• 2021. január 20., szerda

Mint Columbo felesége


2019.04.02

Van az ember életében olyan időszak, nem is kevés, és jellemzően hosszú, amikor a változókor pont olyannak tűnik, mint Columbo felesége. Hallunk, olvasunk róla eleget, de valójában még a létezésében is kételkedünk. Pedig a testi tünetek– alvászavar, hőhullámok, hízás- mellett a lelkiek, mint például ingerlékenység, állandó fáradtság, szorongás, hangulatingadozás sem elhanyagolhatók.A változókor az élet természetes része. Ha ezt így szemléljük, talán könnyebben kezeljük a tüneteket is. Ne érezzük úgy, hogy a testünk cserben hagyott bennünket, inkább igyekezzünk elfogadni ezt az életszakaszt – tanácsolják a szakemberek. Nem vagyunk egyedül, kérjünk bátran útmutatást! 

De miben is? 
A változókor a nőknél egy több éven át tartó folyamat, melynek során a petefészek lassan kimerül. Az ösztrogén- és a progeszterontermelés csökken, majd leáll. Ekkor nemcsak a menstruáció válik rendszertelenné, majd marad el végleg, hanem más, kellemetlen tünetek is jelentkezhetnek. A változás, vagy klimax első tünete lehet vérzészavar, illetve a hőhullámok, éjszakai verejtékezés, álmatlanság, krónikus fáradtságérzés. Megjelenhet az ilyenkor jellemző, úgynevezett centrális típusú elhízás, amikor azt érezzük, hogy „egyik napról a másikra” egyszer csak nem jön fel a szoknyán a zipzár, illetve megerősödik a kar. Teljesen természetes, hogy ezektől a jelenségektől, „egy pohár víztől is hízom” élménytől egy nő feszült, mindenkivel összevész, ha erősek a tünetek. Egy éjszakai rossz alvás a szenvedő alanynak és a környezetének is teher lehet.

(T)esti tünetek 
A legjellemzőbb középtávú tünet az inkontinencia és a hüvelyszárazság, ami égő, viszkető, kellemetlen érzéssel jár, így fájdalmassá teszi, sőt, megnehezíti a szexuális életet. Nemzetközi adatok szerint a 45- 49 éves, illetve az idősebb korosztály 18-35%-a küzd vizelettartási panaszokkal. A változás korában a záróizmok, a medencefenék tartóizmai megereszkednek, a szabályozatlan hormonális állapot okozhatja és súlyosbíthatja a hólyag instabilitását, a stresszinkontinenciát. Tévedés azt hinni – figyelmeztetnek a szakemberek –, hogy segíthet a problémán, ha kevés vizet iszunk. Éppen ellenkezőleg! Ha ugyanis megvonjuk magunktól a folyadékot, az húgyúti fertőzésekhez, székrekedéshez, kiszáradáshoz vezethet. Az akaratlan vizeletvesztés olyan állapot, ami az életminőség romlásával, depresszióval, bőrgyógyászati problémákkal és egyéb panaszokkal is járhat. Ne kezeljük tabuként, hiszen van segítség, ha változtatunk az életmódunkon!

A túlfolyásos inkontinencia cukorbetegségben szenvedőknél fordul elő a leggyakrabban. Ebben az esetben folyamatosan szivárog kis mennyiségű vizelet. Stressz okozta inkontinenciáról akkor beszélünk, ha a hasban megnövekedett nyomás hatására – például köhögéskor, nevetéskor –, akaratlanul vizelet távozik. A késztetéses inkontinencia esetében annyira hirtelen és erőteljesen jelentkezik a vizelési inger, hogy azt a beteg nem tudja megakadályozni. Idős korban ez a leggyakoribb formája a betegségnek – magyarázta lapunknak dr. Paukovics Diána urológus szakorvos. A vizelettartási problémák a nőknél jóval gyakoribbak, mint a férfiaknál, ennek oka az anatómiai különbségekből, valamint a terhesség és a menopauza miatt kialakult szövet- és izomgyengülésből adódik. A panaszok hátterében komoly betegségek is meghúzódhatnak, éppen ezért fontos, hogy már az első tünetek jelentkezésekor orvoshoz menjünk.

Inkontinencia esetében veszélyeztetettek a túlsúlyosak, a változó korba lépő hölgyek, az ötven év feletti férfiak és különösen a várandós kismamák. Az inkontinencia gyakorisága a nők között:30 év alatt 16%, 30-60 év között 24-30%, 60 év felett 50%. A férfiaknál: 15-60 év között 3%, 65 év felett 7-10%.

A bőr védelmében
Az inkontinenciában szenvedő betegeknél sajnos gyakoriak a bőrproblémák, gyulladások vagy felmaródások. A gyógyszertárakban ma már több olyan eszköz és készítmény kapható, amely megkönnyítheti a mindennapokat. A légáteresztő, jó nedvszívó-képességű inkontinencia betétek például védelmet és biztonságot is adnak. Különböző méretekben és kialakításban kaphatóak, így mindenki megtalálhatja az ideálisat. A nedves törlőkendők és a testlemosók segítenek a tisztálkodásban, míg a különböző speciális testápolók nyugtatják és táplálják az érzékeny bőrt.

Dózsa-Kádár Dóra


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Soha nincs késő: életmódváltással a középkorú nők is csökkenthetik a stroke... Gyógyhír Magazin

„A családom védelmében” Gyógyhír Magazin

Nyáron sem ritka a felfázás Gyógyhír Magazin

Tippek a nők egészségének megőrzésére Gyógyhír Magazin

Hogyan kezeljük az életközepi válságot? Gyógyhír Magazin

Magyarországon a legújabb HPV elleni vakcina


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
januári száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája
Kulcsszavak


higiénia fogyás étkezés koronavírus költő gyerekek gyász maszk járvány kávé tudományos kutatás élettani hatás cukorbetegség járvány adományozás egyetem gyógyszergyár idős egészség testsúly női egészség stroke egészséges életmód megelőzés teszt szűrés légszennyezettség elhalálozás infografika elhízás karantén kutatás napozás napvédelem leégés fogászat jövő depresszió internet közöségi média függőség ajándék repülőjegy egészségügyi dolgozó betegség tüdőbaj allergia tej egészséges táplálkozás menopauza női egészség betegség till attila stressz magány bőrvédelem napozás herpesz testápolás körömvirág hüvely daganatos betegségek vashiány Richter Egészségváros megelőzés környezetvédelem évforduló évforduló otthoni tanulás szívtritmuszavar pitvarfibrilláció Richter Gedeon Nyrt. író visszér daganatos betegségek Vincze Lilla pszichológia zúzódás epepanaszok természetes öregedés vérplazma oltás ételrecept orvostudomány időskor demencia nyereményjáték rövidlátás Semmelweis Egyetem tóth auguszta szénhidrát táplálkozás felfázás fájdalomcsillapítás pihenés pihenés alvás HPV szűrés szemészet ízületi betegségek gyógyfürdő home office csézy sebkezelés zöldségek egészséges táplálkozás wc emésztés székelés ízület herpesz aids mozgás tüdőrák tiszta levegő dohányzás nátha megfázás gyógyfürdők tóth vera covid hobbi prosztata nátha influenza karácsony fáradtság vaspótlás tolerancia kertész zsuzsa emésztés mozgás izület bélrendszer infkuenza bakteriális fertőzés feledékenység memóriazavar rossz szokás pozitív gondolkodás borbás gabi borbás marcsi répafélék brokkoli daganatos betegségek vashiány fáradtság Élet Kis Virága Alapítvány bőrszárazság gyógynövények