• 2020. augusztus 03., hétfő

Fogyni okosan


2019.05.01

Már távol a karácsony, még a közelmúlt a húsvét, de csak most jön a kerti partik szezonja. Azt gondolná az ember, hogy tavasz végén, amikor friss zöldségeket, és idénygyümölcsöket ehetünk, nem nehéz kordában tartani a súlyunkat. Mégis érdemes tudatosan odafigyelni rá.Anyári alak télen készül – tartja a mondás, de, ha tartani akarjuk (a mondást), emelni is kell – mégpedig a tétet. Százszor ismételt közhely, hogy ép testben ép a lélek, és az is, hogy sokféle civilizációs betegség kiváltó oka a túlsúly. A túlsúly nem esztétikai probléma, hanem komoly egészségügyi kockázat is. Cukorbetegség, magas vérnyomás, ízületi gondok – csak néhány a legnagyobb mumusok közül.

Jó, ha jojó nélkül
Ha nagy túlsúlytól  – már 8-10 kg ennyi lehet – szeretnénk megszabadulni vagy valamilyen betegségünk van, feltétlenül kérjük a háziorvos tanácsát, mielőtt belevágnánk egy diétás programba. Érdemes elvégeztetni egy általános vizelet- és vérképvizsgálatot, legalább a pajzsmirigy hormonszintjének vizsgálatával kiegészítve. Az orvos javaslatára akár szív- és hasi ultrahangra, EKG-ra és terheléses EKG-ra is sor kerülhet. Ha valamilyen probléma időben kiderül, először az alapbetegséget kell kezelni, rendezni, ezután kezdhetünk a fogyókúrába, akár szakember segítségével. A bizonyos tápanyagok elvonására épülő diéták hiányállapotokhoz vezethetnek, megviselik a szervezetet és, bár gyors fogyást ígérnek, általában jojó-hatáshoz vezetnek, vagyis a hirtelen leadott kilók ugyanolyan gyorsan vissza is jönnek. 

Formabontóan
Magyarországon három felnőttből kettő kisebb-nagyobb mértékű testsúlyproblémával küzd. A hazai trendeket látszólagos stagnálás jellemzi, de ha közelebbről vizsgáljuk, akkor sajnos nem túl kedvező a helyzet – olvasható a Magyar Elhízástudományi Társaság honlapján. A legfrissebb OECD-jelentés szerint mi vagyunk Európa legelhízottabb nemzete, és világszinten is a negyedik helyen állunk – nyilatkozta Dr. Halmy Eszter ügyvezető elnök. 

Dózsa-Kádár Dóra


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Egy szelet egészség Gyógyhír Magazin

Székrekedés – időskorban gyakoribb? Gyógyhír Magazin

Lehet egészségesebb is a húsvéti lakoma Gyógyhír Magazin

„Egészség skála” az ételekre? Gyógyhír Magazin

Szerves vitamin: több mint egy sima molekula Gyógyhír Magazin

Hatásos segítség hasmenés esetén Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
júliusi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája