• 2020. augusztus 10., hétfő

Ha újra itt a meleg…


2019.05.02

Amennyire örülünk a jó időnek, a melegnek, annyi „kellemetlenséget”is hoz a tavasz és a nyár, hiszen ahogyan ébred a természet, úgy indulnak „csatába” a rovarok, a bogarak. Csípnek, szúrnak, sokan vannak, és az már csak ráadás, hogy a korai napsugarak is próbára teszik a bőrünket.Anyárral nemcsak a strand-, hanem a rovarcsípés-szezon is beköszönt. A szúnyogcsípésektől persze nem kell rettegni, de például a kullancstámadást nem szabad félvállról venni. Az oltás, a riasztóspray vagy a csapda jó szolgálatot tehet, de az sem baj, ha nem vagyunk illatosak. A csípések közül sok okoz fájdalmat vagy viszketést, amiért az állat nyálában lévő, szövetkárosító, duzzanatot, hólyagot, bevérzést kiváltó enzimek a felelősek. Dr. Kádár János immunológus szakorvos tapasztalatai szerint a legtöbb problémát a fájdalmasan duzzadt vagy az elfertőződött csípések okozzák. 

Pirosban, pöttyösben
A hozzá nem értőknek sokszor nehéz azonosítani a tüneteket, és azt, hogy milyen állattól származik a szúrás vagy a csípés. A hangyacsípés viszketést, gyulladást és bőrirritációt válthat ki. 
A méh- és darázscsípés esetében a csípés helye kifejezetten fájdalmas lehet a balesetet követő néhány órában, de a viszketés és az érintett terület duzzanata akár egy hétig is tarthat. A legyek közül a legveszélyesebb a bögöly csípése, amelynek helyén fájdalmas, kemény, piros duzzanat alakul ki. A pókcsípés általában két kis piros, viszkető, szúró, égő érzéssel járó duzzanatot okoz, amelynek a közepén szúrcsatorna található. A szúnyogcsípés után néhány perccel a bőrön viszkető, vörös, duzzadt úgynevezett csalángöb alakul ki, amelynek közepében többnyire látható is a szúrcsatorna. Az ágyi poloska csípései érzékenységtől függően lehetnek apróbb piros, vagy akár nagyobb, sárgás, gennyes dudorszerű kiütések is, amelyek 7-10 napig erősen viszketnek. 

Erdőn-mezőn 
Az enyhe idő miatt korábban kell számítani a kullancsveszélyre, ezért az állat által terjesztett fertőző betegségek elleni védőoltásokat is előbb kell beadatni – hívta fel a figyelmet a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke, Póta György március elején egy háttérbeszélgetésen. A szakember szerint tévhit, hogy csak erdőben, kirándulás közben juthat a bőrbe kullancs, az élősködők sajnos a házak kertjében, hobbikertekben, városi zöld területeken is jelen vannak. Magyarország a kullancsok által közepesen fertőzött országok közé tartozik, de magasabb kockázatúnak számít az ország délnyugati része és az északi határ középső szakasza – adta hírül a Magyar Távirati Iroda. 

Napra nap
A napfény okozta leégés tünetei az elsőfokú égéshez hasonlóak. Enyhébb formája általában csak a bőr felső rétegét károsítja, amelynek jelei a bőrpír, a bőrfeszülés, amely gyakran fájdalommal, érzékenységgel és napszúrással párosul. Ezek a tünetek azonban néhány nap alatt elmúlnak, és nem okoznak maradandó hegeket. A másodfokú égés már károsítja az egész hámréteget és az alatta lévő irhát. A kezdeti bőrvörösséget szinte azonnal hólyagosodás, égési duzzanat követi. Ha viszket a bőrünk, az allergiás reakciót is jelenthet, ilyenkor használhatunk allergiaellenes krémet, ami gyulladáscsökkentő, és enyhíti a csípés, szúrás okozta fájdalmakat is. 

Dózsa-Kádár Dóra


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Pompás testápolás – a sokoldalú körömvirág Gyógyhír Magazin

Herpesz nyáron? Gyógyhír Magazin

Árnyékból a napra Gyógyhír Magazin

Ne felejtsen hidratálni! Gyógyhír Magazin

Napozás – tények és mítoszok Gyógyhír Magazin

Határozottan – nem csak a herpesz ellen! Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
augusztusi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája