• 2020. augusztus 13., csütörtök

Ezért nem szabad kezeletlenül hagyni a herpeszt!


2019.02.02

Megint náthás lett? Megint lázasan feküdt napokig? És megint kiújult a herpesze? A téli hónapok gyakori kellemetlensége a herpesz, amivel vigyázni kell. És bár megelőzni nem lehet, de a tüneteket semmiképpen sem szabad kezeletlenül hagyni! Megmutatjuk, miért lehet veszélyes a herpesz, hogyan akadályozhatjuk meg a továbbterjedését, és hogyan gyorsíthatjuk a gyógyulását.A herpesz vírusai igazi túlélők: akár éveken át stand by (alvó, készenléti) állapotban tanyázhatnak az idegpályáinkon. Az mobilizálja őket, ha a szervezetünk legyengül. Elég egy erőtlenebb immunállapot télen, egy lázas betegség, vagy egy stresszesebb időszak, vagy csak a napsütés síelés közben, máris „felébrednek”, és a bőr felülete felé nyomakodnak. Itt aztán vagy egy nagy, vagy egész bokornyi hólyagokban jelennek meg. A fájdalmas hólyagok aztán kifakadnak, a belőlük kiáramló folyadék pedig erősen fertőzhet. 
A herpesz vírusai vagy az arcon, vagy az altest környékén jelentkeznek és 1-2 hétig is megnehezíthetik a mindennapjainkat: csúnya és fájdalmas, ráadásul ragályos is. 
 
Se megelőzni, se kezeletlenül hagyni nem lehet
A herpesz vírust nem lehet kiirtani, ha egyszer a szervezetünkbe költözött. A minél hosszabb idejű „vírusaltatásra” azonban lehet törekedni belsőleg és külsőleg is. 
  • Belsőleg: kiegyensúlyozott táplálkozással, rendszeres mozgással, immunerősítéssel (C-, D-, B-vitaminokkal), gyógyteákkal, valamint méz- és propolisztartalmú szerek fogyasztásával, a stresszel való megküzdési stratégiáink erősítésével stb.
  • Külsőleg: ne hagyjuk kiszáradni a szánkat télen sem, síelésnél használjunk nagy faktorszámú ajakápolót, ne nyúlkáljunk az arcunkhoz közösségben. 
A herpesz sajgó hólyagjait azonban nem szabad kezeletlenül hagyni, ugyanis az alattuk keletkező seb könnyen felülfertőződhet, és fertőzésveszélyes. A herpesz az ajkakról átterjedhet a szem környékére is, ami erős fejfájást okozhat, vagy elősegítheti a szaruhártyafekély, esetleg az ekcéma kialakulását is.
 
Ezért az a legjobb, ha a kezelést minél hamarabb elkezdjük!
1. lépés: A gyötrelmes herpeszes időszak első jele, hogy a bőr felülete egy adott ponton (például az ajkakon) érzékennyé válik, szárazság érzésű, esetleg bizsereg. Ilyenkor máris érdemes elkezdeni kezelni valamilyen gyógynövényt is tartalmazó, fertőtlenítő-gyulladáscsökkentő ecsetelővel, géllel, vagy kenőccsel. A korán elkezdett kezelés meggyorsítja a hólyagképződés és gyógyulás folyamatát.
2. lépés: Az egyre nagyobb herpeszes hólyagokban egyre több fertőzött folyadék gyülemlik fel, ami egyre fájdalmasabb. Ilyenkor a gyulladáscsökkentő és szárító hatású készítmények alkalmazhatók sikerrel. 
3. lépés: Kifakadnak a herpeszes hólyagok. Az alattuk lévő, felhasadt hámréteg könnyen felülfertőződhet, fekélyessé válhat, ezért a gyulladáscsökkentő-hámregeneráló készítmények használata ajánlott. A seb néhány nap alatt varasodik, majd lepottyan.
4. lépés: Ne hagyjuk kiszáradni a gyógyult bőrfelületet, használjunk rá gyógynövénykivonatot.
Bitter Noémi 

Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Ne adja szájról szájra! Gyógyhír Magazin

Koronavírus - alacsony a halálozási arány Gyógyhír Magazin

A szájnak „ingere”... Gyógyhír Magazin

Ajakherpesz – csúnya és fáj… Gyógyhír Magazin

Afta, herpesz gyors kezelése Gyógyhír Magazin

9 ok a véraláfutás hátterében Gyógyhír Magazin