be a fővárosi Játékszínben, az elmúlt években meghódította a világot. Vajon a színpadon kívül tabu-e a menopauza? Mi is az, amit minden nőnek tudnia kellene róla?A női változókor (klimaktérium) a termékenység lezárulását övező időszak, az ekkor zajló testi-lelki folyamatok összefoglaló neve. Noha a menopauza szó valójában a menstruáció végét jelenti, az angolszász irodalom alapján gyakran ezt a kifejezést használják a teljes változókor szinonimájaként. A menopauza a nyugati világban átlagosan 51 éves kor körül jelentkezik a nők mintegy 90%-ánál, és az 55. életévre lezajlik. Előfordul, hogy a menstruáció hirtelen ér véget, de valószínűbb, hogy a ciklus előbb rendszertelenebbé válik, és csak később marad el teljesen – magyarázta lapunknak Dr. Várbíró Szabolcs, a Magyar Menopauza Társaság elnökségi tagja, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika egyetemi docense. 

A test változásai… 
A klimax időszakán a nők harmada minden nehézség nélkül átjut, a többség azonban küzd néhány kisebb problémával. A kötőszöveti rendszer átalakulása miatt a bőr és a haj száraz lesz, a körmök töredezetté válhatnak, és megváltozik az anyagcsere is, így ugyanannyi étel elfogyasztása súlygyarapodáshoz vezethet. Egyidejűleg jelentkezhetnek a jól ismert fizikai tünetek, a hőhullám, kipirulás, izzadás, fejfájás. A menopauza éveiben az ösztrogénszint csökkenése miatt számos kórkép kockázata növekszik, például a csontrikulásé. Keringési labilitással, szapora szívdobogásérzéssel, memóriazavarral, a nemi vágy csökkenésével, valamint a kisízületek fájdalmával, duzzanatával is számolni kell – sorolta a szakember. A menopauza idején azonban nem csak a testi tünetekkel kell törődni. 

…és a lélek
A The British Menopause Society azt javasolta a háziorvosoknak, hogy ötvenedik születésnapjukon minden női páciensüket hívják meg egy menopauzáról szóló elbeszélgetésre. Az elképzelés mögött az a kutatási eredmény áll, mely szerint a nők többsége nincs tisztában ennek a korszaknak a velejáróival, így azzal sem, mit tehet azért, hogy enyhítse vagy megszüntesse a kellemetlen tüneteket. 
Dr. Várbíró Szabolcs nem tud olyan itthoni átfogó felmérésről, mely azt vizsgálta, hogy a nők hogyan élik meg a testi-lelki változásokat. Saját tapasztalatai szerint tízből három nő nehezen viseli a tüneteket, de a többség az élet természetes részeként tekint rájuk. Vannak olyanok is, akiket komoly problémáktól „szabadít meg” a változókor – hívta fel a figyelmet a szakorvos a saját praxisára utalva, így ők pozitívan állnak a kérdéshez. 

Menopauza-szakrendelés minden érintettnek
Minden változó korba lépő nőnek ajánlott az úgynevezett menopauza-szakrendelés felkeresése, ahol a szokásos nőgyógyászati rákszűrésen túl alaposan kivizsgálják. A hüvelyi ultrahangvizsgálat a méhnyálkahártya állapotáról tájékoztat, ezen kívül beutalják a pácienst csontsűrűség-vizsgálatra, mammográfiára, illetve egy laborvizsgálatra, amellyel a szív- és érrendszeri kockázatot is szűrni lehet. 
Az első vizsgálat után általában gyógynövénykészítményeket javasolnak a tünetek enyhítésére, és egyes esetekben ez teljesen megszünteti a panaszokat. Ezek a készítmények fitoösztrogéneket tartalmaznak, olyan növényi eredetű vegyületeket, amelyek képesek a női nemi hormonhoz hasonlóan a szervezet ösztrogén receptoraihoz kötődni, és ott hatást kiváltani. Ilyen vegyület van például a szójában, a lenmagban vagy az orbáncfűben. A további kezelés szükségességéről a vizsgálati eredmények kiértékelése után, egyénre szabottan dönt a szakember. Hormonpótlás is szóba jöhet, ha a hőhullámok nem szűnnek meg, vagy csontritkulásra való hajlamot találnak és nincs ellenjavallat.

Hormonpótlás – kell vagy nem?
A hormonpótlás szükségességét minden esetben egyénre szabottan és körültekintően kell meghatározni, de általánosságban elmondható, hogy a terápia azoknak ajánlott, akiknek 45 éves kor előtt marad el a menstruációjuk vagy a 40 és 60 év közöttiek közül azoknak, akik hőhullámra, alvászavarra panaszkodnak, illetve csontritkulás szempontjából veszélyeztetettek – magyarázta Dr. Várbíró Szabolcs. A kezelésekkel a menopauza idején elvesztett ösztrogént juttatják a szervezetbe, aminek köszönhetően 15-20 százalékkal csökkenhet például a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata. A hormonpótlást komolyan kellene venni: az érintettek 10-20 százalékának szüksége lenne hormonpótló kezelésre, mégis kevesebb, mint 1 százalékuk részesül benne – hívta fel a figyelmet a szakember.
Dózsa-Kádár Dóra


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Menopauza: hogyan segíthet a táplálkozás? Gyógyhír Magazin

Hőhullámok hátán Gyógyhír Magazin

A korosodás útjai – miért öregedik mindenki másképp? Gyógyhír Magazin

Csökkentse a menopauza tüneteit! Gyógyhír Magazin

Egészséges csontok 50 év felett is Gyógyhír Magazin

Étkezés változó korban Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
januári száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája
Kulcsszavak


higiénia fogyás étkezés koronavírus költő gyerekek gyász maszk járvány kávé tudományos kutatás élettani hatás cukorbetegség járvány adományozás egyetem gyógyszergyár idős egészség testsúly női egészség stroke egészséges életmód megelőzés teszt szűrés légszennyezettség elhalálozás infografika elhízás karantén kutatás napozás napvédelem leégés fogászat jövő depresszió internet közöségi média függőség ajándék repülőjegy egészségügyi dolgozó betegség tüdőbaj allergia tej egészséges táplálkozás menopauza női egészség betegség till attila stressz magány bőrvédelem napozás herpesz testápolás körömvirág hüvely daganatos betegségek vashiány Richter Egészségváros megelőzés környezetvédelem évforduló évforduló otthoni tanulás szívtritmuszavar pitvarfibrilláció Richter Gedeon Nyrt. író visszér daganatos betegségek Vincze Lilla pszichológia zúzódás epepanaszok természetes öregedés vérplazma oltás ételrecept orvostudomány időskor demencia nyereményjáték rövidlátás Semmelweis Egyetem tóth auguszta szénhidrát táplálkozás felfázás fájdalomcsillapítás pihenés pihenés alvás HPV szűrés szemészet ízületi betegségek gyógyfürdő home office csézy sebkezelés zöldségek egészséges táplálkozás wc emésztés székelés ízület herpesz aids mozgás tüdőrák tiszta levegő dohányzás nátha megfázás gyógyfürdők tóth vera covid hobbi prosztata nátha influenza karácsony fáradtság vaspótlás tolerancia kertész zsuzsa emésztés mozgás izület bélrendszer infkuenza bakteriális fertőzés feledékenység memóriazavar rossz szokás pozitív gondolkodás borbás gabi borbás marcsi répafélék brokkoli daganatos betegségek vashiány fáradtság Élet Kis Virága Alapítvány bőrszárazság gyógynövények