• 2020. augusztus 03., hétfő

Szürkehályog – csökkenthető és nem csökkenthető rizikófaktorok


2019.02.06

A szürkehályog – a szemlencse elhomályosodása – szakmai közmegegyezés szerint a 75 év feletti lakosság mintegy felét érinti, de akár már a negyveneseknél is megjelenhet. Nehezen elkerülhető állapotról van tehát szó, ezért érdemes áttekinteni, melyek is a szóbajöhető rizikófaktorok?Bár magyarországi felméréssel nem rendelkezünk, amerikai adatok (American Academy of Ophthalmology) azt mutatják, hogy a szürkehályog kialakulásának jóval nagyobb az esélye a nők, mint a férfiak körében. Az USA-ban az 55-64 év közötti nők 10, a férfiak 3,9%-ánál mutattak ki szürke-hályogot, vagyis a különbség 2,5-szeres volt! Az életkor előrehaladtával ennek mértéke csökkent – 65-74 év között a nőknél 23,5%, a férfiaknál 14,3%, a 75 év feletti populációnál pedig a nőknél 45,9%, a férfiaknál 38,8% – ám leszögezhető, hogy a szürkehályog kialakulását tekintve a hölgyek veszélyeztetettebbek, ami ellen nincs mit tenni, talán csak fokozottabban kell ügyelniük a rendszeres szemészeti szűrővizsgálatokra.
A szürkehályog a szakemberek véleménye szerint ugyanakkor „multifaktoriális” megbetegedés, amelynek kialakulásában szerepet játszhatnak  a nemen és a koron kívül a szenvedélybetegségek – a dohányzás és az alkoholizmus – a túlzott mértékű táplálkozás, és a szemet érő fokozott UV-sugárzás. A jó hír tehát az, hogy lehet tenni a szürkehályog korai kialakulása ellen – kerüljük a dohányzást, az alkoholt, táplálkozzunk mértékletesen, és hordjunk az UV-sugárzás ellen 100%-ban védelmet nyújtó napszemüveget.
Vannak sajnos betegségek is, melyek növelik a szürkehályog esélyét, leginkább a diabetes mellitus és a hypertónia, az ezekben szenvedőknél szintén javasolható, hogy gyakrabban keressék fel szemészorvosukat.
Noha a rizikófaktorok ismertek, hatásos megelőzéssel – ezek lehetséges kiiktatásán túl – a tudomány jelen állása szerint nem rendelkezünk. Nincs olyan gyógyszer, amely a szürkehályog kialakulását biztosan megelőzné, vagy a kezdeti stádiumban lévő, korhoz köthető szürkehályogot megszüntetné, előrehaladását megakadályozná. S éppen ezért célszerű a lehetséges rizikófaktorok számának csökkentése.
Hollauer Tibor


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Amikor elfogynak a könnyeink Gyógyhír Magazin

Idősek szembetegségei Biztos, hogy csak „a korral jár?” Gyógyhír Magazin

Gyógyítható-e a szürkehályog? Gyógyhír Magazin

Könnyes ügyek Gyógyhír Magazin

Áfonyát a szemnek! Gyógyhír Magazin

Szemünk védelméért Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
júliusi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája