• 2020. augusztus 15., szombat

Beteg a szívünk, pedig könnyen karbantarthatnánk


2019.02.03

Magyarország a sereghajtók közé tartozik az Európai Unióban, ha a szívbetegségek okozta halálozási arányt nézzük. Az EU-ban is százezer lakos közül 127 ember halálát okozzák az ischaemiás szívbetegségek, mint a szívinfarktus vagy a szívelégtelenség, azaz a vezető halálokok között  van, de Magyarországon az uniós átlagnál közel négyszer rosszabb az arány: 

100 ezer ember közül 400-an vesztik életüket emiatt.Szívünk állapotát nagyban befolyásolja életmódunk, az elszomorító adatok hátterében a dohányzás, az egészségtelen ételek fogyasztása, a kevés mozgás, a stressz áll. A helytelen életmód és táplálkozás révén keletkeznek például a lerakódások a szívet vérrel ellátó erek falán, rontva teljesítményét, vele együtt egészségi állapotunkat, és növelve a könnyen halált is okozó szívinfarktus kockázatát. Egy kis odafigyeléssel azonban könnyedén karbantarthatjuk a szívünket. Kényeztesse szívét naponta ezzel a négy okos ötlettel, és meglátja, sokáig vígan ketyeg még majd mellkasában:
 
Táplálja jól! Egyen sok rostot – telítettségérzetet keltenek, rendben tartják az emésztést, táplálják a tápanyagok felszívódását elősegítő bélflórát – kevés zsírt (főleg a telített és transzzsírokat valamint a hidrogénezett olajokat kerülje), és csak óvatosan az alkohollal!
 
Mozgassa meg! Kerülje a hosszú időn át egyhelyben ücsörgést! Már minimális testmozgás – intenzív séta, akár heti egyetlen óra, akár több napra elosztva – nagyban csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Persze a több mozgás többet is ér.
 
Nyugtassa meg! Aludjon eleget, és oldja a stresszt, akár mozgással, akár meditációval vagy légző-
gyakorlatokkal! Esetleg keressen szakembert, aki segít abban, hogy hatékonyan kezelje a stresszt.
 
Adjon neki friss levegőt! Kerülje a dohányzást, sőt a dohányfüstöt is! Már a passzív dohányzás is 25-30 százalékkal emeli a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.
 
Sokan átestek már egy-egy enyhébb vagy súlyosabb infarktuson, esetleg kialakult náluk másfajta szívbetegség. Ha ők is követik a fenti tanácsokat, javulhat életminőségük, de sok esetben ez már nem elég. Szerencsére manapság már sokféle, hatékony gyógyszer elérhető, amik segítenek a szív karbantartásában.
Ballai Vince

Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Szívritmuszavar – biztos benne, hogy önnek nincs? Gyógyhír Magazin

Egy kis szíverősítő Gyógyhír Magazin

Figyelem: klimax után nő a szívbetegségek kockázata Gyógyhír Magazin

A magyar kardiológusoktól tanul a világ Gyógyhír Magazin

Van önnek szívdobogása? Gyógyhír Magazin

Szívünk bajai a vezető halálok a világban Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
augusztusi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája