• 2021. január 28., csütörtök

Ezekkel a szembetegségekkel vigyázzon 50 felett


2019.05.08

Világszerte 1,3 milliárd ember él valamilyen szembetegséggel, 80 százalékuk esetében megelőzhető lenne a látásromlás, ami a kor előrehaladtával egyre nagyobb eséllyel lép fel. A közepes vagy súlyos látáskárosultak 65, a vakoknak pedig 82 százaléka 50 éven felüli.Ez Magyarországon is hasonlóan alakul, míg a gyermekek közül csak minden huszadiknál diagnosztizálnak szembetegségeket, 45 év fölött már nagyjából minden negyedik ember, 75 év felett pedig majdnem minden második szenved valamilyen szembetegségben, a nők ráadásul jellemzően minden korosztályban nagyobb arányban. Pedig az időskori szembetegségek nagy része megfelelő elővigyázatossággal és táplálkozással megelőzhető lenne.
 
A látásromlás vezető hét oka világszerte a WHO szerint: 
• a nem korrigált fénytörési hiba;
• a szürkehályog;
• a korral járó makuladegeneráció;
• a glaukóma (zöldhályog);
• a diabéteszes retinopátia;
• a szaruhártya homályossága;
• a trachoma.
 
Ezek közül több előfordulhat a fiatalabbak körében is, de vannak köztük olyanok, amik kimondottan idősebb korban, többnyire 50 éven felül jönnek elő. Ezek eleinte talán csak kényelmetlenséget, később közepes vagy súlyos látásromlást, sőt akár vakságot is okozhatnak. 
A fenti felsorolás közül nézzük meg hát ezeket!
 
A leggyakoribb betegségek
• A szürkehályog, vagy cataracta a szemlencse elszürkülését jelenti. Ez a vakság leggyakoribb oka. Két fajtája van, a veleszületett, ami még a méhen belül alakul ki (feltehetően az anya valamilyen vírusfertőzése miatt) illetve az időskori szürkehályog, amitől a 65-75 év felettiek fele szenved. Kialakulásában több tényező is közrejátszhat, mint a cukorbetegség, környezeti hatások (pl. UV-sugárzás), hormonális és örökletes tényezők. Gyógyítható, enyhébb esetben szemüveggel, súlyosabb esetben műtéttel: az elszürkült szemlencsét 
eltávolítják és mesterséges, jellemzően szilikon lencsével pótolják.
 
• A zöldhályogot vagy glaucomát a szemben lévő folyadék, a csarnokvíz nyomásának megnövekedése okozza. Ez kedvezőtlen hatással van az ideghártyára és a látóideg végződésére, az ott lévő idegsejtek pusztulását okozza. Kialakulásának hátterében több tényező lehet: genetikai hajlamosság, érszűkület, magas vérnyomás, cukorbetegség, dohányzás, alkoholfogyasztás, szemsérülés, szteroidos gyulladáscsökkentők. Maradandó károsodást okoz. Nem gyógyítható, de időben felismerve kezelhető. Negyven éves kor felett ajánlott rendszeresen szemészhez járni, aki még időben kiszűrheti az amúgy alattomosan kialakuló betegséget.
 
• A diabéteszes retinopátia a retina károsodását jelenti, amit az érrendszer magas vércukorszinttel járó elváltozásai váltanak ki. Az elzáródó erek mögött újabb, de sérülékeny erek jönnek létre, amik könnyen elrepednek, majd a szem bevérzik, és akár gyors látásvesztés is kialkulhat. A diabéteszes retinopátia a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők közel harmadánál előfordul, de megelőzhető és kezelhető. A megelőzésnél a legfontosabb a rizikófaktorok kezelése: a helyes vércukorszint beállítása gyógyszerekkel, a dohányzás elhagyása és a megfelelő diéta.
 
• Makuladegeneráció, vagyis sárgafoltsorvadás. A sárgafolt az éleslátás helye, a betegség során az itt lévő különböző sejtek károsodnak, jellemzően az ezeket tápláló erek elmeszesedése miatt. Eredménye látásromlás de akár vakság is lehet. A leggyakoribb fajtája a korhoz kötött makuladegeneráció, a fejlett országokban az 50 év felettiek megvakulásának leggyakoribb okaként tartják számon. Kiváltó okai genetikai és különböző életmódbeli sajátosságokra is visszavezethetők. Utóbbiak közé tartozhat a dohányzás, a túlzott és erős napfény vagy a vitaminszegény étrend. Megelőzése ennél fogva sikeres lehet a dohányzás elhagyásával, és a megfelelő étrenddel: friss zöldségek, vitaminkészítmények, specifikus étrendkiegészítők fogyasztásával.
 
Fontos az életmód
Ahhoz tehát, hogy idősebb korunkban is egészségben megőrizhessük szemünk világát, érdemes odafigyelnünk életmódunkra, általános egészségügyi állapotunkra is. Rendszeresen ellenőriztessük vérnyomásunkat, kezeltessük cukorbetegségünket, jó minőségű napszemüveggel óvjuk szemünket a nap ultraibolya sugárzásától, hagyjuk el a dohányzást, a túlzott alkoholfogyasztást, igyekezzünk minél többet mozogni!
És persze figyeljünk oda étrendünkre. Szemünk egészségének megőrzéséhez számos mikrotápanyagra van szükségünk. Ilyenek a cink, az A-, C-, E-vitamin, a lutein, a zeataxin és az omega-3 zsírsavak. Érdemes tehát ezeket tartalmazzó élelmiszereket fogyasztani, és fontos, hogy étkezzünk minél változatosabban. Ez persze nem mindig sikerül, ilyekor jól jönnek a különféle multivitamin-készítmények, vagy étrend-kiegészítők. Utóbbiak közül már készítenek olyat, aminek hatóanyagait kimondottan látásunk épségének megőrzését szem előtt tartva válogatták össze.
 
Ballai Vince 

Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Indul az iskola – rövidlátó a gyerek? Gyógyhír Magazin

Amikor elfogynak a könnyeink Gyógyhír Magazin

Idősek szembetegségei Biztos, hogy csak „a korral jár?” Gyógyhír Magazin

Gyógyítható-e a szürkehályog? Gyógyhír Magazin

Könnyes ügyek Gyógyhír Magazin

Áfonyát a szemnek! Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
januári száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája
Kulcsszavak


higiénia fogyás étkezés koronavírus költő gyerekek gyász maszk járvány kávé tudományos kutatás élettani hatás cukorbetegség járvány adományozás egyetem gyógyszergyár idős egészség testsúly női egészség stroke egészséges életmód megelőzés teszt szűrés légszennyezettség elhalálozás infografika elhízás karantén kutatás napozás napvédelem leégés fogászat jövő depresszió internet közöségi média függőség ajándék repülőjegy egészségügyi dolgozó betegség tüdőbaj allergia tej egészséges táplálkozás menopauza női egészség betegség till attila stressz magány bőrvédelem napozás herpesz testápolás körömvirág hüvely daganatos betegségek vashiány Richter Egészségváros megelőzés környezetvédelem évforduló évforduló otthoni tanulás szívtritmuszavar pitvarfibrilláció Richter Gedeon Nyrt. író visszér daganatos betegségek Vincze Lilla pszichológia zúzódás epepanaszok természetes öregedés vérplazma oltás ételrecept orvostudomány időskor demencia nyereményjáték rövidlátás Semmelweis Egyetem tóth auguszta szénhidrát táplálkozás felfázás fájdalomcsillapítás pihenés pihenés alvás HPV szűrés szemészet ízületi betegségek gyógyfürdő home office csézy sebkezelés zöldségek egészséges táplálkozás wc emésztés székelés ízület herpesz aids mozgás tüdőrák tiszta levegő dohányzás nátha megfázás gyógyfürdők tóth vera covid hobbi prosztata nátha influenza karácsony fáradtság vaspótlás tolerancia kertész zsuzsa emésztés mozgás izület bélrendszer infkuenza bakteriális fertőzés feledékenység memóriazavar rossz szokás pozitív gondolkodás borbás gabi borbás marcsi répafélék brokkoli daganatos betegségek vashiány fáradtság Élet Kis Virága Alapítvány bőrszárazság gyógynövények