

Az életkor előrehaladtával egyre inkább számolni kell a látásromlás kialakulásával, bár a folyamat ellen több, igazolt hatású, mesterséges és természetes táplálék fogyasztásával küzdhetünk. Utóbbiak közül igazoltan a leghatásosabb a fekete áfonya.
Alátásromlás okai összetettek: a szemet tápláló hajszálerek meszesedése éppúgy állhat a háttérben, mint a különböző hályogok megjelenése. Egy amerikai egészségügyi portál nemrég több más médium (így a CNN hírtelevízió és a szintén amerikai Life Extension magazin) anyagaira támaszkodva összefoglalta, miért a fekete áfonya a leghatékonyabb természetes szemvédő.
A gyümölcs jótékony összetevői között a következők szerepelnek:
1. C-vitamin
A fekete áfonya csészénként 14 milli-gramm C-vitamint tartalmaz. Az aszkorbinsav néven is ismert vegyület elengedhetetlen ahhoz, hogy szervezetünk védekezhessen a szemet károsító szabadgyököktől. A Journal of Orthomolecular Medicine című szaklap szerint a C-vitamin csökkenti a szemen belüli nyomást, csökkentve így a glaukóma kialakulásának esélyét. A C-vitamin a szem kötőszövete épségének megőrzésében is segíthet, és megakadályozhatja a makuladegenerációt.
2. A-vitamin
Az áfonyában lévő, antioxidáns hatású A-vitamin szintén védi a szemet a szabadgyökök káros hatásától, és számos más módon segít megőrizni a látószerv egészségét, hatékony például szemgyulladás ellen is. Hasznos lehet ezen kívül a szemszárazság kezelésében is.
3. Egyéb antioxidánsok
A fekete áfonya E-vitaminja megakadályozhatja a szürke hályog kialakulását vagy a szemlencse elhomályosulását.
A gyümölcs antocianinokat is tartalmaz, amelyek antioxidánsként hatnak. Emellett enyhíthetik a gyulladásos szembetegségek tüneteit, valamint a diabéteszben szenvedők szemkárosodását.
4. Cink
Egy csészényi fekete áfonya 0,24 milligramm cinket tartalmaz. A cink fontos ásványi anyag a szem egészségének megőrzéséhez, és szintén hozzájárul a makuladegeneráció megelőzéséhez. Ezen kívül segít szervezetünknek egyes vitaminok, például az A-vitamin hatékonyabb felszívódásában.
Pap György