• 2020. augusztus 13., csütörtök

Önnek milyen visszérbetegsége van?


2019.06.04

Seprűszerű, pókhálós, erőteljes kék eres vagy kidudorodó kacskaringós? Ezek a visszérbetegség különböző megjelenési formái. Nem mindegyik veszélyes, de mindegyik fontos jel: a vénakímélő életmódra és/vagy a kezelésre.Egy kis kékes ér megjelenése a lábon nem életveszélyes, de fontos jelzés. Érdemes tehát már a seprűvénás tünetekkel is házi orvoshoz fordulni, vagy érsebészi konzultációra jelentkezni. 
 
A visszér még nem betegség
A visszér az a véna, amely a hajszálerek felől a szívhez viszi a szén-dioxiddal teli vért. A kis vénák egyre nagyobbakba futnak össze. Minden véna fala simaizomréteggel és rugalmas rostokkal bélelt, ezek teszik rugalmassá és képessé arra, hogy nagyobb mennyiségű vért is ktudjanak szállítani. A vénákban lévő billentyűknek is fontos szerepük van: megakadályozzák a vér visszafelé áramlását.
 
„Visszeresség” vagy visszérbetegség 
Baj akkor van, ha ezeknek a vénáknak a rugalmassága csökken, s a kitágult izmok és rostok következtében a billentyűk sem záródnak – ezt hívjuk visszérbetegségnek, de a köznyelvben csak visszerességként emlegetjük. A különböző szintű vénatágulatoknak más-más megjelenési formája van. 
 
1. Pókháló-visszeresség
A vékony, rózsaszínes, elszórtan jelentkező és az egy pontból kiinduló, apró, csoportosan elhelyezkedő, lilás visszerek általában a külső combon tűnnek fel. Ez a visszeresség egyik legenyhébb fázisa, amely elsősorban esztétikai problémát jelent, de fontos odafigyelni arra, hogy ne fejlődjön tovább!
 
2. Seprűvénák
Ezek szintén apró, de inkább pirosas, szerteágazó (hajszál)értágulatok, amelyek nem csak a lábon, hanem az arcon 
(általában az orr környékén) is megjelenhetnek. A seprűvénák nem jelentenek betegséget, de esztétikailag okozhatnak kellemetlenségeket. 
 
3. Retikuláris vénatágulatok
Ezek a szintén hálószerű (reticularis) értágulatok főként a comb külső/belső részén, valamint a lábszáron válnak láthatóvá, de kékes színükkel, 2 (de akár 4) mm-es vastagságukkal már erőteljesen átütnek a bőrön. Általában nem dudorodnak ki a bőrfelszínen, és kozmetikai eljárásokkal kezelhetők. 
 
4. Főtörzsi visszeresség
Ezek a bőrfelszínből kidudorodó, olykor csomós, vastag, kékes színű értágulatok, amelyek általában kacskaringósak is, főként a comb belső részén, a térdnél és a lábszáron jelennek meg (ritkán a vádlin is). A főtörzsi visszeresség már egyértelműen visszérbetegség, amely orvosi kezelést kíván, hiszen itt nagyarányú vénatágulat és a nyomában kialakuló billentyűelégtelenség feltételezhető a háttérben. Erőteljes panaszokkal jár: fáradtláb-érzés, boka és lábszárdagadás, lábikragörcs. 
Nagyfokú visszérbetegség esetén elengedhetetlen a kezelés, amely megakadályozhatja az olyan rendkívül súlyos szövődmények kialakulását, mint a trombózis, a tüdőembólia vagy a lábszárfekély.
 
Intő  jelek
Feszülést érez a lábában? Ólomsúlyúnak érzi a lábát a nap végére? Éjszaka lábikragörcsre ébred? Ha ezeket tapasztalja, tennie kell a vénái tágulása ellen! Ezt belsőleg, különböző flavonoidokat (pl. rutin, heszperidin, diozmin) tartalmazó készítményekkel, sok folyadékkal és rostdús táplálkozással segítheti elő; külsőleg pedig rendszeres mozgással, lábfelpolcolással, lábpihentetéssel, masszírozással.
 
Bitter Noémi

Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Így vigyázzunk vénáinkra nyáron! Gyógyhír Magazin

Tegyünk a visszér ellen! Gyógyhír Magazin

Tanácsok visszérbetegeknek a járvány idejére Gyógyhír Magazin

A visszerek ellen Gyógyhír Magazin

Lépések a lejtőn Gyógyhír Magazin

Segítség visszérpanaszok esetére Gyógyhír Magazin