Gyógyhír Magazin 2019-04-04

Egyen gombát a szellemi frissességért!


Számottevő mértékben javíthatja időskori szellemi állapotunkat, ha hetente legalább két adag gombás ételt eszünk. A háttérben egy gombákban gyakori aminosavat sejtenek szingapúri kutatók.Ötven százalékkal csökkent az enyhe szellemi hanyatlás kialakulásának a kockázata azoknál az időseknél, akik hetente legalább két adag főtt gombaételt fogyasztottak – állapították meg a Szingapúri Nemzeti Egyetem gyógyszerészeti tanszékének kutatói. „Az összefüggés meglepő és biztató. Úgy tűnik, hogy egy könnyen hozzáférhető alapanyag rendszeres fogyasztása is jelentősen javíthatja szellemi állapotunkat” – idézte a Neuroscience News Lei Feing egyetemi adjunktust, a kutatás vezetőjét. 
A kutatók 2011 és 2017 között követték figyelemmel több mint hatszáz, 60 év feletti szingapúri lakos szellemi állapotát. Rendszeres és alapos neurológiai és pszichológiai vizsgálatoknak vetették őket alá, miközben figyelték gombafogyasztási szokásaikat is. 

Heti fél tányérnyi is elég
A legjobb eredményeket azoknál találták, akik legalább heti két adag, összesen féltányérnyi (kb. 300 gramm) főtt gombát fogyasztottak, de azoknál is észlelték a jótékony hatást, akik hetente csak kisebb adagot ettek. Az enyhe szellemi hanyatlást (angolul mild cognitive impearment – MCI) úgy tekintik, mint az átmeneti fázist a szellemi teljesítmény öregedéssel járó normális csökkenése és a súlyosabb demenciás állapot között. Az enyhe szellemi hanyatlás jele lehet az enyhébb memóriazavar, a feledékenység, illetve a vizuális tájékozódóképesség, a nyelvi készségek és a koncentrációképesség kismértékű romlása. Bár még nem akadályozzák számottevően az illető mindennapi tevékenységét, de előre jelezhetik a későbbi súlyosabb állapot, pl. demencia, Alzheimer-kór kialakulását.

De milyen gombát együnk?
A kutatók úgy vélik, hogy a kedvező hatás hátterében elsősorban az ergothionein nevű antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású aminosav áll, amit számottevő mennyiségben tartalmaznak a gombák. Egy korábbi vizsgálat során ugyanis azt találták, hogy egészséges társaikhoz képest az enyhe szellemi hanyatlás jeleit mutató idősek ergothianomin szintje alacsonyabb volt.
A vizsgálatben a csiperke, a siitake, az aranyszínű laskagomba, illetve különböző szárított- és konzerves gombák is szerepeltek, a kutatók szerint más, ehető fajtáknak is hasonlóan kedvező lehet a hatásuk.

Ballai Vince


Cikkajánló


Nyers tej: biztonságos-e a fogyasztása? Gyógyhír Magazin
Hogyan lehetünk idősen is egészségesek? Gyógyhír Magazin
5+1 ok, amiért hasznos a koffein Gyógyhír Magazin
13 bombabiztos fogyási tipp tavaszra Gyógyhír Magazin
Így őrizze meg mentális egészségét a járvány idején Gyógyhír Magazin
Az erek védelme Gyógyhír Magazin

Rovatok

A Gyógyhír Magazin megkérdezte Állatgyógyászat Allergia Alternatív terápiák Alvászavar Betegellátás, kórházak Betegjogok Betegségek tünetei Bőrvédelem, a bőr tünetei Cukorbetegség Daganatos betegségek Egészség - gazdaság Egészség-Tudomány Egészséges életmód, egészséges táplálkozás Egyéb Emésztőszervi betegségek Epebetegségek Étrendkiegészítők Étrendkiegészítők, vitaminok, ásványi anyagok Ezen a napon született Fájdalom, fájdalomcsillapítás Fejfájás Felsőlégúti megbetegedések, influenza Férfiak egészségügyi problémái Fertőző betegségek, járványok Fogyókúra Fül-orr-gégészet Genetika Gyermekellátás - gyermekgyógyászat Gyermekvállalás, gyermeknevelés Gyógyfürdők, strandok Gyógykonyha receptek Gyógynövények a gyógyításban Haj-bajok Hatósági hírek, figyelmeztetések Hormonális megbetegedések Ideggyógyászati megbetegedések Idősothonok Interjú Intim higiénia Költők, írók betegségei Koronavírus Kullancsok Lelki problémák, pszichiátriai betegségek Logopédia Magánegészségügy Magas vérnyomás Májbetegségek Meddőség Mobilapplikációk Mozgásszervi betegségek Nemibetegségek Neurológiai betegségek Nők egészségügyi problémái Nyaki- és gerincproblémák Olvasóink receptjei Önsegélyező- és egészségpénztárak PR cikkek Pszichiátria Pszichológia Sebkezelés, sérülések Száj- és fogászati megbetegedések Szemészet Szex, szerelem, család Szív- és érrendszeri betegségek Táplálkozási tanácsok Tesztek Tüdő- és légúti betegségek Tudomány Változó kor Védőoltások Vérszegénység, vashiány Vese- és húgyúti betegségek Visszérproblémák


Adatvédelmi nyilatkozat   |   Jognyilatkozat   |   Elérhetőségeink   |   Médiumajánlat   |   Gyógypedagógus állások

Weboldal üzemletetés: Iwebs


6897228 látogatónk volt eddig