• 2020. augusztus 07., péntek

Vigyázz, kész, nyár!


2019.05.09

A meleg, a szokottnál nagyobb páratartalom az egészséges emberek szervezetére is hatással van, a krónikus fájdalommal élők mindennapjait pedig még inkább megnehezítheti.„Ha vétkeztél, fiadban bűnhődöl, / Köszvényedet őbenne folytatod, / Amit tapasztalsz, érzesz és tanulsz, / Évmilliókra lesz tulajdonod.” – mondja Lucifer Madách Imre híres drámájában, Az ember tragédiájában. Ha nem is tragédiaként élte meg, de maga az író is sokat szenvedett a fájdalmas ízületi gyulladástól, ami általában a nagylábujjon, a bokán, a térden, a csuklón és a könyöktájékon jelentkezik. Tévedés, hogy a reuma, az isiász, a köszvény és a porckopás természetes velejárói az öregedésnek. Az ízületi fájdalmak zömétől könnyen megszabadulhatunk, ha egy kicsit változtatunk az étrendünkön és a rendszeres mozgás a mindennapjaink részévé válik. Erről beszélt lapunknak dr. Podlovics Ágota reumatológus főorvos, aki szerint sokan nem is tudják, hogy az ízületi betegségek összefüggenek az emésztőrendszer rendellenességeivel és a táplálkozással. 

Kapunk hideget, meleget? 
A krónikus fájdalomtól szenvedő betegeket a rendkívüli hőség és a páratartalom azért viseli meg jobban, mert a legtöbb ilyen jellegű fájdalommal járó állapot megnehezíti a szervezet szabályozását szélsőséges időjárási körülmények között. Túlzott meleg hatására például változik az ízületeket védő folyadék szintje, ami gyulladást és fájdalmat okozhat. 
A mozgásszervi betegségek tünetei rendkívül változatosak lehetnek: gyulladásos eredetű ízületi, porc elhasználódásával járó kopásos és csontritkulásos / csontritkulással járó betegségek. 

A jóléti társadalmak lakosságának körében a porckopás számít az első számú úgynevezett degeneratív megbetegedésnek – magyarázta lapunknak dr. Taller Gabriella háziorvos, a téma szakértője. A kopással, meszesedéssel járó gerinc- és ízületi bántalmakban szenvedők nagyon megérzik a hideget, a krónikus ízületi gyulladással – például köszvénnyel – küzdők fájdalmai viszont hideg hatására csökkenhetnek. A kopásos ízületi fájdalmak, lumbágó enyhítésében sokat segíthet a meleg fürdő, ami lazítja az izmokat, vagy például az iszappakolás, ami hőt termel az adott testrészen. 

Csak természetesen!
A jó idő sokakat csábít a szabadba és ösztönöz mozgásra. A sport növeli az állóképességet, felpörgeti az anyagcserét és erősíti az izmokat, de ha helytelenül végezzük, nem figyelünk a bemelegítésre vagy túlterheljük magunkat, sérülésekkel is járhat. Csonttörés, ficam, rándulás, szakadás és zúzódás: kisebb-nagyobb problémákkal szinte mindenki találkozott már. A zúzódás tüneteit enyhíthetjük, ha a sérült testrészt borogatjuk, jegeljük, a lábunkat felpolcoljuk, illetve befáslizzuk. Nem haszontalan, ha tartunk otthon recept nélkül kapható gyógy- és sportkrémeket, melyek bemelegítéskor enyhe vérbőséget okoznak, és így védelmet adnak. 

Dózsa-Kádár Dóra


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Nyeregben az egészségért Gyógyhír Magazin

Előrelátóan a víz mellett Gyógyhír Magazin

Szakácskönyvet adott ki a Bethesda Gyermekkórház Gyógyhír Magazin

Nyolc érv a sörivás mellett Gyógyhír Magazin

Ezért kell több vas a nőknek, mint a férfiaknak Gyógyhír Magazin

Viszlát, puffadás! Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
augusztusi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája