• 2024. április 24., szerda

Miért nem táplálkozunk egészségesen?


2019.03.07

Abban többé-kevésbé konszenzus van, hogy minél kevesebb cukrot, minél kevesebb zsiradékot kellene fogyasztanunk, törekednünk kellene rá, hogy minél több zöldség és gyümölcs jusson szervezetünkbe, minél nyersebb állapotában. Ezek a gondolatok ma már a legtöbb háztartásba eljutottak, mindenki tisztában van velük. Vagy mégsem?



A táplálkozás az emberi élet fenntartásának egyik legfontosabb eszköze. Alapvetően az étellel kerül be a szervezetünkbe az az energiamennyiség, amit a szerveink működtetéséhez és a testünk mozgatásához használunk fel. Ha kevesebb tápanyag jut a szervezetünkbe, akkor a testünkben felhalmozott tartalékokhoz nyúlunk, ha több táplálékot fogyasztunk, akkor feltöltődnek a belső készletek. A legtöbb ember esetében a személyes szükségleténél tartósan alacsonyabb táplálék bevitel fogyáshoz, a tartós túlevés elhízáshoz vezet. Aki fogyókúrázott már valaha, ezzel teljesen tisztában van.

A tápláléknak nemcsak mennyiségben kell megfelelőnek lennie, de előnyös, ha egészségesen is étkezünk. Arról megoszlanak a vélemények, hogy mi számít egészséges táplálkozásnak, előfordul, hogy egy-egy étel megítélése idővel megváltozik. Ám ha eltekintünk az egyes élelmiszer-előállító és -forgalmazó cégek aktuális kereskedelmi és marketingszempontjaitól, abban többé-kevésbé konszenzus van, hogy minél kevesebb cukrot, minél kevesebb zsiradékot kellene fogyasztanunk, törekednünk kellene rá, hogy minél több zöldséget és gyümölcsöt együnk, minél nyersebb állapotában, annál jobb.

Valóban joggal vethető fel a kérdés, ha az egészséges táplálkozásra vonatkozó, az orvostársadalom által egyöntetűen osztott és hangoztatott álláspont ennyire közismert, akkor mi, hétköznapi emberek (magunk közé értve az orvosok jó részét is) miért nem táplálkozunk egészségesen? A szokásszerű válasz Magyarországon, hogy az egészséges ételek drágábbak, mint a hagyományos ételek, és nehezebb is hozzáférni a szükséges alapanyagokhoz. El kell ismerni, hogy az élelmiszerek hozzáférhetősége területileg még sok egyenlőtlenséget mutat. A kisebb falvakban nem lehet ugyanazt a kínálatot megtalálni, mint a városokban vagy Budapesten, de azt is tapasztalhatjuk, hogy e téren rohamosan változik a helyzet. Az árakban is a kiegyenlítődés felé tartunk, és be kell ismernünk, hogy egyszerű, közismert alapanyagokból is készíthetnénk egészséges ételeket, hiszen az egészséges táplálkozás nem azonos a drága, egzotikus hozzávalókkal.

Éppen ezért az egészségtudatosság kérdésével foglalkozó szakemberek inkább egy másik választ emelnek ki. Álláspontjuk szerint az emberek hajlamosak alábecsülni egy-egy jelenbeli cselekedetük hosszútávon bekövetkező negatív következményének a kockázatát. Magyarul azt mondják, hogy legtöbben úgy hisszük, ha megeszünk még egy gombóc töltött káposztát, vagy még egy krémest, az nem fog megártani. Abban a pillanatban valószínűleg nem, de ha ezzel a mentalitással viszonyulunk az étkezéseinkhez, évek, évtizedek alatt jelentősen rontjuk a saját esélyeinket. Elég, ha csak a túlsúlyosságból adódó egészségügyi problémák sokaságára gondolunk.

Arra is választ kell adnunk, hogy miért ragaszkodunk olyannyira a bizonyítottan egészségtelen ételekhez és étkezési szokásokhoz. Észre kell vennünk, hogy minden, amit megeszünk, ahogyan eszünk, amikor eszünk, és bizonyos mértékig, amennyit eszünk, sajátosan a kultúránk része. Ezt a szokásokban és rítusokban generációk során átöröklődő kultúrát észrevétlenül megtanuljuk és magunkévá tesszük, természetessé válik számunkra. A felmenőink, a családunk egyedi szokásai kis mértékben eltérhetnek a kultúránkban fellelhető általános jellegzetességektől, de valójában nem jelentős az eltérés. Olyan közismert dolgokról van itt szó, mint pl. „naponta meleg ételt kell enni”, „egy kupica pálinka evés előtt jó étvágyat csinál”, „nincs is jobb egy jó velős pacalnál”, „ne maradjon semmi a tányéron”, „az lesz az angyal, aki előbb megeszi az ebédjét”. Mindenki tudja folytatni a sort. Ezek mind az étkezéshez kapcsolódó kulturális konstrukciók, amelyek igazságtartalmát ma még kevesen vitatják. A szokások csak nagyon lassan változnak.

