• 2020. augusztus 03., hétfő

A véraláfutás otthoni kezelése


2019.03.31

Véraláfutásról, más néven vérömlenyről (szakszóval: hematóma) olyankor beszélünk, amikor egy ér megsérül, ezért vér kerül ki belőle a szövetekbe. Léteznek olyan fajtái, amelyek sürgős orvosi beavatkozást igényelnek, de leggyakoribb formái szelídebb módszerekkel is kezelhetők. Hogyan?A koponyaüregben vagy a terhesség során kialakuló hematóma súlyos szövődményekkel járhat; az előbbit nem egyszer műtéti úton kell eltávolítani, az utóbbi megléte esetén – 
a vetélés megnövekedett rizikója miatt – a várandós nőt orvosi felügyelet alá helyezik, és szükség esetén kezelést kap.
Ezzel szemben a köznyelv véraláfutásnak azokat a többnyire ártalmatlan, bőr alatti vérzéseket vagy vérbeszűrődéseket nevezi, amelyek külső, tompa erőbehatás (például ütés vagy elesés) következményeként, esetleg műtétet követően vagy vérvétel helyén stb. jelentkeznek.
Ezek otthoni kezeléséhez az érintett bőrfelületet célszerű mielőbb jegelni, például speciális hűtőtasakkal, vagy egyszerűen egy konyharuhába vagy más textíliába tekert mirelit termékkel. A hideg enyhíti a fájdalmat, továbbá hatására az erek összehúzódnak, így kevesebb vér kerül belőlük a szövetek közé.
 
Hatásos gyógynövények
Egyes gyógynövényekről régóta tudjuk, hogy alkalmasak a probléma kezelésére.
 
1. Ilyen például a szilvalevelű bangita (Viburnum prunifolium), ez az Amerikai Egyesült Államok déli és középső részeiről származó alacsony növésű faféle. Belsőleg a növényt bőrvérzés, véraláfutás kezelésére, a bőr hajszálereinek gyengesége esetén használják. Javasolják továbbá alkalmazását vénás keringési elégtelenség és anyér ellen, valamint nőgyógyászati okból jelentkező görcsök, illetve fájdalommal járó menstruáció esetén.
 
2. Az édeskömény (Foeniculum vulgare) illóolaja szintén meggyorsítja a véraláfutások felszívódását; ezen kívül antibakteriális, keringésjavító, gyulladáscsökkentő hatást is tulajdonítanak neki. Felhasználási területe széles körű: fogkrémek, szájvizek, továbbá szemkörnyéki ápolókrémek, bőr- és kézápolókrémek összetevőjeként is alkalmazzák. Emésztési zavarok, köhögés esetén is felhasználják, továbbá szélhajtásra, valamint a klimax tüneteinek enyhítésére.
 
3. A fekete nadálytő (Symphytum officinale) – a népnyelv forrasztófű, összeforrasztófű, összeplántálófű néven is ismerte – nálunk különösen népszerű a célra alkalmas gyógynövények közül. Tinktúra, kenőcs vagy esszencia egyaránt készülhet belőle. Belsőleg, például forrázatként használata nem javasolt, mert a májat károsító alkaloidot tartalmaz. Külsőleg alkalmazva azonban igazoltan kiválóan beválik fekélyek, égési és más sérülések kezelésére, duzzanatok borogatására. Hatásos reuma, ízületi gyulladás ellen, illetve a ficam vagy rándulás okozta fájdalmak csillapítására.
 
Papp György 

Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Sebek – jelek Gyógyhír Magazin

Minden sebet kezelni kell! Gyógyhír Magazin

A sebeket nem szabad elhanyagolni! Gyógyhír Magazin

Fogadom Gyógyhír Magazin

Hegkezelés – minden korban, mindenkorra! Gyógyhír Magazin

Iskolai sérülés: Most mi legyen? Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
júliusi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája