• 2020. július 11., szombat

Ezért nélkülözhetetlen a magnézium


2019.10.02

A magnézium a negyedik leggyakoribb elem az emberi szervezetben, több mint 600-féle reakcióban vesz részt sejtjeinkben a DNS-szintetizálástól az izomösszehúzódásig. Ha nem viszünk be kellő mennyiséget a szervezetünkbe, ez problémákhoz vezethet. A gyengeség, depresszió, magas vérnyomás, szívbetegség hátterében is állhat magnéziumhiány. Nézzük, mi mindenre jó!A magnézium „kipárnázza” idegeinket. Az idegsejtjeink N-metil-d-aszparaginát (NMDA) receptoraiban található magnézium felelős azért, hogy az idegsejteket ne zavarják meg gyenge jelek. Alacsony magnéziumszint esetén kevesebb NMDA-receptort blokkolnak, ekkor az idegsejtek minden kisebb jelre is reagálnak. A túl intenzív stimuláció a sejtek idő előtti elhalásához, agykárosodáshoz vezethet. Az elegendő magnézium azonban segíti az agy fejlődését, szerepet játszik a tanulási folyamatban és a memória jó működésében. 
 
Ellazítja izmainkat. A kalciummal párban fontos szerepet játszik az izmok működésében: a kalcium hatására összehúzódó izomsejtek elernyedését okozza. Alacsony magnéziumszint esetén az izmok kevésbé tudnak ellazulni. Mindenkinek ismerős az intenzív sportolás közben kialakuló izomgörcs, ugye? Ezt is okozhatja magnéziumhiány. Természetesen a szívizomban is hasonlóképp működik. Az alacsony magnéziumszint jellemző tünete a gyors/rendszertelen szívverés, ami hosszabb távon életveszélyes állapothoz is vezethet. Kutatások során azt találták, hogy azoknál az embereknél a leggyakoribb a halállal végződő szívprobléma, akiknek a szervezetében a kelleténél kevesebb a magnézium.
 
Segít a cukorbetegeknek. A magnézium hozzájárul az inzulinszint egészséges szinten tartásához is, mivel a sejtek inzulinreceptoraiban is ott van, és hatékonyabbá teszi munkájukat. Ezáltal segít abban, hogy a cukor kikerüljön a véráramból és biztonságosan elraktározódjon a sejtekben. Alacsony szintje esetén ezek az inzulinreceptorok nem működnek jól. Azoknak az embereknek a magnéziumszintje, akik 2-es típusú cukorbetegségben szenvednek, jellemzően alacsony, ezért magnézium szedésével javítható az állapotuk.
 
Hozzájárul a jó alváshoz is. Könnyebben tudunk álomba merülni, és mélyebben alszunk. Kutatások arra utalnak, hogy az alvásban kulcsszerepet játszó melatonin hormon megfelelő termelésében is szerepet játszik a magnézium.
 
Ballai Vince

Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Ön is nagyszülő? Kulcsszerepe lehet unokái boldogságában! Gyógyhír Magazin

Mitől leszünk betegek illetve hogyan őrizhetjük meg egészségünket? Gyógyhír Magazin

Mit gondol a lakosság a háztartási gyógyszerhulladékokról? Gyógyhír Magazin

Parányi jótevők – amit a mikrobiomokról tudni kell Gyógyhír Magazin

„Legyőzte a kórt, de nem győzte meg a kort” Gyógyhír Magazin

Az indiánok főtt tujalevelétől az aszkorbin-savig – kis C-vitamin-t... Gyógyhír Magazin