Van egy további tényező a háttérben, ami láthatatlan erővel befolyásolja az étkezési szokásainkat. Sok tízezer évre visszavezethető evolúciós örökségünkről van szó, amely mára már leginkább genetikusan örökítődik át. Emberősünk nagy valószínűséggel opportunista evő volt, azaz azt ette, amit talált, és akkor ette, amikor lehetett. Nagyobb túlélési esélye volt a zsírtartalékokkal rendelkező embereknek, mert az esetleges zord körülmények közepette (például a legutóbbi jégkorszak idején) az élelemhez való hozzájutás nem volt magától értetődő. Ennélfogva sok olyan beállítódás öröklődik tovább ma is, ami arra ösztönöz bennünket, hogy gyorsan, sokat és minél nagyobb kalóriaértékben együnk.
Fábián Tamás pszichológus

 


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


A döntéseink hatása az inflációra Gyógyhír Magazin

Tavaszi zsongás Gyógyhír Magazin

Az időszorongás áldozatai Gyógyhír Magazin

Pénzszorongás Gyógyhír Magazin

Az ünnepek feszültsége Gyógyhír Magazin

Többet ésszel! – az impulzus- vásárlásról Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
áprilisi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája
Kulcsszavak


higiénia fogyás étkezés koronavírus költő gyerekek gyász maszk járvány kávé tudományos kutatás élettani hatás cukorbetegség járvány adományozás egyetem gyógyszergyár idős egészség testsúly női egészség stroke egészséges életmód megelőzés teszt szűrés légszennyezettség elhalálozás infografika elhízás karantén kutatás napozás napvédelem leégés fogászat jövő depresszió internet közöségi média függőség ajándék repülőjegy egészségügyi dolgozó betegség tüdőbaj allergia tej egészséges táplálkozás menopauza női egészség betegség till attila stressz magány bőrvédelem napozás herpesz testápolás körömvirág hüvely daganatos betegségek vashiány Richter Egészségváros megelőzés környezetvédelem évforduló évforduló otthoni tanulás szívtritmuszavar pitvarfibrilláció Richter Gedeon Nyrt. író visszér daganatos betegségek Vincze Lilla pszichológia zúzódás epepanaszok természetes öregedés vérplazma oltás ételrecept orvostudomány időskor demencia nyereményjáték rövidlátás Semmelweis Egyetem tóth auguszta szénhidrát táplálkozás felfázás fájdalomcsillapítás pihenés pihenés alvás HPV szűrés szemészet ízületi betegségek gyógyfürdő home office csézy sebkezelés zöldségek egészséges táplálkozás wc emésztés székelés ízület herpesz aids mozgás tüdőrák tiszta levegő dohányzás nátha megfázás gyógyfürdők tóth vera covid hobbi prosztata nátha influenza karácsony fáradtság vaspótlás tolerancia kertész zsuzsa emésztés mozgás izület bélrendszer infkuenza bakteriális fertőzés feledékenység memóriazavar rossz szokás pozitív gondolkodás borbás gabi borbás marcsi répafélék brokkoli daganatos betegségek vashiány fáradtság Élet Kis Virága Alapítvány bőrszárazság gyógynövények herpesz szív érrendszer gyógynövények Czippán Anett rákellenes világnap memória Vörösmarty Mihály skizofrénia kurkuma gyomorégés demencia olvasás Ladinek Judit gyógytea Dr. Polgár Csaba covid húsvét Sipos Péter fekete nadálytő tavasz rockmilady immunrendszer baleset mozgás telemedicina vadgesztenye Nick Árpád Nick Árpád egészséges életmód sérülés sebkezelés hasmenés utazás repülés fésűs nelly koffein idősotthon napozás lábdagadás Év gyógyszere allergia parlagfű porcjopás Singh Viki gyógynövények bőrvédelem zöldségek rejtő jenő immunerősítés szív úszás Mujahid Zoltán fürdőszoba felfázás testmozgás gyógynövények lázcsillapítás fájdalomcsillapítás szexualitás Sztárek Andrea ölelés hólyaghurut hallásprobléma prosztata diabétesz világnap ízületi kopás aminosavak gyomorégés füstmentes nap vásárlás kocsis dénes fogászat inkontinencia Év gyógyszerésze Kedvenc Patikám testmozgás covid depresszió magas vérnyomás ekcéma rostok Tóth Csanád immunerősítés szarkaláb aranyér véradás megfázás ibs pénz infláció lukács sándor házimunka vashiány Recyclomed d-vitamin a rák világnapja nátha térd Gregor Bernadett fejfájás bélflóra fürdőszoba húgyúti fertőzés az év gyógyszerésze fertőtlenítés szívroham gyomorégés arcápolás Quintus Konrád vastagbélrák d-vitamin ibs irritábilis bél szindróma böjtölés migrén front időjárás újszülöttek nyelvevolúció lábszárfekély sejtterápia növényi étrend rákkutatás Lyme-kór kullancsszezon sport jóga nevetés étrendkiegészítő vitaminok táplálékkiegészítők interjú Szerednyey Béla hisztamin fogzás pajzsmirigy teafaolaj borsmenta-illóolaj kamillaolaj kakukkfű vesebetegség cickafark gyulladás görcs intim higénia kertészkedés Tari Annamária eutanázia asztma ásványi anyagok melanóma sclerosis multiplex neurológia MRI mágneses magrezonancia fülfájás nyári betegségek bakteriális fertőzés rovarcsípés kullancs szúnyog úti patika gyógyszerek covied covid fájdalomcsillapító lázcsillapító mozgás probléma ultrahang Dupuytren klimax hőhullám változó kor hőség izzadás folyadékpótlás omega 3 zsírsavak antioxidáns diéta vágás égési sérülés epilepszia roham autóvezetés hajhullás hajproblémák hajápolás színművész Csuja Imre színész gerinc porckorong porckorongsérv sport mozgás melltartó vérkeringés zsírszövet társadalmi célú reklám dohányellenes klímaváltozás rajzpályázat tehetségesgondozás Richter