• 2020. július 11., szombat

Afta, herpesz gyors kezelése


2019.10.06

Elég, ha elkapunk egy kisebb náthát, vagy a szokottnál több stressz ér minket, máris jelentkezhet a jellegzetes, égető és viszkető érzés a száj környékén. A herpeszt szinte mindenki ismeri, és tudjuk, hogy vírus okozza. A hasonló kellemetlenségekkel járó afta kialakulásának oka azonban még nem ismert, bár összefüggésbe hozzák az immunrendszer gyengülésével.Aszájüregi fertőzések az év minden szakaszában fájdalmat okozhatnak, de szerencsére hatékonyan kezelhetőek. Régóta tudjuk, hogy a stressz fizikai tüneteket is produkál, és különféle betegségeket, elváltozásokat okozhat. Ilyen például a szájban keletkező kellemetlen és fájdalmas afta is. Akinek gyakran van aftája, próbálja meg megfigyelni, mikor keletkezik, ugyanis összefüggést mutathat különböző ételekkel, immunrendszeri problémával, vagy vitaminhiánnyal.

Parázs a szájban
Sokan azt hiszik, hogy az afta vírus- vagy baktériumfertőzés miatt alakul ki, de ez nem így van: valójában a szervezet autoimmun reakciója váltja ki. Stresszes, vagy vitaminhiányos időszakban gyakrabban fordul elő. Gyakori, hogy megfázással, influenzás fertőzéssel egy időben bukkan fel.

A fogorvosok, szájsebészek szerint ez az apró gennyes seb, amely megjelenhet a nyelven, a szájpadláson vagy az ínyen, a legtöbb esetben házi szerek (kamilla-, zsályateás öblögetés) vagy vény nélkül kapható patikaszerek (fertőtlenítő gélek, szájöblítők, kenőcsök) használatával legfeljebb egy-két hét alatt magától is meggyógyul. Ám ha gyakran, akár havi rendszerességgel tér vissza, étkezéskor, savas folyadékok fogyasztásakor csípő fájdalomérzetet okoz, vagy akár már a beszédet is akadályozza, érdemes szakorvoshoz menni. 

Kívül-belül
Az afta és a herpesz simplex vírus okozta elváltozás tünetei hasonlóak. Ha a herpesz vírusa bekerül a szervezetbe, örökre ott is marad az idegdúcokban. Akkor is fertőz, ha a seb már hegesedik, sőt, akkor is tovább lehet adni a betegséget, ha az éppen lappangó fázisban van, vagyis nincsenek látható jelei – magyarázta lapunknak korábban dr. Csernus Krisztina bőrgyógyász, kozmetológus. 

A herpesznek végleges ellenszere sajnos egyelőre nincs, a tünetek enyhítésére kenőcsöt, illetve tablettát rendelnek a bőrgyógyászok. Az ajakherpesz egyébként önmagától is elmúlik, de kezeléssel meggyorsíthatjuk a gyógyulást. Ha a herpesz égető jeleit érezzük magunkon, célszerű, ha rögtön speciális herpeszkrémet használunk. Az apró hólyagokat semmiképpen sem szabad kinyomni, kiszúrni, mert a fertőzés további területekre is kiterjedhet.

Általános szabály, hogy a kezelés akkor hatásos, ha minél hamarabb elkezdődik. Az immunrendszer erősítésére és a száj baktériumflórájának egyensúlyban tartására egyaránt alkalmas a cink rágótabletta, ajánlott a C- és a B-vitamin is. Visszatérő afta esetén érdemes allergiatesztet végeztetni, ami kiterjed a gluténérzékenység vizsgálatára is. Az ajkainkon található bőrréteg különleges felépítésű: testünk többi területével ellentétben itt nincsenek faggyú- és verejtékmirigyek, így gyorsabban kiszáradhat, a kórokozók is könnyebben megtámadhatják. Az erős UV-sugárzás (napfény, szolárium), ami a veszélyeztetett bőrterületet éri, kifejezetten erős provokáló tényező.

Dózsa-Kádár Dóra 


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Ne adja szájról szájra! Gyógyhír Magazin

Koronavírus - alacsony a halálozási arány Gyógyhír Magazin

A szájnak „ingere”... Gyógyhír Magazin

Ajakherpesz – csúnya és fáj… Gyógyhír Magazin

9 ok a véraláfutás hátterében Gyógyhír Magazin

Ezért nem szabad kezeletlenül hagyni a herpeszt! Gyógyhír Magazin