• 2021. január 20., szerda

A néma kór


2019.06.05

Csontjaink folyamatosan épülnek és bomlanak – évente állományuk közel 10 százaléka cserélődik ki. Az osteoporosis vagyis 

csontritkulás tulajdonképpen a csont anyagcseréjének betegsége, ami miatt a csont tömege csökkenni kezd, szerkezete megváltozik, és emiatt egyre törékenyebbé válik.Csontjaink folyamatosan alakulnak még az után is, hogy 20 éves korunk körül befejeződik a növekedésük. Ezután körülbelül 
10 évig a csontozat még tovább erősödik, majd fokozatosan gyengül. Amíg csak évi 3-5 százalékos a csontszövetvesztés, addig normális folyamatról beszélünk, ha azonban ennél gyorsabb a változás, akkor már csontritkulásról van szó. Ez a kóros jelenség azonban az esetek többségében elkerülhető lenne, ha odafigyelnénk és kerülnénk az alábbi kockázatokat.

A csontritkulás fő okai:
„Genetikai okok, tartósan kevés kalciumbevitel, menopauza okozta hormonális változás, mozgásszegény életmód” – sorolta lapunknak korábban a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság (MOOT) elnöke, dr. Takács István, hozzátéve, hogy az osteoporosis népbetegség. A sokáig tünet -, és fájdalommentes, éppen ezért „néma járványnak” is nevezett betegség világszerte 200 millió embert érint. Magyarországon hozzávetőleg 800 ezer betegről tudnak, köztük csaknem 700 ezer nő. „Az osteoporosis megállapításának három alappillére van: a csont szerkezetének meghatározása röntgenvizsgálattal, a csontsűrűség mérése, valamint a laborvizsgálat. Ezek eredménye alapján állítható csak fel a diagnózis” – magyarázta a szakorvos. 

Rajtunk múlik! 
A betegség egyik típusa az úgynevezett elsődleges osteoporosis, melynek okát nem ismerjük. Ezen belül megkülönböztetünk fiatalkori, posztmenopauzás, 80 év fölötti, illetve a férfiakra jellemző csontritkulást. A másodlagos csontritkulásnak számos oka lehet. Kialakulhat például pajzsmirigy- és mellékpajzsmirigy-, vese-, bél- vagy májbetegség, gyulladásos reumatológiai kórképek, illetve haematológiai betegségek esetén. Az életkort és a genetikai adottságokat természetesen nem tudjuk befolyásolni, de van olyan csontritkulástípus, amelynél egészségtudatos hozzáállással megelőzhetjük a betegséget. 

A megelőzés – kalciummal… 
Egy tanulmány szerint a magyarok körülbelül 500 mg kalciumot fogyasztanak naponta, holott a reumatológusok állásfoglalása szerint 800-1000 mg lenne az ideális. A nők esetében erre különösen oda kell figyelni, ugyanis a változókor idején csontsűrűségük akár 20 százalékát is elveszthetik az ösztrogéncsökkenés miatt. 

…D-vitaminnal
A kalciumnak és a D-vitaminnak is megvan a maga különálló szerepe szervezetünk működésében, a kutatások mégis többnyire együtt említik ezt a két vegyületet. A magyarázat egyszerű: a kalcium felszívódásához és hasznosulásához D-vitaminra van szükségünk. Becslések szerint a 60 év fölötti magyar lakosság mintegy harmada szenved D-vitamin-hiányban. Noha 80-90 százalékban szervezetünk állítja elő a napsugárzás hatására, a táplálkozás szempontjából sem szabad figyelmen kívül hagynunk, ugyanis szervezetünk csak korlátozott ideig tudja raktározni. Fontos, hogy a D-vitamin adagolásáról mindig kérdezzük meg az orvost! A magnézium szintén fontos része a táplálkozásunknak. Stabilizálja csontjainkat, mert erősíti a D-vitamin aktivitását.

…mozgással 
Töltsük aktívan a napjainkat – javasolják a szakemberek, hiszen rendszeres testmozgással bizonyítottan megelőzhető a betegség. A csontozat rendszeres terhelése nagyban hozzájárulhat a csont szerkezetének megőrzéséhez, a napi séta, kocogás, vagy bármilyen testmozgás ugyanis elősegíti a csontképzést.

Dózsa-Kádár Dóra


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Ízületek, izmok, hideg napok Gyógyhír Magazin

Diclac®Dolo – Maradjon mozgásban! Gyógyhír Magazin

Protézisműtét után Gyógyhír Magazin

Jaj, de fáj! Gyógyhír Magazin

Mit kell tudni az ízületi tükrözésről? Gyógyhír Magazin

A mozgás szabadsága Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
januári száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája
Kulcsszavak


higiénia fogyás étkezés koronavírus költő gyerekek gyász maszk járvány kávé tudományos kutatás élettani hatás cukorbetegség járvány adományozás egyetem gyógyszergyár idős egészség testsúly női egészség stroke egészséges életmód megelőzés teszt szűrés légszennyezettség elhalálozás infografika elhízás karantén kutatás napozás napvédelem leégés fogászat jövő depresszió internet közöségi média függőség ajándék repülőjegy egészségügyi dolgozó betegség tüdőbaj allergia tej egészséges táplálkozás menopauza női egészség betegség till attila stressz magány bőrvédelem napozás herpesz testápolás körömvirág hüvely daganatos betegségek vashiány Richter Egészségváros megelőzés környezetvédelem évforduló évforduló otthoni tanulás szívtritmuszavar pitvarfibrilláció Richter Gedeon Nyrt. író visszér daganatos betegségek Vincze Lilla pszichológia zúzódás epepanaszok természetes öregedés vérplazma oltás ételrecept orvostudomány időskor demencia nyereményjáték rövidlátás Semmelweis Egyetem tóth auguszta szénhidrát táplálkozás felfázás fájdalomcsillapítás pihenés pihenés alvás HPV szűrés szemészet ízületi betegségek gyógyfürdő home office csézy sebkezelés zöldségek egészséges táplálkozás wc emésztés székelés ízület herpesz aids mozgás tüdőrák tiszta levegő dohányzás nátha megfázás gyógyfürdők tóth vera covid hobbi prosztata nátha influenza karácsony fáradtság vaspótlás tolerancia kertész zsuzsa emésztés mozgás izület bélrendszer infkuenza bakteriális fertőzés feledékenység memóriazavar rossz szokás pozitív gondolkodás borbás gabi borbás marcsi répafélék brokkoli daganatos betegségek vashiány fáradtság Élet Kis Virága Alapítvány bőrszárazság gyógynövények