• 2020. augusztus 15., szombat

Vesekő – van megoldás!


2019.09.05

A vesekő gyakori betegség. Ha ismerjük – és hamar felismerjük a tüneteit, sok fájdalmas szenvedéstől óvhatjuk meg magunkat.Sokan akkor kezdenek életükben először gondolkodni azon, pontosan hol is van a veséjük, amikor hátul, a derekukban belül fájdalmat éreznek. Vesegörcs – ez az, amit senki sem kíván még az ellenségeinek sem. Hogyan lehet gyorsan, minél kisebb kellemetlenséggel megszabadulni a kövek okozta fájdalmaktól? Erre is kerestük a választ dr. Kardos Róbert urológus főorvos segítségével.. 

Így ismerhető fel a vesekőbetegség
Deréktáji, hasi panaszok mögött általában vesebetegség sejthető, de el kell különíteni a többi gyulladásos betegségtől is, és a mozgásszervi, sebészeti, nőgyógyászati, illetve belgyógyászati problémáktól. Általánosságban elmondható, hogy a vesebetegség okozta deréktáji fájdalom, rendszerint csak az egyik oldalon (a beteg vese oldalán) jelentkezik a napszaktól függetlenül; mozgással, testhelyzettel általában nem függ össze. 

Ha fájdalmat érzünk, és biztosak vagyunk benne, hogy nem érte ütés, húzódás a derekunkat, akkor gyanakodhatunk a vesé(i)nkre. Ha pedig valamilyen vizeléssel kapcsolatos panaszunk is van, akkor szinte biztosan ezzel van baj. Ha túl sűrűn érzünk vizelési ingert, vagy épp ellenkezőleg, egy jó ideje nem tudjuk kiüríteni a hólyagunkat, ha véres a vizeletünk vagy fájdalom, láz is jelentkezik, ödémás lesz az arcunk, mindenképpen forduljunk orvoshoz. 

Íme a hajlamosító tényezők
A probléma a lakosság 5–15 százalékát, többnyire a férfiakat érinti. A kő kialakulásának többféle oka lehet. A vesekőképződéshez vannak bizonyos hajlamosító tényezők – ilyenek az életmód, az egyoldalú táplálkozás, a kevés folyadékbevitel, az endokrinológiai (belgyógyászati) és hormonális betegségek. Nagy csoportot alkotnak még e betegség kialakulásában az anatómia elváltozások, a fejlődési rendellenességek, melyek vizeletpangást hoznak létre a vesében. A pangó vizeletben kicsapódnak az ásványi sók, amelyekből kőképző „magvacskák” alakulnak ki. Ezekre a mikroszkopikus magvacskákra rárakódnak újabb kőképződést elősegítő anyagok. Végül a vizelet fertőződik, amely aztán kedvező táptalajt ad a vesekőképződésnek. Főleg nőknek szokott gyakrabban gondot okozni a felfázás – ennek kezelésével sem érdemes sokáig várni, mert az elhanyagolása nagyon komoly, akár életre szóló következményekkel járhat.

A műtét is segíthet
Ha az ultrahangos eljárás nem tűnik járható útnak – pl. nagyobb kövek esetében –, a műtéti megoldás jöhet szóba. Érdekes, hogy egy embernek mindig csak egy típusú köve lehet, ezért az esetleges újraképződésnél már nagy biztonsággal lehet tudni, milyen fajta az újonnan képződött vesekő. Azok esetében, akiknek már volt a múltban vesekövük, életmódváltás nélkül akár egy-két éven belül újraképződhetnek a kövek. A betegek felénél 5–10 éven belül, kétharmaduknál pedig az életük során ismételten kialakulhat a vesekő.

Dózsa-Kádár Dóra


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Folyó ügyeink Gyógyhír Magazin

Leszámolás a felszálló fertőzéssel Gyógyhír Magazin

Itt van az ősz. Itt van újra – a felfázás? Gyógyhír Magazin

Amit a felfázásról tudni érdemes Gyógyhír Magazin

Tartsd szárazon a fürdőruhát! Gyógyhír Magazin

Felfázás nyári forróságban Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
augusztusi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája