• 2024. július 27., szombat

Húgyúti fertőzés – mit tehetünk ellene?


2019.02.06

Égető fájdalom vizelés közben, a szokásosnál gyakoribb ürítési inger, rosszabb esetben láz, elesettség – a húgyúti fertőzés az egyik leggyakoribb urológiai megbetegedés, a statisztikák szerint ötből négy nőt érint legalább egyszer életében. Miért alakul ki, és hogyan kezelhető?



A (tévesen) felfázásnak is nevezett betegséget a húgyhólyagba bejutó kórokozók idézik elő: főleg bélbaktériumok, ezek közül is elsősorban az E. coli. Az érintetteknél többnyire visszatérő problémáról van szó, és több, a betegségre hajlamosító tényezőt is ismerünk. Ezek között hormonális okok is szerepelnek: a fogamzásgátló készítményt szedő, illetve a menopauza időszakában lévő nőknél például előfordulása gyakoribb.
S hogy miként lehet lerövidíteni a betegség lefutásának idejét? A népszerű, angol nyelvű egészségügyi portál, a Healthline.com egy tavaly év végén élesített cikkében az alábbiak szerint foglalta össze, milyen (orvosi és otthoni) lehetőségek vannak a terápiára.
 
1. Bőséges folyadékfogyasztás
Miért hatásos?
A folyadék segít eltávolítani (mintegy kiöblíteni) a húgyhólyagban megtelepedett baktériumokat, így gyorsabban megszűnik a fertőzés. A vizelet többek között a szervezet által kiválasztott salakanyagot tartalmazza. 
A koncentrált, sötét színű vizelet távozása fájdalmasabb húgyúti fertőzés esetén, mint ha híg, világosabb vizeletet ürítünk – márpedig a többletfolyadék hígító hatású.
 
2. Gyakoribb vizelés
Miért hatásos?
A gyakori vizelés szintén azért hasznos, mert így a fertőzést okozó baktériumok hamarabb távoznak a húgyhólyagból. Ha visszatartjuk a vizeletet, azzal éppen azt segítjük elő, hogy a kórokozók tovább szaporodhassanak a hólyagban. 
 
3. Antibiotikumok fogyasztása
Miért hatásos?
Az antibiotikumok köztudottan elpusztítják a – többek között a hólyagfertőzést okozó – baktériumokat. Fontos azonban tudni, hogy ilyen készítményt csak szakember írhat fel. Az orvosi vizsgálat azért is megkerülhetetlen húgyúti fertőzés gyanúja esetén, mert egyes nemi úton terjedő betegségek, illetve hüvelyi fertőzések is hasonló tüneteket produkálhatnak. 
 
4. Fájdalomcsillapítók használata
Miért hatásos?
A húgyúti fertőzések fájdalmat okozhatnak a medencetájékon akkor is, amikor az érintett éppen nem vizel. A fájdalomcsillapítók alkalmazása csökkentheti a hasi görcsöket, a hátfájást. Tartsuk viszont szem előtt, hogy e készítmények komolyabb fertőzés esetén olykor nem azonnal fejtik ki hatásukat. 
 
5. Hasmelegítő alkalmazása
Miért hatásos?
Az elektromos vagy a mikrohullámú sütőben melegíthető haspárna vagy éppen a forró vizes melegítő a hasra vagy hátra helyezve enyhítheti a fertőzés okozta fájdalmat – különösen, ha fájdalomcsillapító alkalmazásával kombinálják.
 
6. Tőzegáfonya-készítmények fogyasztása
Miért hatásos?
A húgyúti fertőzések megelőzésére régóta használják természetes kezelésként a tőzegáfonya-készítményeket. A legfrissebb kutatások szerint az ilyen termékek fogyasztása különösen ígéretes megelőzési és terápiás célra azon nők esetében, akik rendszeresen szenvednek a betegségtől – állítják a Healthline egészségügyi szakértői. Az ezzel kapcsolatos, számos tudományos kutatás közül egy olyan vizsgálatra hivatkoznak, amelyet a 2010-es évek elején, kb. 1500 fő bevonásával végeztek amerikai tudósok.
Pap György

Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Gyengeség, hányás, só utáni sóvárgás lehet az Addison-kór tünete Gyógyhír Magazin

Az 5 legfontosabb dolog, amit érdemes tudni a krónikus vesebetegségről Gyógyhír Magazin

Hazánkban 1,5 millió embert érint az idült vesebetegség Gyógyhír Magazin

Amit az inkontinenciáról tudni kell Gyógyhír Magazin

Fázás - felfázás? Készüljünk az őszre! Gyógyhír Magazin

Előzzük meg a felfázást! Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
júliusi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája