• 2024. július 27., szombat

Rándulás és ficam – természetes orvoslás


2019.05.06

Ficamról olyankor beszélünk, ha túlzott erőbehatás miatt az ízületi fej elhagyja az ízületi árkot. Ránduláskor a két csontvég elmozdul a helyéről, az ízületi szalag és tok megnyúlik vagy akár el is szakadhatnak, ám az ízületi felszínek (az úgynevezett fej és vápa) a helyükön maradnak. A népi gyógyászat mindkét állapot enyhébb eseteire használ gyógynövényeket.



Angyalital, kappanfű, anyagyökér, máriafű – számos népies elnevezése létezik a fészkesvirágzatúak családjába tartozó Arnica montanának, de a legtöbben árnikaként ismerjük. E belsőleg ma már nem használatos növény hatóanyagai között megtalálhatók többek között az arnicin, valamint illóolaj, cserzősav, illetve különböző flavonoidok. Fájdalom- és gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő és sebgyógyító hatása régóta közismert. Alkalmazzák kelések, vérömlenyek, továbba csonttörésekkor kialakuló ödémák, valamint zúzódások, rándulások kúrálására. Használják ezen kívül reumatikus panaszok, valamint rovarcsípések nyomán keletkező gyulladások kezelésére, izomfájdalmak enyhítésére. Borogatószerként, tinktúra formájában, kenőcsként is találkozhatunk vele.

A jól ismert körömvirág
A körömvirág (Calendula) szintén a fészkesvirágzatúak rendjébe tartozó nemzetség; már az ókorban is használták gyógynövényként. Hatóanyagai között egyebek mellett illóolajok, E-vitamin, karotinoidok, szaponinok, triterpének, valamint a kalendulin nevű, sárga gyanta szerepelnek. Ülőfürdőnek, borogatásnak, teának, tinktúrának egyaránt felhasználják. 

A körömvirágból előállított kenőcs sebfertőtlenítő, gyulladáscsökkentő, vérzéscsillapító hatású. Visszérre, aranyérre, a leégés tüneteinek enyhítésére is használják, továbbá rovarcsípés, ekcéma, bőrkeményedés, pattanás, fekély ellen. Friss leve műtéti hegek, nehezen gyógyuló sebek, vérömlenyek, öregkori májfolt, lábgomba kezeléséhez igazoltan hatékony. Elősegíti ezen kívül az erek képződését, különösen a hajszálerek növekedését serkenti.

Egy igazi kincs, a kamilla
Az orvosi székfű, közismert nevén a kamilla (Matricaria chamomilla) az őszirózsafélék családjába tartozik. Gyógyítási célra virágzatát és annak kivonatait használják fel. Hatóanyagai egyrészt illóolaja, illetve a nem illékony összetevők között számos flavonoid. Gyulladáscsökkentő, görcsoldó, idegnyugtató hatású, alkalmazzák ezen kívül gyomor-, bél-, hólyag-, és epezavarokra, valamint sebkezelésre, arc-, és hajápolásra is javasolják. A 2006-ban kiadott VIII. Magyar Gyógyszerkönyv a következő drogjait sorolja fel: a növény virágzata; ennek folyékony kivonata, illetve illóolaja.

Léteznek olyan készítmények, amelyek a fent felsorolt gyógynövényeket kombinálva igyekeznek fokozni a gyógyító hatást. Fontos azonban tudni, hogy a rándulások, ficamok nem mindegyike hozható rendbe a házi patika használatával. Ha kételyünk van sérülésünk súlyosságával kapcsolatban, mindenképp forduljunk szakemberhez!

Pap György


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Áfonya – egy aprócska, de értékes gyümölcs Gyógyhír Magazin

Gyógynövényes meglepetések Gyógyhír Magazin

Gyógynövények a vércukorszint-csökkentésre Gyógyhír Magazin

Puffadást csökkentő gyógynövények Gyógyhír Magazin

Gyógynövényekkel a gyomorpanaszok ellen Gyógyhír Magazin

A cickafark az év gyógynövénye Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
júliusi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája